Een donkere dag voor Feyenoord

Foto: Een donkere dag voor Feyenoord

24 oktober is een datum die ze in Rotterdam liever overslaan. Het is de datum van de grootste nederlaag in de historie van Feyenoord. Op bezoek bij PSV werd Feyenoord in 2010 compleet vernederd. Vandaag is de dag van de 10-0.

Dieptepunt

Het seizoen 2010-2011 was een absoluut dieptepunt voor Feyenoord. De club was in de financiële problemen geraakt door jarenlang kwalificatie voor de Champions League mis te lopen. Trainer Mario Been werd gedwongen om met eigen jeugd te spelen, omdat er geen geld was voor versterkingen. Talenten als Stefan de Vrij, Kelvin Leerdam, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer werden in het diepe gegooid. Spelers als Tim de Cler en Ruben Schaken moesten voor de nodige ervaringen zorgen.

Als je met veel jonge spelers het seizoen in gaat, kan het een keer flink misgaan. Dat moment zat er vanaf het begin aan te komen. Feyenoord was het jaar slecht begonnen en stond na negen speelrondes op de vijftiende plaats. Het ging met knikkende knieën op bezoek naar PSV, waar de ploeg van Been een nachtmerrie stond te wachten.

In de eerste helft was er nog weinig aan de hand. PSV leidde met 2-0 door doelpunten van Jonathan Reis en Ibrahim Afellay. Het grootste probleem was dat Feyenoord met tien man was komen te staan na een tweede gele kaart voor Kelvin Leerdam.

Naar de slachtbank

Na rust zette PSV aan. Binnen vijf minuten scoorde de thuisploeg twee keer. Feyenoord had nog de ambitie om wat terug te doen, maar kon het allemaal niet meer belopen. De snelle aanvallers van PSV maakten gebruik van de ruimtes en schoten de ene na de andere bal achter Feyenoord-doelman Rob van Dijk. Verslagenheid nam de overhand bij de Feyenoorders. Ze werden naar de slachtbank gebracht. PSV maakte jacht op de perfecte score en zette maar liefst tien doelpunten op het scorebord. Voor PSV een evenaring van de grootste overwinning ooit, voor Feyenoord de grootste nederlaag ooit.

“Het doet zo enorm veel pijn, dat is haast niet uit te leggen.” Het Feyenoord-hart van Mario Been huilde na de wedstrijd. Als supporter en eindverantwoordelijke bij zijn jeugdliefde kwam de 10-0 nederlaag hard aan. Zijn positie stond meteen onder druk, maar technisch directeur Leo Beenhakker deed zijn naam geen eer aan. Beenhakker liet Been zijn positie behouden.

Er moest wel wat veranderen in De Kuip. Dat vond ook een groep investeerders genaamd Vrienden van Feyenoord. Onder leiding van havenondernemer Pim Blokland kochten zij 49% van de aandelen van Feyenoord en brachten ze de schuld behoorlijk terug. De club overleefde en ook het team bleef overeind. Feyenoord wist uit de degradatiezonde te blijven en eindigde dat jaar als tiende. Het betekende de laagste eindklassering sinds 1990.

Er moest wat veranderen in De Kuip. Dat vond ook een groep investeerders genaamd Vrienden van Feyenoord. Onder leiding van havenondernemer Pim Blokland kochten zij 49% van de aandelen van Feyenoord en brachten ze de schuld behoorlijk terug. De club overleefde en ook het team bleef overeind. Feyenoord wist uit de degradatiezonde te blijven en eindigde dat jaar als tiende. Het betekende de laagste eindklassering sinds 1990.

Wederopstanding

In de zomer van 2011 kon Feyenoord geen ‘nee’ zeggen tegen aanbiedingen voor zijn grootste talenten. Wijnaldum werd door PSV weggekaapt voor een bedrag van vijf miljoen. Fer maakte voor 5,5 miljoen de overstap naar FC Twente. Ook Mario Been liet Feyenoord achter zich nadat de meerderheid van de selectie het vertrouwen in de coach had opgezegd. Onder zijn opvolger Ronald Koeman vond de wederopstanding plaats. Hij leidde Feyenoord in zijn eerste jaar naar de tweede plek en kwalificatie voor de Champions League. Over de 10-0 wordt sindsdien niet meer gesproken in Rotterdam.

Is Feyenoord erbovenop gekomen?

  • Ja
  • Nee
1016+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie