Pröpper-drama op komst bij PSV

Foto: Pröpper-drama op komst bij PSV

Davy Pröpper keerde terug bij PSV omdat hij meer minuten wilde maken dan de vorige seizoenen. De middenvelder, die over werd genomen van het Engelse Brighton, hoopte snel een basisplek te veroveren in Eindhoven. Dat laatste lijkt nog niet echt te lukken, al ligt dat meer aan de moordende concurrentie in de as dan aan de kwaliteiten van Pröpper. Daardoor ligt er een drama op de loer voor de Nederlandse middenvelder. 

Davy Pröpper rondde met hoge verwachten zijn transfer naar PSV af deze zomer. De Nederlandse middenvelder groeide tijdens zijn eerste periode in Eindhoven uit tot een dragende speler en verdiende met zijn spel in de Eredivisie en Champions League een transfer naar de Premier League. Na ruim drie jaar in het shirt van PSV verruilde Pröpper de Eredivisie voor Brighton & Hove Albion. Bij de laagvlieger uit de Premier League speelde hij in totaal vier seizoenen, maar mocht hij uiteindelijk vertrekken nadat hij zijn basisplek in het afgelopen seizoen definitief verloor bij de Premier League-ploeg. PSV bood opnieuw een uitweg, maar Pröpper lijkt zich in Eindhoven voorlopig te moeten schikken in dezelfde rol als bij Brighton. 

Davy Pröpper en PSV

De interesse van PSV in Pröpper kondigde eigenlijk al de veranderingen op het middenveld van de Eindhovenaren aan. Voordat de Eindhovenaren opnieuw aan de onderhandelingstafel van Brighton schoven, waren de Eindhovenaren al bezig met het versterken van het middenveld. Marco van Ginkel speelde de afgelopen jaren al op huurbasis in Eindhoven, ook op het moment dat de Nederlandse middenvelder ruim een jaar geen competitievoetbal speelde na een slepende blessure, en was in het bezit van een aflopende verbintenis bij Chelsea. Dat de Londenaren het contract van de middenvelder vorig seizoen nog verlengde met één jaar, leek vooral een teken van waardering van de Londenaren voor de afgelopen seizoenen, waar Van Ginkel zich liet verhuren en veel moest herstellen van blessures. Nu Van Ginkel weer topfit is en de aanvoerdersband gekregen heeft van trainer Roger Schmidt, is dat vooral voor Pröpper een dramatische ontwikkeling.


De inkomende transfers van PSV lieten al doorschemeren dat er veranderingen op komst waren. Het grootste kritiekpunt van vorig seizoen was misschien wel de invulling van het centrale middenveld. Schmidt gaf daar vorig seizoen in de personen van Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario aan twee ‘brekers’, waardoor de opbouw van achteruit vaak werd verzorgd door Oliver Boscagli. De Franse verdediger was vrijwel de enige speler die vanuit de laatste linie(s) een linie kon overslaan de aanvallende middenvelders en/of aanvallers aan het werk te zetten. Dat Van Ginkel vorig seizoen al in de selectie zat en daarin vaak als één van de ‘halve nummers tien’ werd ingezet dan op het centrale (defensieve) middenveld, was al een teken dat Schmidt zijn middenveld het liefste zo defensief mogelijk invult. Daar dachten de beleidsbepalers van PSV echter anders over. 

Je kunt Pröpper daarom ook niet zien als een Schmidt-aankoop, maar een PSV-transfer. De Eindhovenaren leken de coach één seizoen de vrije hand te geven. Na het teleurstellende debuutseizoen van de Duitser, waar er in een vroeg stadium al afscheid genomen moest worden van alle (potentiële) prijzen, lijken de beleidsbepalers van de Eindhovenaren Schmidt wel zo ver gekregen te hebben om afscheid te nemen van zijn 1-4-2-2-2-systeem, ook al claimt de coach nog steeds in die formatie te spelen. De spelopvatting van Schmidt is echter wel de reden waarom Pröpper nu buiten de basis valt, en waarschijnlijk ook buiten de basis blijft als er niets verandert in de ontwikkeling van zijn voormalig Vitesse-maatje Van Ginkel. 

Marco van Ginkel

Dat PSV Pröpper graag wilde aantrekken, is echter net zo logisch als het feit dat de 29-jarige middenvelder nu buiten de basis valt. Het is voor de Eindhovenaren gemakkelijk om verschillende type middenvelders in de selectie te hebben. Daardoor heeft Schmidt eigenlijk de keuze uit drie verschillende type centrale middenvelden. De Duitser kiest over het algemeen voor Van Ginkel als dynamische middenvelder, iemand die van box naar box gaat, veel met en zonder bal loopt en aan de bal de techniek en het vermogen heeft om een tegenstander naar zich toe te lokken en een medespeler aan te spelen zodat er ruimte komt in de defensie van de tegenstander. 


Wanneer je met Pröpper op de plek van Van Ginkel speelt, lever je een heel stuk dynamiek in op je middenveld. Dat laatste heeft PSV echter hard nodig om ruimte te kunnen creëren voor het combinatievoetbal door het centrum. Wanneer je in dezelfde situatie een type Pröpper hebt, die de bal vaak in zijn voeten wil hebben en vanuit daar het spel verdeelt (spelmaker voor de defensie-rol) krijg je een situatie waarin je belangrijkste spelverdeler het beste ‘vanuit stilstand’ het spel verdeelt terwijl Van Ginkel met de bal drijft en met een snelle voetbeweging een medespeler kan bereiken. Daardoor kiest Schmidt over het algemeen vaker voor Van Ginkel: de centrale middenvelder zijn kwaliteiten komen beter van pas in de wedstrijden waar PSV de bovenliggende partij is – en dat is vrijwel altijd in de Eredivisie.

Op het moment dat PSV het echt van de omschakeling moet hebben, dan is Pröpper dé aangewezen man. Dat heeft de 29-jarige middenvelder niet alleen bewezen in de Premier League, vooral in zijn eerste periode bij PSV was Pröpper vaak de aangewezen man die zijn snelle medespelers (op de flanken) kon wegsturen met één pass vanuit het (verdedigende) middenveld. Op het moment dat je tegenstander zo ingesteld staat dat er geen ruimtes achter die verdediging weggegeven wordt, heb je ook twee keer zo weinig aan Pröpper. 

Van Ginkel – Pröpper middenveld?

Een aantal weken terug bespraken we al de mogelijkheden van een middenveld waar Pröpper én Van Ginkel spelen. Tijdens de wedstrijd tegen Benfica kreeg Ibrahim Sangaré (zoals gebruikelijk) veel van de voetballende kwellingen van de Eindhovenaren in zijn voeten geschoven. De Ivoriaanse verdedigende middenvelder is echter van onwaarschijnlijk groot belang voor de Eindhovenaren en voorkomt met zijn (lucht)duelkracht, intercepties en door simpelweg ‘in de weg te lopen’ ervoor dat tegenstanders zich gemakkelijk over de gevaarlijkste zone van het veld kunnen lopen – in de as op het middenveld om de bal van links naar rechts te kunnen verplaatsen in een counter. 


Is het mogelijk om een middenveld met Pröpper en Van Ginkel te vormen? Ongetwijfeld. Er is ook een reden dat Schmidt daar niet voor kiest, en waarschijnlijk ook niet voor gaat kiezen: op het moment dat je Sangaré niet op het centrale middenveld hebt staan, geef je automatisch al meer ruimte weg omdat hij (bij wijze van spreken) in z’n eentje meer defensief werk verzet dan Pröpper en Van Ginkel bij elkaar. Zelfs wanneer je tegen de mindere goden in de Eredivisie speelt, is het belang van Sangaré zonder balbezit veel groter dan wanneer de Ivoriaan aan de bal een verkeerde keuze maakt, of defensief denkt op het moment dat je ook offensief kon spelen. Dat is goed nieuws voor de zomeraankoop van vorig seizoen, maar kan dus wel het begin van een Pröpper-drama bij PSV betekenen.

Hoort Pröpper in de basis te staan?

  • Ja, op de plek van Van Ginkel
  • Ja, op de plek van Sangaré
  • Ja, op de plek van Götze
1868+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie