Ajax dreigt complete voorhoede kwijt te raken

Foto: Ajax dreigt complete voorhoede kwijt te raken

Ajax staat voor een bijzondere winterstop. De Amsterdammers moesten PSV voorlaten als winterkampioen van de Eredivisie en zitten in januari sowieso zonder de inbreng van Sébastien Haller. Niet alleen de Africa Cup of Nations, ook de interesse van Europese grootmachten zorgt voor een vraagteken achter de Ivoriaanse spits. Dat geldt echter ook voor de andere sterren van de Ajax-voorhoede. Sterker nog: het is wachten totdat het noodlot toeslaat bij Ajax, aangezien ook Dusan Tadic en vooral Antony hun Amsterdamse houdbaarheidsdatum benaderen. 

Ajax hoopt deze transferwinter een aantal aanvallers aan de selectie toe te voegen. Brian Brobbey (RB Leizpig) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) zijn de twee belangrijkste gegadigden om aankomende maand richting de Johan Cruijff ArenA te vertrekken. Het lijkt er niet op dat de twee Nederlanders voor de basis worden gehaald. Daarvoor is de vorm van Dusan Tadic, Sébastien Haller en Antony te goed. Door die topvorm staan met name Antony en Haller in de belangstelling van grote Europese ploegen, terwijl Tadic de interesse van AC Milan slim gebruikte een nieuw contract af te dwingen bij de Amsterdammers. Met de meest recente uitspraken van Edwin van der Sar, die aangaf misschien principiëler te moeten denken bij bepaalde transferbeslissingen, en het jaarlijkse ‘transfertarget’ van vijftig miljoen euro aan inkomsten in het achterhoofd, kan dat voor grote veranderingen zorgen de komende maand/maanden. 

Ajax

Het is wat financieel kort door de bocht, maar op dit moment heeft Ajax op basis van dit seizoen een positieve transferbalans van ruim vijftien miljoen euro. Er werd voor 34 miljoen euro aan spelers verkocht dit boekjaar en daar tegenover staan 18,5 miljoen euro aan kosten voor inkomende transfers. Met andere woorden: de Amsterdammers moeten deze winter ergens 35 miljoen euro vandaan zien te halen om hun financiële huishouding op niveau te houden. Ajax hoopt dat te doen door onder andere Nicolas Tagliafico en David Neres te verkopen aankomende transferperiode, maar dat de twee overbodig geraakte Zuid-Amerikanen nog steeds bij Ajax onder contract staan, is onderdeel van het huidige ‘principiële denken’ van de Amsterdammers. 

Op het moment dat Tagliafico en Neres in hun piek bij Ajax zaten, hadden veel clubs interesse voor het duo. Tagliafico droomde van een overgang naar Manchester City of Atlético Madrid, terwijl Neres zijn bankrekening kon spekken in China en ook in de belangstelling zou hebben gestaan van Borussia Dortmund en Real Madrid. Dat de Amsterdammers er niet voor kozen om de spelers destijds voor een hoog bedrag van de hand te doen, kan verschillende redenen hebben. De clubleiding kan ervoor gekozen hebben om het teamproces niet te willen verstoren, er waren destijds geen adequate vervangers haalbaar of de technische staf dacht dat de speler nog niet zijn potentieel in het Ajax-shirt had bereikt. 

Zo zijn er talloze redenen te bedenken om de realiteit van vandaag goed te praten: Ajax haalt met de transfers van Tagliafico en Neres wellicht die ontbrekende 35 miljoen euro binnen. Het rendement van de transfer (percentage winst tussen aankoop- en verkoopbedrag) ligt op basis van de huidige transferbedragen in het geruchtencircuit, die boven alles beïnvloed worden door speeltijd en momentopnames in grote wedstrijden/toernooien, ligt daardoor ver onder de potentiële waarde in het verleden. Dat is voor Ajax, naast het transfervrij vertrekken van opgeleide (jeugd)spelers, de financiële drempel tussen de Amsterdammers en de Europese Elite. De Amsterdammers denken nú al principieel over hun aankopen en jeugdspelers en proberen deze jongens vaak zo lang mogelijk vast te houden, waardoor het ook bij spelers zoals Tadic, Antony en Haller na gaan denken op het moment dat er een bod binnenkomt waar de speler wel oren naar heeft. 

Huidige gang van zaken

De plotselinge belangstelling van AC Milan voor Dusan Tadic is daar een belangrijke aanleiding voor. Hoewel het logisch is dat een club als AC Milan interesse heeft in de Servische sterspeler, iets wat constant geldt voor een voetballer van zijn kaliber. Ajax had op dat moment net Steven Berghuis een miljoenencontract gegeven, waarmee hij tot de grootverdieners in de Johan Cruijff ArenA behoort. Tadic, die eerder de interesse van FC Barcelona afwimpelde, toonde zijn loyaliteit naar de Amsterdammers door zijn clubliefde uit te spreken en een nieuw contract te tekenen in Amsterdam. 

Hoewel hier ook talloze redenen voor kunnen zijn, lijkt één ding wel vast te staan: Tadic is er niet slechter op gaan verdienen bij Ajax. Dat de ervaren Serviër niet is gehaald voor de doorverkoop, was al bekend. Dat zegt echter wel dat de salarisverhoging van Tadic wel uit het rendement van andere transfers moet komen als Ajax bijvoorbeeld het prijzengeld van de Champions League moet aanspreken om het ‘transfergargetgat’ te dichten, en dus ook de salarisverhoging van bijvoorbeeld een Tadic mee moet bekostigen. 

Dat neemt voor Sébastien Haller een bijzondere situatie met zich mee. De Ivoriaans international is op basis van zijn doelpunten één van de beste spitsen die er op dit moment in Europa rondlopen, als spits van de Amsterdammers kun je het echter nooit goed genoeg doen. De recordaankoop van de Amsterdammers kostte vorige winterstop 22,5 miljoen euro. Een jaar, 47 wedstrijden, 35 doelpunten en dertien assists later staat de spits naar verluidt voor een transfer van minimaal 40 miljoen euro als hij ingaat op de interesse van onder andere Borussia Dortmund, Internazionale en FC Barcelona. Volgens de ‘huidige gang van zaken’ zou Ajax de spits binnen nu en een jaar een nieuw contract aanbieden om zich te verzekeren van nog minimaal één jaar Haller in de punt van de aanval. Een keuze die bij Hakim Ziyech en Donny van de Beek goed uitpakte, maar dus bij Tagliafico en Neres een lastige situatie met zich meebrengt. 

Andere Ajax-principes

Op het moment dat Ajax Haller deze winter of aankomende zomer voor minimaal veertig miljoen euro verkoopt, dan heeft het in één of anderhalf jaar over een recordinvestering een rendement van minimaal 78%. Voor Antony, die minder kostte dan Haller en meer lijkt op te leveren, ligt dat rendement nóg hoger. Met andere woorden: Ajax zal in de toekomst vaker voor euro’s dan sportieve prestaties gaan kiezen, en dat brengt weer nieuwe problemen aan het licht. 

Dat de Amsterdammers geen directe vervanger voor Haller hebben klaarstaan, wijst naar een andere scheve verhouding binnen de club (scouting/doorstroommogelijkheden jeugdspelers). De enige overeenkomst tussen die twee aspecten: doordat er op dit moment (te veel) spelers zijn met te weinig toekomst in de eerste selectie, krijgen jeugdspelers of jonge aankopen te weinig minuten om snel te kunnen wennen aan het niveau van het elftal van Erik ten Hag. 

Ajax hoopt zich ooit te kunnen meten met de Europese Elite, maar tot die tijd zal het de kernwaarde van een Nederlandse voetbalclub niet langer uit het oog kunnen verliezen. En de realiteit van een Nederlandse club is dat als je drie aanvallers in je elftal hebt met topprestaties in de Champions League, zal je er één ‘in de piek’ moeten verkopen. Eén dik rendement binnen één of twee jaar, denk aan de transfer van bijvoorbeeld Davinson Sánchez, kan Ajax over de financiële drempel richting de Europese Elite brengen. Daarvoor zijn andere principes nodig, bijvoorbeeld handelen naar het principe dat Ajax zijn volledige voorhoede binnen nu en één jaar kwijtraakt en dat er op dat moment vervangers moeten staan die richting dezelfde piek als hun voorgangers kunnen voetballen.

Ajax wint de Champions League? Jij wint 15x je inleg terug!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie