Waarschuwing voor gemeente Enschede en club: “Twente zou dit niet moeten willen”

Foto: Waarschuwing voor gemeente Enschede en club: “Twente zou dit niet moeten willen”

De gemeente Enschede zit met de situatie van FC Twente in de maag. De club wil een garantstelling van zeven miljoen euro van de gemeente en dreigde al met een faillissement. Het noodlijdende FC Twente wil een extra garantstelling zodat het kan werken aan financieel herstel, maar als de gemeente de club nu tegemoet komt, dan maakt het zich mogelijk schuldig verboden staatssteun.

Mocht de gemeente overstag gaan en garant staan voor enkele miljoenen, dan kan het zijn dat de Europese Commissie tot de conclusie komt dat er staatssteun is. Dit omdat FC Twente namelijk ook nog geld wil investeren in de selectie. Als er sprake is van verboden staatssteun, dan hebben de gemeente en de club een groot probleem. Het bedrag moet dan per direct worden terugbetaald, zo legt Maarten Aalbers, onderzoeker bij de Universiteit Leiden en expert op het gebied van staatssteun, uit in gesprek met [i]RTV Oost[/i].

Aalbers laat weten dat het voor de Europese Commissie belangrijk is om te weten of de kans reëel is dat het geld dat de gemeente in de club stopt ooit terugkrijgt. Dit houdt in dat er dus geen gemeenschapsgeld in ‘een bodemloze put’ mag worden gestopt. Bij FC Twente doet de situatie zich nu voor dat de club om geld vraagt, maar ook grote bedragen aan de selectie wil uitgeven. “Dat staat compleet haaks op elkaar. Twente zou dit niet moeten willen. De club zou met jeugdspelers aan de slag moeten”, vertelt Aalbers tegen [i]RTV Oost[/i].

Volgens Aalbers zou de gemeente Enschede navraag moeten doen bij de Europese Commissie. “In dit geval doet Enschede er verstandig aan dit vooraf ter toetsing voor te leggen aan de Europese Commissie. Die commissie biedt gemeenten weliswaar veel ruimte voor staatssteun, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat die steun een maatschappelijke functie heeft”, vervolgt Aalbers.

Mocht de gemeente toch een garantstelling willen geven en de Europese Commissie komt later tot de conclusie dat er verboden staatssteun is toegepast, dan moet FC Twente het bedrag direct terugbetalen. “In het uiterste geval kan dat zelfs betekenen dat Enschede FC Twente voor de rechter moet dagen.” Vorig jaar betaalde Twente al eens een premie van 2,4 miljoen euro. Hiermee werd voorkomen dat de steun van de gemeente Enschede als verboden staatssteun kon worden gezien.

Moet de gemeente Enschede een garantstelling afgeven?

  • Ja, anders verliest de gemeente nog meer geld
  • Nee, zeker niet en de club moet het zelf maar oplossen
180+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie