Voorbeschouwing Ajax – SC Heerenveen: Van Persie maakt officieel trainersdebuut

Foto: Voorbeschouwing Ajax – SC Heerenveen: Van Persie maakt officieel trainersdebuut

De Eredivisie gaat eindelijk weer van start. De afgelopen weken stonden in het teken van Europese voorrondes en de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar dit weekend begint het echte werk voor het gehele Nederlandse voetbal. Voor Robin van Persie breekt zondag een spannende dag aan. De voormalige profvoetballer staat zondag voor het eerst langs de lijn en maakt zijn trainersdebuut op het hoogste niveau van Nederland. SC Heerenveen begint tegen een geduchte tegenstander: Ajax, in de Johan Cruijff Arena.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Na een teleurstellend seizoen heeft er de afgelopen maanden veel plaatsgevonden bij Ajax. Francesco Farioli is aangesteld als hoofdtrainer en de Italiaan heeft de taak om Ajax weer terug te brengen naar de Nederlandse en Europese top. Dit is een proces dat waarschijnlijk enige tijd zal duren, maar er heerst toch enige positiviteit rondom de club. Ajax was de afgelopen weken al actief in de voorrondes van de Europa League. Het Servische Vojvodina werd verslagen en afgelopen donderdagavond boekte Ajax een 0-1 overwinning tegen Panathinaikos. Het spel dat Farioli voor ogen heeft wordt langzaam geïmplementeerd, en in elk duel lijkt het team een heel klein beetje beter te worden.

Er moet echter niet worden overdreven. Teams als Vojvodina en Panathinaikos horen altijd door Ajax verslagen te worden. In Griekenland won Ajax donderdag met 0-1 dankzij een doelpunt van Steven Berghuis. Het team van Farioli won uiteindelijk terecht, maar het werd duidelijk dat de problemen in Amsterdam niet zomaar zijn verdwenen met de komst van de nieuwe coach. De verdediging is bij vlagen nog steeds kwetsbaar en in de aanval missen de spelers nog vaak precisie.

Toch lijkt er nog aanzienlijke groeipotentie in deze selectie te zitten. Bertrand Traoré is vooralsnog de enige versterking van de Amsterdammers. Het is duidelijk geworden dat Ajax eerst moet verkopen voordat er nieuwe spelers aangetrokken kunnen worden. Desalniettemin kan de club nog wel stappen maken ten opzichte van de wedstrijden tegen Vojvodina en Panathinaikos. Brian Brobbey, Traoré, Steven Bergwijn en Kristian Hlynsson hebben bijvoorbeeld nog nauwelijks minuten gemaakt. Ook Berghuis begon slechts in één van de drie gespeelde wedstrijden. Op de bank heeft Ajax nog redelijk wat aanvallende kracht achter de hand.

Blessures en schorsingen

Tegen Heerenveen kan Farioli niet beschikken over alle selectiespelers. Gastón Ávila en Owen Wijndal zijn geblesseerd en het zal nog enige tijd duren voordat deze twee terugkeren. Daarnaast moet Ajax het nog steeds stellen zonder Bergwijn. De aanvoerder moet nog een schorsing van vorig seizoen uitzitten.

🇳🇱 SC Heerenveen: teaminfo en vorm

Van Persie heeft deze zomer het stokje overgenomen van Kees van Wonderen. Onder Van Wonderen eindigde SC Heerenveen afgelopen seizoen op de elfde plaats, wat toch wat tegenviel. Heerenveen streeft er elk seizoen naar zich te kwalificeren voor de Europese play-offs en Van Persie moet ervoor zorgen dat dit wordt bereikt. Tijdens zijn actieve carrière was Van Persie een spits van wereldklasse op zijn positie. Of hij als trainer dezelfde hoogte kan bereiken, is nog de vraag. Het project met Van Persie bij Heerenveen is hoe dan ook interessant om te volgen.

Tot nu toe lijkt het Van Persie goed te vergaan bij de club. Heerenveen speelde de afgelopen weken verschillende oefenwedstrijden, waarbij slechts één duel verloren ging. Middlesbrough bleek met 1-0 te sterk, maar Heerenveen won wel van Dordrecht (4-1), Almere City (1-0), PEC Zwolle (5-2) en Rayo Vallecano (5-0).

Het wordt boeiend om te zien waar Heerenveen momenteel staat. Een ander interessant punt bij de club is de vraag wie er onder de lat zal staan. Met Andries Noppert en Mickey van der Hart heeft Van Persie de beschikking over twee degelijke keepers. De trainer heeft aangegeven dat er momenteel geen duidelijke nummer één is en dat hij het per wedstrijd zal bekijken.

Blessures en schorsingen

Luuk Brouwers is de enige speler binnen de selectie die zich niet helemaal fit voelt. Het is de vraag of hij mee kan spelen.

Onderlinge ontmoetingen

Ajax verliest zelden van Heerenveen. Sinds 2010 hebben de Amsterdammers slechts één keer verloren van de ploeg uit Heerenveen, maar die nederlaag vond wel recent plaats, in februari 2024. Afgelopen seizoen liep het niet goed bij Ajax, wat ook te zien was in dat uitduel.

Verwachte opstellingen Ajax – Heerenveen

Conclusie

Dit duel zal een eerste beeld schetsen van de verwachtingen voor de rest van het seizoen, voor zowel Farioli als Van Persie. Ajax treft voor het eerst een Nederlandse tegenstander en het is nog wat onduidelijk wat het niveau van Vojvodina en Panathinaikos precies was. Van Persie wil tegen Ajax bewijzen dat hij het trainerschap in de vingers heeft, al zou een nederlaag niet direct rampzalig zijn voor Heerenveen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Ajax – SC Heerenveen.

Wat wordt de uitslag van dit duel?

  • Ajax wint
  • Gelijkspel
  • Heerenveen wint
63+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:45
4+
Dit is hoe schorsingen werken in nieuwe opzet Champions League
11:22
153+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
11:15
25+
Ajax strikt Real Madrid Legends voor 125-jarig jubileum
11:00
152+
PSV wil eerste slag slaan bij ‘dame’
10:50
9+
Cambuur wéér doelpuntloos: “Moet geilheid in de ploeg komen”
10:40
112+
‘PSV-exit voor Noa Lang’
10:30
142+
Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen
10:25
23+
Slot kijkt uit naar duel met AC Milan: “Reken er niet op dat hij start”
10:10
119+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
10:00
122+
Ajax, Feyenoord en AZ scouten Portugees supertalent
09:50
20+
Schitterende beelden: PSV klaar voor Champions League
09:40
169+
‘Supertransfer voor Jerdy Schouten’
09:24
310+
‘PSV verrast met enorme stunttransfer’
09:10
159+
Van Basten luidt Eredivisie-noodklok: “Zelfs bij een club als Go Ahead…”
08:55
38+
Transferadvies voor Bakayoko: “Zó veel wapens, maar…”
08:40
70+
‘Koeman-nachtmerrie voor Oranje-international’
08:25
336+
‘Feyenoord-leiding staat voor Priske-ingreep’
08:10
379+
‘Ajax wrijft tóch in handjes bij vertrek Rensch’
07:51
66+
Derksen kraakt ‘naïeve’ Van Persie en pleit voor bliksemingreep
07:34
82+
Van Basten adviseert Bosz ‘noodzakelijke’ PSV-ingreep
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie