Voorbeschouwing Barcelona – Athletic Bilbao: Barcelona treft de bekerwinnaar

Foto: Voorbeschouwing Barcelona – Athletic Bilbao: Barcelona treft de bekerwinnaar

Het Barcelona onder leiding van Hansi Flick begint het seizoen met twee uitdagende tegenstanders. In de eerste speelronde werd Valencia vakkundig verslagen en nu staat er aan het begin van de zaterdagavond een interessante wedstrijd tegen Athletic Bilbao op het programma. Los Leones wonnen afgelopen seizoen voor het eerst in ongeveer veertig jaar weer eens de Spaanse beker en de spelers zullen zich tegen Barcelona willen bewijzen.

FC Barcelona: teaminfo en vorm

Barcelona eindigde afgelopen seizoen als tweede achter Real Madrid, met een achterstand van tien punten. Xavi Hernández moest vertrekken en met Hansi Flick werd er een Duitse trainer aangesteld, die als coach van Bayern München in 2020 nog met 2-8 van Barcelona won. De Duitse trainer, die destijds Barcelona op de knieën kreeg, moet de club nu weer naar de top helpen. Onder Xavi werd er weliswaar een titel gewonnen, maar afgelopen seizoen zakte het team iets weg. Het is nu aan Flick om de kloof met Real Madrid zo klein mogelijk te houden en ook in Europa weer te presteren.

Het voorseizoen van Barcelona verliep rommelig, maar in de eerste competitiewedstrijd stond het team er gewoon. Valencia is niet de minste tegenstander en er werd in het Mestalla met 1-2 gewonnen. Robert Lewandowski was vlak voor rust en vlak na rust trefzeker en besliste zo de wedstrijd. De score had een stuk hoger kunnen uitvallen, maar de Catalanen waren niet klinisch genoeg voor het doel van Valencia.

Hoewel Barcelona niet over veel financiële ruimte beschikt, blijft de club investeren. Dani Olmo is overgekomen van RB Leipzig, maar hij mocht tegen Valencia niet meedoen. De Spanjaard kon door de financiële situatie nog niet worden ingeschreven. Olmo lijkt de komende dagen wel ingeschreven te kunnen worden, omdat İlkay Gündoğan zou vertrekken bij Barcelona, waardoor er ruimte vrijkomt voor de aanvallende middenvelder.

Blessures en schorsingen

Flick moet het tegen Bilbao doen zonder Ronald Araújo, Gavi, Frenkie de Jong en Ansu Fati. Daarnaast is het meespelen van Alejandro Balde ook onzeker; de linksback viel geblesseerd uit tegen Valencia. Olmo is op het moment van schrijven ook nog niet ingeschreven en blijft daardoor onzeker.

Athletic Bilbao: teaminfo en vorm

Afgelopen seizoen won Athletic Bilbao voor de 24e keer de Spaanse beker. Hoewel de spelers van Bilbao altijd bekendstonden als cupfighters, moesten de fans maar liefst veertig jaar wachten op dit succes. In de competitie presteerde Athletic ook goed; de ploeg eindigde op de vijfde plaats en is daarmee verzekerd van deelname aan de Europa League. Met Ernesto Valverde heeft de club een zeer kundige trainer in huis. Valverde was eerder werkzaam bij Barcelona en wist daar verschillende prijzen te winnen.

Bij Athletic Bilbao wordt er een andere aanpak gehanteerd dan bij andere clubs. De Basken gebruiken namelijk uitsluitend spelers die afkomstig zijn uit hun eigen regio. Hoeveel geld de club ook op de rekening heeft staan: een blik nieuwe spelers kan niet zomaar worden geopend. De prestaties zijn afhankelijk van de jeugdspelers die doorkomen. Soms komt er een getalenteerde generatie naar voren, zoals nu. Met Aitor Paredes (24), Benat Prados (23), Oihan Sancet (24) en natuurlijk Nico Williams (22) beschikt Valverde over aanzienlijk veel talent. Wanneer je dit combineert met de ervaren spelers uit het Baskenland, ontstaat er een sterk team.

Het was onverwacht dat Valverde op dit moment nog over Nico Williams kon beschikken. De buitenspeler speelde een geweldig EK en was trefzeker in de finale. Wekenlang leek het erop dat hij naar Barcelona zou vertrekken. Nu het seizoen is begonnen, lijkt deze overstap voorlopig van tafel, maar het blijft interessant om te zien hoe Williams het tegen Barcelona gaat doen. Het is sowieso boeiend om te zien waar Bilbao staat, gezien het vertrek van meerdere spelers. Met het vertrek van Raúl García, Iker Muniain, Dani García, Asier Villalibre en Unai Núñez verloor de club een aantal waardevolle krachten. Dit was te zien in de eerste wedstrijd van Athletic, waarin het team nog zoekende was en met 1-1 gelijkspeelde tegen Getafe.

Blessures en schorsingen

Valverde kan door blessures niet beschikken over zijn eerste en tweede doelman. Zowel Unai Simón als Julen Agirrezabala zijn geblesseerd, evenals Óscar de Marcos, Iñigo Ruiz de Galarreta, Álvaro Djaló en Nico Serrano.

Onderlinge ontmoetingen

In de competitie was Barcelona de afgelopen twee seizoenen de sterkste van de twee teams. De club won drie keer en speelde één keer gelijk. Bilbao zal daar echter geen waarde aan hechten, aangezien het team Barcelona in 2024 met 4-2 versloeg in de beker. Na een 2-2 gelijkspel in de reguliere speeltijd, was Athletic in de extra tijd te sterk. Toch heeft Barcelona een uitstekend historisch resultaat tegen de club. In eigen huis verloren de Catalanen voor het laatst in 2001 van Bilbao.

Conclusie

Beide ploegen zijn nog niet helemaal compleet, maar Barcelona maakte in de eerste competitiewedstrijd zeker een betere indruk dan Bilbao. Barcelona kampt met veel blessures en zal met een onervaren elftal aan de start verschijnen. Bilbao is echter net zo onervaren nu er veel ervaren spelers zijn vertrokken. Het belooft een interessant duel te worden tussen de bekerwinnaar van 2024 en het nieuwe Barcelona van Hansi Flick.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Barcelona – Athletic Bilbao.

Wat wordt het resultaat van dit duel?

  • Overwinning voor Barcelona
  • Gelijkspel
  • Athletic Bilbao gaat winnen
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
15+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
10+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
25+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
25+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
38+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
178+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
114+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
108+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
82+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
71+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
55+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
97+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
175+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
106+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
35+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
17+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
225+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
59+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie