MVV Maastricht

Maastricht

Prijzenkast MVV Maastricht

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over MVV Maastricht

MVV Maastricht is Nederlandse voetbalclub uit Maastricht. Thuiswedstrijden van De Sterrendragers worden afgewerkt in De Geusselt.

  • MVV Maastricht werd in 1902 opgericht
  • De afkorting staat voor Maatschappelijke Voetbal Vereniging
  • Sinds 2000 speelt het team onafgebroken in de Eerste Divisie
  • MVV werd tweemaal kampioen op het tweede niveau van Nederland
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Geusselt

MVV Maastricht in nationaal clubverband

MVV Maastricht werd op 2 april 1902 opgericht als Maastrichtse Voetbal Club (MVC). In de beginjaren wisselde de club meermaals van naam, totdat in 1908 de keuze werd gemaakt om als MVV door te gaan. De Maastrichtenaren worstelden in dezelfde periode met het vinden van een vaste locatie voor het spelen van de thuiswedstrijden. Pas in 1911, negen jaar na de oprichting, vestigde de oudste profclub van Nederland zich op een vertrouwde plek in de stad: stadion De Boschpoort.

In het seizoen 1911-1912 kroonde MVV zich tot kampioen van de Tweede Klasse. Dit succes resulteerde niet in promotie naar de Eerste Klasse, maar een jaar later werd deze stap alsnog gerealiseerd dankzij titelprolongatie. Op het hoogste niveau sloeg de Limburgse formatie geenszins een modderfiguur. Smaakmakers Huub Felix en Sjo Soons ontvingen zelfs een oproep voor het Nederlands elftal. MVV bereikte in 1918 de halve finale van de Holdert Beker, de voorloper van de KNVB Beker, maar verloor hierin van RCH uit Haarlem.

Landstitel blijft uit

In de jaren twintig van de vorige eeuw domineerde NAC in de Eerste Klasse Zuid. In 1926 moest de Bredase club evenwel genoegen nemen met een derde plaats achter MVV en Wilhelmina. De Maastrichtenaren plaatsten zich daarmee voor het kampioenschap. Het elftal maakte een goede indruk in een groep met SC Enschede, Feyenoord, Stormvogels en Be Quick, maar de Enschedeërs kroonden zich dat jaar tot landskampioen. MVV eindigde op een respectabele tweede plaats.

De jaren dertig mochten worden betiteld als ‘net niet’. MVV eindigde in die periode meermaals in de top van de Eerste Klasse Zuid, maar moest telkens genoegen nemen met een tweede plaats. Na de Tweede Wereldoorlog lukte het eindelijk om een nieuwe afdelingstitel binnen te slepen. MVV eindigde op een vierde plaats achter kampioen Ajax, Heerenveen en NEC, maar voor BVV en Blauw Wit.

Betaald voetbal in Maastricht

In de naoorlogse jaren groeide de roep om betaald voetbal in Nederland. De KNVB wilde hier aanvankelijk niets van weten, waardoor voorstanders besloten om een nieuwe voetbalbond op te richten: de NBVB. Deze organisatie werd ook wel betiteld als ‘de wilde bond’, maar bevestigde wel dat er voldoende draagvlak was voor profvoetbal. De KNVB ging al na een aantal maanden door de knieën. Na een fusie met de NBVB introduceerde ‘Zeist’ een legale profcompetitie, verdeeld over vier divisies. MVV plaatste zich als nummer drie voor de Hoofdklasse B.

Met ingang van de zomer van 1956 werd in Nederland de Eredivisie ingevoerd. De beste negen clubs van de Hoofdklasse B promoveerden naar deze nieuwe competitie. MVV slaagde in deze missie door als achtste te eindigen, waardoor het mocht deelnemen aan het allereerste Eredivisie-seizoen uit de geschiedenis. Het team eindigde met veertig punten als vierde achter kampioen Ajax (negen punten voorsprong), Fortuna ’54 en Sportclub Enschede, maar boven PSV en Feyenoord.

In de jaren vijftig trok MVV veel publiek. Het bestuur besloot om de capaciteit van De Boschpoort te vergroten naar 18.000 plaatsen, maar in 1961 verhuisde de club naar een nieuw onderkomen: De Geusselt. De verhuizing naar de nieuwe locatie kwam voor de Maastrichtenaren op het juiste moment. Na een voortvarende start was de club aan het begin van de jaren zestig afgezakt naar de middenmoot van de Eredivisie (dertiende en veertiende).

De opmars van Brokamp

Op achttienjarige leeftijd maakte Willy Brokamp de overstap naar MVV. Ook Ajax en PSV hadden de amateurvoetballer in het vizier, maar de aanvaller voelde er weinig voor om Limburg te verlaten. In de Maastrichtse formatie groeide de aanvaller ondanks zijn rebelse karakter uit tot een fenomeen. Brokamp speelde zich in het Nederlands elftal (zes interlands, zes doelpunten) en kroonde zich in 1973 tot topscorer van de Eredivisie. Hij eindigde op gelijke hoogte met NEC’er Cas Janssens (achttien doelpunten), maar liet het Ajax-do Johnny Rep en Johan Cruijff achter zich.

Brokamp volgde in 1973 Cruijff op als Voetballer van het Jaar. De MVV-smaakmaker maakte in 1974 alsnog de overstap naar Ajax, na meermaals aanbiedingen van Nederlandse topclubs te hebben afgeslagen. De Amsterdammers betaalden 1,2 miljoen gulden voor diens handtekening. Zijn vertrek had wel sportieve consequenties: degradatie in 1976. Na deze deceptie keerde Brokamp terug op het oude nest, maar hij wist MVV niet binnen een jaar terug te brengen op Eredivisie-niveau. Hij beëindigde zijn carrière op 31-jarige leeftijd, op een kortstondige rentree na.

Pieken en dalen

Als nummer twee van de Eerste Divisie wist MVV na twee seizoenen terug te keren op het hoogste niveau. Op 20 april 1980 stuntte de Limburgse formatie door met 3-6 te winnen bij Ajax, dat nooit eerder zes tegengoals slikte in De Meer. De latere bondscoach Bert van Marwijk maakte deel uit van dat team. In de Eredivisie eindigde MVV drie seizoenen op rij in de middenmoot (tweemaal elfde en één keer achtste), maar het verblijf kwam vervolgens toch weer ten einde door een zestiende plaats op de ranglijst.

MVV wisselde in de jaren tachtig en negentig meermaals van divisie. In 1984, 1988 en 1997 wist de club te promoveren naar de Eredivisie. Halverwege de periode 1989-1995 eindigde de clubs zelfs twee opeenvolgende seizoenen als zevende. Bekende namen uit die periode zijn Sef Vergoossen (trainer), Raymond Libregts, Roberto Lanckohr, Hans Visser en Erik Meijer. Aan het einde van de jaren negentig speelde onder meer Kenneth Perez eveneens in het shirt van de Maastrichtenaren.

Stevige terugval

In het seizoen 1999-2000 degradeerde MVV maar weer eens uit de Eredivisie. Alle voorgaande promoties werden steevast gevolgd door een promotie in het tweede seizoen, maar daar was ditmaal geen enkele sprake van. Us MVV’ke, zoals één van de bijnamen luidt, zakte weg in het rechterrijtje van de Eerste Divisie. Er was zelfs sprake van een neerwaartse spiraal met achtereenvolgens een dertiende, veertiende, zestiende en achttiende plaats op de ranglijst. In de daaropvolgende jaren verging het de club nauwelijks beter.

Financiële problemen kenmerkten de jaren na de degradatie van 2000. In het seizoen 2008-2009 draaide MVV eindelijk weer een respectabel seizoen. Onder leiding van trainer Robert Maaskant eindigde de club als vijfde in de Eerste Divisie, maar RKC Waalwijk beëindigde de Eredivisie-droom in de tweede ronde van de play-offs (1-6 over twee wedstrijden). Een jaar later strandde de missie in hetzelfde stadium door toedoen van De Graafschap (4-5 over twee wedstrijden).

In 2010 werd ‘Maastricht’ toegevoegd aan de clubnaam, na opnieuw te zijn ontsnapt aan een faillissement. Als MVV Maastricht eindigde de club in 2013 als vijfde. Lange tijd mocht men zelfs dromen van het kampioenschap, maar mede door het faillissement van AGOVV Apeldoorn en SC Veendam werd men teruggeworpen op de ranglijst. Tien jaar later, opnieuw een reeks van grijze seizoenen, eindigde MVV mede dankzij smaakmaker Ruben van Bommel opnieuw als vijfde. NAC Breda bleek in de eerste ronde van de play-offs echter een maatje te groot.

Ruben van Bommel in MVV-shirt
Ruben van Bommel in MVV-shirt (Pro Shots)

Net niet

MVV Maastricht speelde tot en met de laatste speelronde van het seizoen 2023-2024 mee om een play-offticket. NAC Breda ging er echter met het laagste ticket vandoor, waarna de concurrent op sensationele wijze promoveerde.

Rivaliteit

Roda JC Kerkrade geldt als aartsrivaal van MVV Maastricht. Aan het begin van de 21ste eeuw werd deze derby nauwelijks gespeeld door de grote krachtsverschillen, maar na de degradatie van de club uit Kerkrade keerde de rivaliteit in alle hevigheid terug. Bij meerdere onderlinge wedstrijden liep het compleet aan de hand. In 2023 besloten de burgemeesters daarom drie jaar lang geen uitsupporters toe te staan bij wedstrijden tussen MVV en Roda.

Danny Schreurs kan meepraten over deze rivaliteit. In 2014 verraste de Maastrichtenaar door over te stappen naar de aartsrivaal uit Kerkrade, waardoor hij allerlei bedreigingen ontving. Ook werd diens huis bekogeld met eieren.


MVV Maastricht in Europees clubverband

MVV heeft één seizoen aan Europees voetbal achter de rug. In 1970 mocht de club uit Maastricht deelnemen aan de Intertoto Cup, dat in die tijd vooral een vriendschappelijk karakter genoot. In een groep met ZVL Zilina, Örebro SK en KSV Waregem kroonden de Limburgers zich tot nummer één met tien punten uit zes wedstrijden.


Het stadion van MVV Maastricht

Na een jarenlange zoektocht maakte MVV in 1911 de overstap naar stadion De Boschpoort. Op deze locatie bleef de club exact vijftig jaar actief. Aan het einde van de jaren vijftig steeg de capaciteit naar 18.000 plaatsen, maar vanwege de bloeiende industrie moest het stadion in de jaren zestig plaatsmaken. MVV verhuisde vervolgens naar een nieuw stadion in Maastricht: De Geusselt.

De Geusselt
De Geusselt (Pro Shots)

Nog altijd is MVV Maastricht actief in De Geusselt, dat in januari 1961 werd geopend met een 2-0 overwinning op Willem II. In de hoogtijdagen telde dit onderkomen eveneens een capaciteit van 18.000 plaatsen, maar daar zijn tegenwoordig nog 10.000 van over. Eén van de tribunes heet de Angelside en is de plek waar de fanatieke aanhang van MVV plaatsneemt.


Veelgestelde vragen over MVV Maastricht

Wanneer is MVV Maastricht opgericht?

Op 2 april 1902

Wat is het adres van De Geusselt?

De Geusselt
Geusseltweg 11
6225 XS Maastricht

Wat is de capaciteit van De Geusselt?

10.000 plaatsen

Wat is de website van MVV Maastricht?

Klik hier om MVV Maastricht online te bezoeken

Waar kan ik MVV Maastricht vinden op sociale media?

MVV Maastricht is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

Doelmannen
WG
Leeftijd
1
23
12
15
26
3
24
23
19
Verdedigers
WG
Leeftijd
3
15
27
3
4
15
22
2
1
20
3
19
3
21
10
22
8
2
1
25
2
19
2
39
19
Middenvelders
WG
Leeftijd
5
14
31
6
4
6
15
20
3
2
8
1
8
4
23
1
2
2
9
14
31
3
2
7
3
10
12
19
4
7
11
13
19
3
3
8
14
9
21
9
1
16
12
19
1
5
1
1
26
19
27
2
20
1
2
29
15
22
3
8
3
1
31
15
23
7
3
32
11
24
2
2
4
34
13
22
1
1
2
Aanvallers
WG
Leeftijd
7
14
20
2
12
2
3
17
7
23
2
5
18
19
24
19
28
16
Coach
1
14
9
2
3
32
18
14
29
2
14
8
3
3
22
17
5
27
3
14
7
5
2
33
22
11
26
4
14
8
2
4
32
22
10
26
5
14
7
4
3
26
14
12
25
6
14
7
4
3
24
18
6
25
7
14
7
3
4
24
17
7
24
8
14
7
1
6
15
12
3
22
9
14
5
6
3
23
17
6
21
10
14
5
5
4
15
19
-4
20
11
14
4
7
3
19
16
3
19
12
14
5
2
7
24
27
-3
17
13
14
4
4
6
11
24
-13
16
14
14
4
3
7
14
23
-9
15
15
14
4
2
8
21
25
-4
14
16
14
2
6
6
14
17
-3
12
17
14
2
6
6
17
23
-6
12
18
14
3
2
9
13
25
-12
11
19
14
1
5
8
13
28
-15
8
20
14
2
6
6
18
26
-8
6
17
0
0
0
0
0
0
0
25
0
0
0
0
0
0
0
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie