Gokadvertenties

Op de website SoccerNews.nl kun je reclame-uitingen zien die van doen hebben met de gokmarkt. Daarbij dient gezegd te worden dat het te allen tijde belangrijk is om verantwoord te spelen! Als spellen geen spelletje meer zijn, zijn er verschillende tools die je aan kunt wenden om deze problematiek te verhelpen. 

Speel bewust, 18+ 

Kansspelen zijn alleen voor volwassenen, dat is algemeen bekend. Maar waarom is dat eigenlijk het geval? Jongeren onder 18 jaar hebben vaak moeite om risico’s adequaat in te schatten. Hoe jonger iemand in aanraking komt met ‘gokken’, hoe groter de kans dat deze persoon later in de problemen komt. Daarom is de verkoop van kansspelen aan personen onder de 18 bij wet verboden. Let op: ook jongvolwassenen (18-24 jaar), (ex-)verslaafden, personen die zich hebben uitgesloten van kansspelen en mensen met een cognitieve beperking behoren tot de zogenaamde ‘kwetsbare groepen’. Ook aan deze mensen mogen géén kansspelen aangeboden worden.

Gokproblematiek

Ben je boven de 18 jaar, dan staat het je vrij om ‘een gokje te wagen’. Let wel: dit kan problematiek tot gevolg hebben, zoals een gokverslaving. Vraag jij je af of je een gokprobleem hebt? Daar zijn een aantal aanwijzingen voor, zoals bijvoorbeeld schulden en dwangmatig gokgedrag. Een verslaafde komt langzaam maar zeker in een vicieuze cirkel terecht. Eerst speelt hij om te winnen, maar bij verlies speelt hij om verloren geld weer terug te winnen. Dit kan lange tijd zo doorgaan, met hoge schulden tot gevolg. Vaak kenmerkt een gokverslaving zich bovenal door geestelijke dwang. 

Gok verantwoord

Verantwoord gokken, ook wel verantwoord spelen of responsible gambling genoemd, is simpel gezegd: zorgen dat gokken een spelletje blijft. Het spelen van kansspelen moet immers leuk zijn en geen problemen of schade veroorzaken – op persoonlijk dan wel financieel vlak. Maar hoe doe je dat? Door bewust te zijn van de valkuilen van gokken en daarnaar te handelen. Kortom; verantwoord spel!

De Kansspelautoriteit (KVA) geeft op zijn website tien tips voor veilig spelen:

  • Ga niet meteen geld inzetten als u uw loon hebt ontvangen. Betaal eerst al uw rekeningen, zoals de huur of hypotheek 
  • Bepaal van tevoren hoeveel geld en tijd u kunt besteden aan een kansspel. Voordat u gaat spelen stelt u dit in als speellimiet. 
  • Neem regelmatig een pauze en stop als dat geld op is of de tijd om. Pin of stort dus niet bij 
  • Bedenk dat je gemiddeld genomen uiteindelijk meer verliest dan je wint. Uiteindelijk wint ‘het huis’ altijd. Stop daarom als u winst heeft 
  • Laat u niet beïnvloeden door reclames, promoties of bonussen
  • Lees altijd de kleine lettertjes voordat u mee doet 
  • Leen nooit geld om mee te spelen. Gebruik dus ook geen creditcard 
  • Winst of verlies wordt bijna altijd bepaald door toeval of kans. Niet door uw inzicht of oefening. En al helemaal niet door bijgeloof 
  • Laat werk, studie en afspraken met anderen voorgaan boven deelname aan kansspelen 
  • Speel voor uw plezier of voor de gezelligheid, en niet om geld te winnen
    Gok niet als u boos, verdrietig, eenzaam of verveeld bent. Of als u alcohol of andere genotsmiddelen gebruikt

Centrum voor Verantwoord Spelen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt des te meer voor een gokverslaving. Het Centrum voor Verantwoord Spelen kan hier een handje bij helpen. Dit instituut adviseert en ondersteunt aanbieders van kansspelen, online én fysiek, bij het ontwikkelen van een verslavingspreventiebeleid. Het Centrum voor Verantwoord Spelen heeft echter ook waarde voor de gebruiker: gasten of spelers en hun naasten kunnen bij het instituut terecht via telefoon, e-mail of WhatsApp. 

Bezoek de website van het Centrum voor Verantwoord Spelen

CRUKS 

Heb je het gokken niet meer onder controle? Dan kun je je inschrijven in CRUKS (het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen). Het CRUKS is een lijst met spelers die een speelpauze nemen. Een speelpauze betekent dat je direct minimaal 6 maanden (maximaal 99 jaar) niet meer kunt gokken op Nederlandse goksites en niet in Nederlandse speelhallen of casino’s. Inschrijven kan via DigiD of met een papieren formulier. 

Bezoek de website van het CRUKS

Stichting AGOG 

Stichting AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) weet als geen ander dat gokken om kan slaan naar een dwangmatige verslaving, en organiseert daarom gratis bijeenkomsten om jou van jouw gokverslaving af te helpen. De bijeenkomsten worden wekelijks georganiseerd. In heel het land komen groepen samen om elkaar te helpen om te gaan met de gokverslaving. Elke groep is klein en dus persoonlijk en wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. Via deze bijeenkomsten ontmoet je lotgenoten, merk je dat je echt niet de enige bent met een gokprobleem en je leert van anderen. Daarnaast ervaar je steun van andere oud-gokkers die eerder net als jij deze moedige stap hebben gezet. 

Bezoek de website van Stichting AGOG

Loket Kansspel

Loket Kansspel is het centrale steunpunt op het gebied van gokproblemen. Het instituut biedt zelf hulp en begeleiding én verwijzen door naar hulp en begeleiding bij jou in de buurt. 

Bezoek de website van Loket Kansspel

HANDS 24×7 

HANDS (Human Assistance Network for Daily Support) biedt sinds 1997 diensten voor counseling en advies. De diensten van HANDS zijn gericht op het verbeteren of behouden van de persoonlijke inzetbaarheid, en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Dit doet de instelling voor zowel werknemers als ondernemers. In het verlengde daarvan biedt HANDS specifieke counseling bij kansspelproblematiek. De gevolgen van overmatig gokken raken aan vele delen van iemands leven, en kunnen een zware wissel trekken op iemands dagelijks functioneren. 

Bezoek de website van HANDS 24×7