Schade Deutschland: de teloorgang van onze oosterburen

Foto: Schade Deutschland: de teloorgang van onze oosterburen

Na het WK van 2014 was het Nederlands elftal opeens nergens meer te bekennen. Dat toernooi in Brazilië is echter ook de allerlaatste keer dat we echt hoorden van de Duitsers, die wereldkampioen werden door een doelpunt van Mario Götze. Wat is er gebeurd met onze oosterburen, die ‘worldcupfighter’ waarmee we altijd rekening dienden te houden?

EK 2016

Hierboven overdrijven we misschien een beetje, want op het Europees kampioenschap van 2016 deed Die Mannschaft (zo mag je ze eigenlijk niet meer noemen, want van die bijnaam hebben ze officieel afscheid genomen) nog leuk mee. De Duitsers werden eerste in hun poule (Polen, Noord-Ierland en Oekraïne) met 7 punten, wonnen in de achtste finale van Slowakije, versloegen Italië in de kwartfinale na strafschoppen en vonden hun Waterloo in de halve finale tegen Frankrijk.

WK 2018

Het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland werd één groot drama voor Duitsland. Dat verloor zijn eerste groepswedstrijd namelijk met 0-1 van Mexico door een goal van Hirving Lozano, won nog wel van Zweden met 2-1 ondanks een rode kaart voor Jerôme Boateng, maar ging vervolgens verrassend met 2-0 ten onder in de ‘do-or-die-wedstrijd’ tegen Zuid-Korea: Young-Gwon Kim en Heung-Min Son scoorden in de blessuretijd van de tweede helft, twee keer op de counter.

EK 2020 (2021)

Toch bleek bondscoach Joachim Löw, ooit zo gefêteerd door de WK-zege in 2014, nog te porren voor één toernooi. Het ‘corona-EK’ van 2020, gespeeld in 2021, bracht echter geen soelaas voor onze oosterburen. Die begonnen het toernooi slecht, met een 1-0 verliespartij tegen Frankrijk, herstelden zich een beetje met een 4-2 zege op Portugal, maar speelden hun laatste poulewedstrijd met 2-2 gelijk tegen Hongarije. Die Mannschaft ging wel door naar de volgende ronde, maar dat werd het eindstation: Engeland, dat de finale haalde en van Italië verloor, won met 2-0.

WK 2022

Dat brengt ons naar het huidige toernooi, het WK in Qatar. Löw heeft plaatsgemaakt en Hansi Flick zit op de bank bij Duitsland, maar van verbetering kun je nog niet spreken. De eerste wedstrijd ging met 2-1 verloren tegen Japan en nu dienen onze buren zich op te richten… tegen Spanje. Een gevleugeld gezegde is dat je de Duitsers nooit helemaal af kunt schrijven, ze scoren immers vaak in de blessuretijd, maar de recente geschiedenis leert ons dat Die Mannschaft voor een ongelooflijk lastige opgave staat. Maar… waarom is Duitsland precies van het toneel verdwenen?

Geen echte topspits

De Duitsers hebben eigenlijk altijd wel de beschikking gehad over een rasechte goalgetter. In de recente geschiedenis was dat bijvoorbeeld Mario Gomez (78 interlands, 31 doelpunten), die levensgevaarlijk was voor het doel van de tegenstander, onder andere door de lucht. Daarvoor kregen de opponenten van Duitsland te maken met iemand als Miroslav Klose (137 interlands, 71 doelpunten), al helemáál een killer. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over Gerd Müller (62 interlands, 68 doelpunten): een moyenne van… 1,10!

Op dit moment speelt Duitsland met een valse spits, zoals Kai Havertz (32 interlands, 10 doelpunten). En bij paniek in de tent moet iemand als Niclas Füllkrug de kastanjes uit het vuur halen: 2 interlands, 1 doelpunt. Dat scheelt een slok op een borrel.

Backs ondermaats

Dat was echter óók al zo in 2014, horen we je denken. En dat klopt: toen speelde Duitsland ook al met een valse spits, Thomas Müller, die een flink aantal goals maakte, of Götze, die de Duitsers de wereldbeker bezorgde. Moet we dan naar andere posities kijken? De backposities bijvoorbeeld? In 2014 liep ene Philipp Lahm rond aan de rechterkant, de aanvoerder van Die Mannschaft notabene, die ongelooflijk veel werk opknapte, en nu moeten onze oosterburen het doen met Niklas Süle (een gemankeerde vleugelverdediger) op rechts en David Raum op links. Laatstgenoemde speelt op niveau, bij RB Leipzig, maar is natuurlijk géén wereldtopper…

Moeten we nog rekening houden met Die Mannschaft?

Je kunt verschillende redenen/oorzaken aanwijzen voor de ‘teloorgang’ van Duitsland, maar aan het einde van de streep beschikt bondscoach Flick over een behoorlijk uitgebalanceerde groep vol wereldtoppers als Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, de eerdergenoemde Müller. En dan kan hij óók nog eens rekenen op een supertalent als Jamal Musiala. Schrijven we de Duitsers dus helemaal af? Nee, maar waar er in de donkere dagen van het Nederlandse voetbal werd gesteld: misschien moeten we eens bij onze oosterburen gaan kijken, is het nu misschien slim als ze eens bij ons komen buurten!

Wint Duitsland wél van Spanje?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Gaat Duitsland de volgende ronde nog halen?

  • Dat denk ik wel
  • Nein!
240+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie