Hansi Flick neemt met selectiebeleid Mannschaft risico tijdens zijn ‘tweede kans’

Foto: Hansi Flick neemt met selectiebeleid Mannschaft risico tijdens zijn ‘tweede kans’

Na een voor Duitsland desastreus verlopen WK in Qatar heeft bondscoach Hans-Dieter ‘Hansi’ Flick nieuwe onbekendere namen opgeroepen voor de komende interlands. Een gewaagde stap, zeker omdat er sprake is van een tweede kans voor de oud-prof die technische baas van de voetbalbond heeft mógen blijven.

Na een voor Duitsland desastreus verlopen WK in Qatar heeft bondscoach Hans-Dieter ‘Hansi’ Flick nieuwe onbekendere namen opgeroepen voor de komende interlands. Een gewaagde stap, zeker omdat er sprake is van een tweede kans voor de oud-prof die technische baas van de voetbalbond heeft mógen blijven.

Flick kon eerder al jarenlang als rechterhand in de keuken kijken van ‘lange-termijn-bondstrainer’ Joachim Löw. De oud-prof kwam hierna uiteindelijk terecht bij topclub Bayern München. Eerst als assistent, maar niet veel later schoof hij door naar de post van hoofdtrainer. In een docu van een Duitse tv-zender over het wel en wee achter de schermen was te zien dat de meeste spelers van de Duitse miljoenenclub toentertijd wegliepen met de duidelijk communicerende Flick.

Succesreeks

Hij reeg de successen in Beieren aan elkaar door kampioen van Duitsland te worden, de beker te winnen en ook de prestigieuze Champions League in de wacht te slepen. Hiermee was de Flick-formatie nog niet klaar, want ook de Europese én Duitse Supercup werden binnengehaald, evenals het WK voor clubteams. Aardige prijzen voor op zijn palmares en daar altijd zullen blijven staan.

Met tranen in zijn ogen kondigde hij in de kleedkamer in april 2021 tegenover zijn emotioneel aangeslagen manschappen alvast zijn afscheid aan, om overigens enkele weken later voor de tweede keer ‘even’ landskampioen te worden. Flick ging uiteindelijk aan de slag als bondstrainer van zijn vaderland, een plek waar hij eerder zoals benoemd al in de spreekwoordelijke keuken had kunnen kijken.

WK-debacle

Maar dan nu wél als hoofdverantwoordelijke. Het was meer de nieuwe uitdaging dan de chemie die uitgewerkt was in de Allianz Arena die de voormalig middenvelder deed kiezen voor de stap naar technische baas van die Mannschaft. De vijftiger kreeg, als opvolger van zijn voormalige baas Löw, als belangrijkste opdracht mee om zich te kwalificeren voor het WK in Qatar, het allerhoogste podium.

En, zoals dat bij een toonaangevend voetballand als Duitsland hoort, om de prijzen mee te gaan spelen. Dat eerste lukte, maar het tweede gestelde doel zeker niet. Het werd een koude kermis in het bloedhete Midden-Oosten. Al in de poulefase ging het faliekant mis en konden de ook favoriete Duitsers vliegensvlug hun koffers pakken. Vanaf dit moment en ook nu hun thuiskomst begon het grote speculeren: mocht Flick zijn werk voortzetten óf werd hij verantwoordelijk gehouden voor het sportieve WK-debacle? Werd het doorwerken of thuiszitten?

Tweede kans

De top van de Duitse bond koos uiteindelijk dat eerste, mede door het feit dat Flick in zijn geboorteland verder een uitstekende staat van dienst had opgebouwd. Gered door eerdere geleverde prestaties dus. Hij kreeg een zogeheten tweede kans van het bondsbestuur: gaan toewerken naar het EK in 2024 in eigen land. Dat betekent logischerwijs automatisch dat Duitsland zich niet hoeft te kwalificeren.

Maar niét dat er geen druk op Hansi Flick zal gaan zijn. Met zijn 58 jaar inmiddels heeft hij nu een gewaagde stap gemaakt. Tijdens de start van de voorbereiding op de eerste oefeninterlands tegen Peru en België zijn goalgetter Timo Werner, Emre Can, Bernd Leno en Florian Wirtz weer terug opgeroepen na lange tijd – vanwege onder andere blessures – uit beeld te zijn geweest.

Thomas Müller

Daarentegen moeten gevestigde namen als Ilkay Gündogan en Thomas Müller thuisblijven, zij hebben geen uitnodiging gehad. Laatstgenoemde uitte zich hierover, dienstbaar zoals hij altijd is, zeker niet in negatieve bewoordingen op social media. De aanvaller moest weleens vaker, ook bij zijn club Bayern München vanaf de bank toekijken, maar knokte zich altijd weer terug.

Dat is ook de kracht van de vaak scorende dertiger die immer en altijd zal denken aan de teamprestatie, ook als het hem – zoals nu bij het nationale elftal – sportief even tegenzit. Andere bekendere namen die thuis moeten blijven zijn Antonio Rüdiger, Niklas Süle, Lukas Klostermann en Leroy Sané. Het niet oproepen van bovengenoemde spelers was dan wel een verrassing, maar niet de állergrootste.

Hansi Flick heeft namelijk besloten om met de relatief onervaren Josha Vagnoman (VFB Stuttgart), Marius Wolf (Borussia Dortmund), Mergim Berisha (FC Augsburg), Felix Nmecha (VFL Wolfsburg) en Kevin Schade van het Engelse Brentford een kans te gaan geven. Daarbij zitten de jongere ‘oudjes’ Kai Havertz, Serge Gnabry en Leon Goretzka ook in de selectie.

Dát zijn spelers die wekelijks op een heel hoog niveau spelen bij Chelsea en Bayern München. Vooral de naam van Vagnoman, meer bankzitter dan basisspeler bij degradatiekandidaat Stuttgart in de Bundesliga, viel tijdens de bekendmaking van Flick op. Daar ontstond in ieder geval, niet geheel onverwacht, discussie over bij de oosterburen.

Kritiek

Deskundigen uitten zich hierover. De analisten Erik Meijer (de Limburger heeft een bak aan ervaring als spits bij roemruchte clubs als HSV, PSV en Bayer Leverkusen) en Dietmar ‘Didi’ Hamann (oud-speler van onder meer Liverpool en Bayern München) spraken er op tv-zender Sky hoofdschuddend over. Het duo begreep helemaal niets van deze keuze van de Duitse bondscoach.

Daarmee was de eerste nieuwe kritiek op de werkwijze van ‘Flick 2.0’ alweer geboren. De twee ervaren voormalig profs waren het er samen over eens: om in een nationaal elftal te spelen moeten spelers bij hun clubs basisspelers zijn en zeker niet op de bank zitten bij een degradatiekandidaat. Dát vond het duo Meijer/Hamann op zijn minst ergens raar.

Hansi Flick, die de komende weken door een spierblessure belangrijkste speler Jamal Musiala moet missen, verdedigde zich in de Duitse media hiertegen door te zeggen dat “nieuwe spelers kansen verdienen”. Een te billijken uitleg natuurlijk, maar hij zal ook in zijn achterhoofd moeten houden dat heel voetbalgek Duitsland kritisch over zijn schouder zal gaan meekijken de komende periode.

Na het echec in het verre Qatar, is het nu zaak dat er duidelijke vooruitgang in het spel van de Mannschaft te zien zal moeten zijn. Ook al hoeft men zich niet te kwalificeren voor een eindtoernooi, tijd voor wat spielerei is er niet. Er zal en moet gepresteerd gaan worden, ook door de bondscoach natuurlijk. De komende maanden zal gaan blijken of Flick het bij de nationale ploeg alsnog flikt en hij zelf medio 2024 ook nog op de bank zal zitten tijdens het EK op vertrouwde grond.

Gaat Duitsland hoge ogen gooien op het EK 2024?

  • Ja
  • Nee
51+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie