El Clásico in halve finale Spaanse beker: wie wint het gevecht?

Foto: El Clásico in halve finale Spaanse beker: wie wint het gevecht?

Barcelona en Real Madrid staan woensdagavond voor de derde keer in ruim een maand tijd tegenover elkaar. Waar in de eerste twee duels (de heenwedstrijd in de Copa del Rey en het competitieduel in Camp Nou) Barcelona als winnaar uit de bus kwam, is Carlo Ancelotti vastbesloten om dit deze week niet nogmaals te laten gebeuren. Na de 0-1 nederlaag in het eigen Estadio Santiago Bernabéu moet Real Madrid in het tweede duel wat terug doen om de finale van de Spaanse beker te bereiken. Wat kunnen we van het bekerduel verwachten?

Defensief Barcelona verslaat Real Madrid

Real Madrid was tijdens het heenduel in de halve finale van de Spaanse beker verrast over de manier waarop Barcelona zich presenteerde. Xavi besloot zijn team namelijk verdedigend in te stellen en de tegenstander voornamelijk aan de bal te laten, wat waarschijnlijk voor een groot gedeelte te maken had met de 3-1 nederlaag die Barcelona eerder in het seizoen in Madrid opliep. Het zorgde ervoor dat zijn ploeg slechts 36 procent van de speeltijd in balbezit was, vier doelpogingen ondernam en vooral op eigen speelhelft te vinden was.

De thuisploeg was vanaf de beginfase flink in het voordeel en kreeg diverse kansen, maar was voor het doel van Barcelona niet scherp genoeg om de bal tegen de touwen aan te jagen. Aan de andere kant van het veld kwam Real Madrid binnen een half uur op een achterstand te staan, nadat Éder Militão een eigen doelpunt maakte. De club uit de Spaanse hoofdstad had vervolgens nog ruim een uur om de rug te rechten en op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Ook die treffer bleef echter uit, waardoor het woensdag in Camp Nou nog hard aan de slag moet.

Waar Xavi direct na de wedstrijd zeer tevreden was met het resultaat en de wijze waarop Barcelona speelde, hield Ancelotti het vertrouwen in een goede afloop. De oefenmeester was namelijk van mening dat Real Madrid in de bekerwedstrijd voldoende strijd liet zien. “Als we dan weer met deze intensiteit spelen, zullen we nog meer kansen krijgen. Want Barcelona kan niet zo verdedigen in Camp Nou. Het was best raar om Barcelona zo te zien spelen”, aldus Ancelotti op de persconferentie.

Beide ploegen gelijkwaardig

Dat het duel tussen Real Madrid en Barcelona een wedstrijd op zich is, bleek vlak voor de interlandperiode wel. De twee rivalen stonden namelijk wederom tegenover elkaar, ditmaal voor de competitie. Aangezien Barcelona een ruime voorsprong had op de concurrent, was het voor de opponent de laatste kans om de titelstrijd nieuw leven in te blazen. Het treffen zorgde daardoor niet alleen voor veel emotie op het veld, maar ook voor een veelbewogen wedstrijd waarin beide teams elkaar de vrijheid gaven om te voetballen.

Barcelona bleek zich daarbij niet te groot te voelen om zich aan te passen aan de tegenstander. Zo kreeg de lange rechtsback Ronald Araujo van de hoofdtrainer de taak om de pijlsnelle Vinicius Júnior af te stoppen. Dat lukte hem overigens slechts de eerste tien minuten, want vervolgens was de Braziliaan los en zorgde hij voor diverse kansen. Hoewel Real Madrid uiteindelijk met een 2-1 nederlaag naar huis ging en daardoor het kampioenschap nagenoeg uit het hoofd kan zetten, bewees de wedstrijd dat beide teams gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Blessure bij onder meer Frenkie de Jong

Met een kleine voorsprong is Barcelona woensdag de favoriet om naar de finale van de Copa del Rey te gaan, maar de eerdere ontmoetingen toonden aan dat dit niet vanzelfsprekend is. Bovendien komt de onderlinge confrontatie voor Barcelona bepaald niet op het juiste moment. Xavi moet het namelijk onder meer stellen zonder Frenkie de Jong. De spelmaker raakte in de slotfase van het competitieduel met Real Madrid geblesseerd aan zijn hamstring en is niet op tijd fit om bij de selectie te horen.

Het is een fikse tegenvaller voor Xavi die dit seizoen het elftal rondom De Jong en zijn kompaan Sergio Busquets bouwde. Het duo bepaalt de snelheid van de aanvallen van Barcelona, zorgt dat de juiste spelers aan de bal komen en brengt de balans in het team. De verwachting is dat de oefenmeester het gat dat in de opstelling is ontstaan, oplost door verdediger Eric García evenals in de vorige wedstrijd door te schuiven naar het middenveld. Naast De Jong zijn ook Pedri, Ousmane Dembélé en Andreas Christensen er niet bij.

Real Madrid lijkt na de 6-0 zege van afgelopen weekend op Real Valladolid ondertussen volledig klaar te zijn om dit kalenderjaar eindelijk van Barcelona te winnen. De hoop zal daarbij onder meer gevestigd zijn op de kwaliteiten van Karim Benzema, die tegen de nummer 16 van de Primera División drie doelpunten in zeven minuten maakte. Een Spaanse landstitel kan dan wel nagenoeg onmogelijk zijn geworden, maar met de kans om de beker én Champions League te winnen, heeft Real Madrid nog voldoende om voor te spelen.

Welke club gaat door naar de finale van de Spaanse beker?

  • Barcelona
  • Real Madrid
41+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
19+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
75+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
2+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
136+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
62+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
27+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
78+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
74+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
245+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
195+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
115+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
98+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
300+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
358+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
50+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
146+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie