Premier League lonkt voor voormalig Ajax-groeibriljant

Foto: Premier League lonkt voor voormalig Ajax-groeibriljant

De voetballoopbaan van Sergiño Dest zit in het slop. Behoorde de Amerikaanse International een aantal jaar geleden nog tot de grootste talenten in de Eredivisie, inmiddels houdt hij voornamelijk de reservebank van AC Milan warm. Er gloort echter hoop voor de voetballer die met zijn 22-jarige leeftijd nog altijd kan strijden voor een plek in het topvoetbal.

Stroeve jaren in het buitenland

Dest kwam ooit per toeval in het eerste team van Ajax terecht. De Amsterdammers moesten het na het succesvolle seizoen 2018/2019 een lange tijd stellen zonder de geblesseerde Noussair Mazraoui, die juist tot de smaakmakers van het elftal behoorde. In de voorbereiding zorgde Dest vervolgens voor een grote verrassing door zichtbaar moeiteloos tussen zijn teamgenoten te opereren. Het overtuigde Erik ten Hag dat het talent klaar was voor de volgende stap in zijn loopbaan, waardoor hij zich een heel seizoen mocht bewijzen.

Na één seizoen klopte vervolgens Barcelona aan de deur, dat met Ronald Koeman een hoofdtrainer in huis had die gecharmeerd was van zijn kwaliteiten. Hoewel het bestuur van Ajax nog poogde om Dest tegen te houden door hem te overtuigen van zijn groeipotentie in de Johan Cruijff Arena, besloot de voetballer zelf voor zijn kans te gaan en vertrok hij naar Barcelona. De overstap bleek echter slechts een korte periode succesvol te verlopen, want na het vertrek van de oefenmeester waren zijn kansen in Spanje verkeken.

Zijn management zocht naar een oplossing en zorgde voor een huurcontract bij AC Milan, dat hem na een seizoen voor twintig miljoen euro mocht overnemen. Opnieuw bleek Dest te licht voor het niveau, al hielpen zijn aanhoudende blessures eveneens niet mee. De Italianen willen volgens Sport aan het einde van het seizoen van hem af, terwijl Barcelona in de selectie ook geen ruimte meer heeft. Een nieuwe zoektocht dreigt, waarbij de Premier League volgens het medium tot de mogelijkheden behoort. Daarmee kan hij het pad volgen van Kenny Tete.

Vergelijking met loopbaan Tete

De carrières van beide spelers vertonen opvallende gelijkenissen. Ook Tete vertrok namelijk op een relatief jonge leeftijd naar het buitenland. Waar hij onder Frank de Boer was uitgegroeid tot een van de vaste waarden van het elftal, zocht Peter Bosz een plek waar Joël Veltman rendeerde en zette hij de aanvoerder op de rechtsbackpositie. Het resulteerde in een plek op de reservebank voor Tete, die daar niet tevreden over was en een avontuur bij Olympique Lyon aanging.

Tete maakte in de Ligue 1 bewust mee dat het gras altijd groener lijkt aan de overkant, want gedurende zijn periode in Frankrijk maakte hij slechts sporadisch minuten. En dat ging ten koste van zijn ontwikkeling. De geboren Amsterdammer was in de zomer van 2020 klaar met zijn situatie. Hij stuurde aan op een vertrek en besloot de oversteek te maken naar Engeland, waar het net gepromoveerde Fulham hem dolgraag wilde inlijven. In een aantal turbulente seizoenen ontwikkelde hij zichzelf tot een complete voetballer.

Fulham heeft nog altijd veel vertrouwen in Tete en draagt dat uit door hem aan de rechterkant van het speelveld de vrijheid te geven om acties te maken. De Nederlander is daarmee dynamischer geworden in zijn spel, wat bijvoorbeeld te zien was tijdens het laatste duel met Bournemouth (2-1 nederlaag): Tete was minstens zo vaak op eigen speelhelft als op die van de opponent te vinden. Doordat Fulham minder positiespel speelt dan de topclubs, heeft hij bovendien de mogelijkheid om meer gebruik te maken van zijn intuïtie.

Nieuwe kans in Engeland

Dest, die bij Barcelona nog tot de zomer van 2025 onder contract staat, heeft naar verluidt komende zomer de mogelijkheid om eenzelfde transfer te maken. De Spaanse sportkrant is er namelijk van overtuigd dat zowel West Ham United als Crystal Palace hem graag wil contracteren. Beide clubs staan op de ranglijst van de Engelse competitie niet ver van Fulham verwijderd en zouden hem een vergelijkbare kans kunnen geven als Tete, zodat Dest wekelijks zijn minuten kan maken op het hoogste niveau en zich op alle terreinen kan blijven ontwikkelen.

De ‘stap terug’ bij een middenmoter in de Premier League hoeft voor Dest daarbij niet direct voor problemen te zorgen. Het verleden wijst namelijk uit dat de topclubs in de competitie de talenten in de gaten houden en zo nodig halen. Zo zijn recente Nederlandse voorbeelden Virgil van Dijk en Nathan Aké, die respectievelijk ervaring opdeden bij Southampton en Bournemouth. Ook Sadio Mané maakte destijds eerst een tussenstap bij Southampton, om vervolgens naar zijn droomclub Liverpool te verhuizen.

Diverse Spaanse kranten beweren dat Dest voorlopig nog voor zijn kans bij Barcelona wil gaan, maar het is de vraag hoelang Barcelona hem die mogelijkheid gunt. De aankomend landskampioen zit namelijk in financiële moeilijkheden en zou een transferbedrag goed uitkomen. Bovendien wil het ruimte scheppen in de salarishuishouding, zodat het nieuwe talenten kan aantrekken die beter in het spel van hoofdtrainer Xavi passen. De stap naar de Premier League is daardoor momenteel nog niet concreet, maar kan de komende maanden een interessante uitweg bieden.

Gaat Dest slagen in de Premier League?

  • Ja, zijn kwaliteiten passen goed bij de competitie
  • Nee, hij gaat daar mislukken
74+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
24+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
39+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
142+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
5+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
162+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
77+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
86+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
259+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie