Slot kiest uit drie Feyenoord-projecten

Foto: Slot kiest uit drie Feyenoord-projecten

Arne Slot is een hot prospect op de trainersmarkt. De oefenmeester van Feyenoord maakt al twee seizoenen indruk met zijn team(s). Het leverde de trainer van de Rotterdammers al een finaleplek op in de Conference League, maar het echte prijzenzilver wordt de komende maanden verdeeld. En dan hebben  we het niet alleen over de Eredivsie-schaal, ook over Slots persoonlijke hoofdprijs: een mogelijke toptransfer.

Slot kan bij Feyenoord blijven, maar ook naar Tottenham Hotspur en Chelsea

In veel opzichten zit Arne Slot in de situatie waarin Erik ten Hag vorig seizoen bivakkeerde. De trainer van Feyenoord ligt op pole-position voor het landskampioenschap, haalde voor de tweede keer achter elkaar de knock-out-fase van een Europees voetbaltoernooi en lijkt volgend seizoen voor het eerst sinds jaren weer in te stromen in de (groepsronde van de) Champions League.

Het is dan ook geen gekke gewaarwording dat de succestrainer van Feyenoord zijn werk kan verzilveren met een mooie transfer. Nadat Leeds United een paar maanden geleden al een poging deed om Slot los te weken bij Feyenoord, was het antwoord van de club duidelijk. Over een tussentijds vertrek was niet te praten, maar….

Maar dat zegt over de komende zomermaanden natuurlijk niets. De Rotterdammers, en in het speciaal algemeen directeur Dennis te Kloeze, hebben naast de mogelijke uitgaande transfers van sterspelers Orkün Kökcü en Santiago Giménez een veel groter behoud-project voor de club op de planning staan. Dat op het moment dat Slot in het buitenland soortgelijke Feyenoord-projecten onder zijn hoede kan krijgen…

Chelsea als eerste ‘Europese Elite’

De meest aansprakelijke job voor Slot kwam het meest recent om de hoek kijken. Volgens The Guardian heeft Chelsea de trainer van Feyenoord op de shortlist gezet. Er mag wel afgevraagd worden hoe serieus deze interesse is: Chelsea zoekt al een paar weken naar een nieuwe coach en doet dat ongeveer net zo luidruchtig als de eerste transferperiodes onder de nieuwe eigenaar Todd Boehly.

In de afgelopen weken kwamen er talloze namen voorbij, maar sinds deze week pas die van Slot. De Nederlandse trainer lijkt daarmee pas in beeld te zijn gekomen nadat andere kandidaten afvielen. Namen zoals Juliann Nagelsmann, naar eigen zeggen door een verschil van inzicht met het Chelsea-bestuur, en Luis Enrique zijn geen optie (meer) zijn voor de noodlottige Londenaren.

Mocht Slot alsnog bij Chelsea tekenen, dan staat de Feyenoord-trainer voor een vergelijkbare herstelklus als Erik ten Hag bij Manchester United bewerkstelligt. Onder Thomas Tuchel werd er nog een beslag gelegd op de Champions League en het WK voor Clubs.

Hoog afbreukrisico

Na het gedwongen vertrek van de Duitser dit seizoen hoopten Boehly en Chelsea de weg naar boven te vinden. en de pijnlijke afgang onder de peperdure Graham Potter, die al twintig miljoen euro kostte om hem überhaupt los te weken bij Brighton & Hove Albion en een paar maanden later alweer ontslagen werd.

Daarmee toonden de Londenaren aan dat het onder het nieuwe management extreem weinig tijd is om het tij te keren. Tuchel was het eerste slachtoffer van de nieuwe Amerikaanse wind. Potter kreeg ook al te maken met de snoeiharde gewoontes van Boehly, die zonder blikken of blozen zeshonderd miljoen euro in de selectie pompte afgelopen seizoen.

De Amerikaanse zakenmagnaat stelde zichzelf aanals sportief directeur van de club. Dat maakt het in potentie een grotere slangenkuil dan een stabiele basis om een team op te kunnen bouwen – die basis is immers al scheef getrokken door honderden miljoenen euro’s te investeren en daar per direct Premier Leauge-topresultaten van te verwachten.

Het is overigens de vraag in hoeverre Slot een serieuze kans maakt op de trainersjob van Stamford Bridge. Chelsea zou na de gesprekken met Nagelsmann en Luis Enquire er met Mauricio Pochettino wél aan het uitkomen zijn. De Argentijnse trainer, die in het verleden bij Southampton en Tottenham Hotspur werkte, zou volgens onder andere transferspecialist Fabrizio Romano in vergevorderde gesprekken zijn over een samenwerking – al is het ook een publiek geheim dat Pochettino graag Real Madrid zou willen trainen.

Tottenham Hotpsur

Nu Carlo Ancelotti zijn toekomst aan zijn (tot 2024 lopende) Real Madrid-contact verbond, lijkt dat voorlopig geen optie voor de Argentijnse oefenmeester. Terugkeren bij Tottenham Hotspur zat er ook niet in voor de voormalig trainer. Dat zorgt er weer voor dat Slot stijgt op de shortlist, maar ook in het Tottenham Stadium staat de succestrainer van Feyenoord niet bovenaan de lijst.

Net als bij Chelsea heeft Tottenham Hotspur een rebuild-project in het verschiet. Waar het blauwe gedeelte van Noord-London dat met een blanco cheque probeert op te lossen, kiest Tottenham-voorzitter Daniel Levy wederom voor zijn eigen weg.

Antonio Conte moest, ondanks een vierde plek, vertrekken omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan tussen de Italiaanse trainer, de spelers en de rest van de club. Interim-trainer Christan Stellini moest na de blamage tegen Newcastle United (6-1) na een paar weken óók al het veld ruimen. Daardoor staat er met Ryan Mason, de interim-trainer die ook voor de aanstelling van Conte voor de groep stond, nu de derde hoofdtrainer in één seizoen voor de groep.

Feyenoord, maar dan in het groot of in het extreme

Als je de situaties bij Tottenham en Chelsea naast het instapmoment van Slot bij Feyenoord zet, zijn er wel wat paralellen te trekken. Maar opnieuw het meeste met de transfer die Ten Hag vanuit de Eredivisie-top naar de Premier League maakte. Daar ligt ook het belangrijkste gevaar voor Feyenoord, dat niet kan opboksen tegen de financiële armslag van de Engelse clubs.

Het grootste effect voor Slot zit ‘m niet in de mogelijkheden om spelers te kunnen kopen, maar vooral het feit dat clubs Chelsea en Tottenham over het algemeen de beste spelers van de club ‘gewoon’ binnenboord kunnen houden. Bij Chelsea is dat veel meer van toepassing dan bij Tottenham, dat niet tot de prijzenpakkers in Engeland behoort de afgelopen jaren.

Op die manier hoeft Slot, zoals bij Feyenoord tot twee keer toe gebeurde, niet aan het begin van het seizoen een heel nieuw team samen te stellen en kan de trainer seizoen voor seizoen bouwen aan een nieuwe formatie die de Engelse en mogelijk Europese top aanvalt.

Het derde (en grootste) Feyenoord-project

Het grootste voordeel dat Feyenoord heeft, is de gecreëerde continuïteit bij de club. In de spaarzame uitspraken die Slot over zijn toekomst deed, gaf hij eigenlijk twee verschillende antwoorden. Voor zijn gezin zal het beter zijn om nog in Nederland te blijven. Maar, zo stelde Slot bij Mirror Talk van ESPN, er zijn ook clubs waar hij geen “nee” tegen kan zeggen.

Het was Slots ambitie om met Feyenoord een prijs te pakken – en de trainer gaf al aan dat Champions League-voetbal óók een prijs was. Dat laatste is een toernooi waar hij als speler van kon dromen, als trainer van Tottenham en Chelsea volgend seizoen nog maar moet zien of hij daar kan acteren.

Tottenham staat zes punten achter op United (twee wedstrijden minder gespeeld dan Spurs). Ook Newcastle staat zes punten voor, met één wedstrijd minder gespeeld. Chelsea vinden we terug op de 11e plaats, waardoor überhaupt Europees voetbal halen een grote uitdaging wordt.

Daardoor lijken de opties die Slot heeft in eerste instantie véél aantrekkelijker dan een dienstverband in Rotterdam-Zuid. Behalve dan als je de verhalen over het jaarsalaris mag geloven, dat in Engeland (logischerwijs) veel hoger ligt dan in de Eredivisie. Dat Slot zowel bij Tottenham als bij Chelesa niet de absolute topkandidaat is, zoals Ten Hag bij United bijvoorbeeld wel was, wijst er in de laatste plaats op dat het mooiste Feyenoord-project voor Slot, voorlopig huisvest in De Kuip.

Waar ligt de toekomst van Slot volgend seizoen?

  • Bij Feyenoord
  • Bij Chelsea
  • Bij Tottenham
  • Bij een andere club
1093+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:50
12356+
‘Bliksemsnel vertrek voor Mo Ihattaren’
23:35
4174+
‘Bliksemontslag voor ‘RKC-tiran’
23:25
47+
Van Hanegem prijst Ajax-aanwinst: “Dat klinkt gek, maar…”
23:10
58+
ESPN-analisten vol onbegrip over penaltymomenten Feyenoord en Ajax
22:48
13+
AC Milan in slotminuten langs Internazionale
22:40
34+
El Ahmadi wijst ‘slechtste’ PSV’er aan: “Worstelt met zichzelf”
22:25
61+
Perez laakt ‘overschat’ Ajax: “Hij werkt af als een kind”
22:10
299+
‘Grof Kuip-schandaal’
21:41
203+
‘Gigablunder met Jordan Henderson’
21:31
130+
‘Gaan zij óóit het niveau van Feyenoord halen?’
21:26
164+
Peter Bosz gaat los: ‘Zeven of acht PSV’ers’
21:04
137+
‘Overspannen’ Marc Nagtegaal keihard aangepakt
20:59
127+
Vijfklapper Barcelona bij Villarreal, Ter Stegen zwaar geblesseerd
20:20
77+
Reacties Heerenveen en Groningen na Derby van het Noorden | SN Mixed Zone
20:13
416+
‘Erling Haaland maakt bizarre supertransfer’
20:05
36+
Heerenveen-spits Nicolaescu maakt belofte aan fans waar
20:00
89+
Karsdorp doet boekje open over ruzie met Mourinho
19:55
18+
John Stones verpest Arsenal-feestje
19:24
658+
‘Weghorst-bom ontploft nu al’
19:11
58+
Ten Hag over Rashford-speculatie: “That’s crazy”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie