Premier League-avontuur Weghorst blijft levend

Foto: Premier League-avontuur Weghorst blijft levend

Manchester United bewees zichzelf zondag geen goede dienst. De ploeg van Erik ten Hag ging op bezoek bij West Ham United met 1-0 onderuit en zag daarmee Liverpool weer dichterbij komen op de ranglijst. Champions League-voetbal is daarom nog altijd niet zeker. Volgens de Engelse media sneed de oefenmeester zichzelf vooral in de vingers door Wout Weghorst op te stellen. De Nederlander staat er niet goed op en lijkt de club na een half jaar alweer te verlaten, al denkt de aanvaller daar anders over.

Weghorst tegen West Ham United

Het was voor Weghorst alweer even geleden dat hij in de Premier League aan de aftrap mocht verschijnen. Begin april behoorde hij in de uitwedstrijd tegen Newcastle United nog tot de eerste elf spelers, waarna Ten Hag steevast voor zijn concurrenten koos. Waar Weghorst, die nog onder contract staat bij Burnley, in zijn eerste weken bij Manchester United nog een basisplaats kreeg toebedeeld, kwam Ten Hag simpelweg tot de conclusie dat de anderen beter waren.

Tegen West Ham United bleek de hoofdtrainer daarin gelijk te hebben. Buiten het feit dat Weghorst wederom niet tot scoren kwam en zelfs slechts één schot op doel afvuurde (wat evenveel was als centrale verdediger Luke Shaw), kreeg hij het ook niet voor elkaar om zuinig te zijn in balbezit. Slechts 76 procent van zijn passes kwamen namelijk aan bij zijn ploeggenoten, waarmee hij bij de onderkant van de lijst hoorde. Het is zeer opvallend te noemen, aangezien Weghorst geen speler is die veel risico in zijn spel legt.

Na afloop van de wedstrijd leverde het hem veel kritiek op in de media. The Mirror schreef onder meer daarover: “Wat een treurige terugkeer. Weghorst kreeg na een maand weer eens een basisplaats bij United. Ten Hag hoopte waarschijnlijk dat Weghorst daardoor wat sterker zou terugkomen, maar de trainer had na 56 weinig indrukwekkende minuten meer dan genoeg gezien. Vermoedelijk was dit ook een teken voor Weghorst dat het bij een huurperiode van een halfjaar zal blijven.”

Tegenvallende statistieken

Terug naar januari, toen Ten Hag bij het bestuur besloot aan te dringen om Weghorst naar Manchester te halen. De gedachte was niet gek, zeker niet wanneer we kijken naar zijn statistieken van het eerste half jaar. Burnley huurde hem voorafgaand aan het wereldkampioenschap in Qatar uit aan Besiktas en zag dat Weghorst aardig op dreef was. Hij kreeg in Turkije namelijk 16 basisplaatsen, waarin hij 8 doelpunten en 4 assists op zijn naam zette. Het zorgde ervoor dat de club zeer tevreden was met zijn resultaten.

Aan het einde van het kalenderjaar kreeg Weghorst dan ook een uitnodiging van Louis van Gaal voor het Nederlands elftal en was hij in de kwartfinale tegen Argentinië zeer belangrijk met twee treffers, waarmee hij aantoonde dat hij ook in grote wedstrijden in staat is om belangrijk te zijn. Daarnaast bracht hij bij Oranje veel energie binnen de lijnen. Het was voor Ten Hag uiteindelijk voldoende om Weghorst als tijdelijke oplossing binnen te halen, waarna hij in de zomerstop verder wilde kijken naar zijn mogelijkheden.

In eerste instantie leek hij vooral als invaller te komen, maar niets was minder waar. Mede door de blessure van Anthony Martial kreeg Weghorst in zijn eerste periode een hoop speelminuten, waarbij hij hard voor zijn team werkte. Gekeken naar de statistieken maakte hij echter weinig indruk. Weghorst zorgde in alle competities in 17 basisplaatsen en 6 invalbeurten voor 2 doelpunten en 2 assists. Dat de Engelse media suggereren dat de aanvaller bezig is aan zijn laatste wedstrijden voor Manchester United, is dan ook geen gekke gedachte.

Toekomst bij Manchester United

Ten Hag liet eerder in het seizoen nog weten zeer tevreden te zijn over de optredens van Weghorst. Tegenover Manchester Evening News stelde hij: “Hij is de leider bij het onder druk zetten van de tegenstander. Verder combineert hij goed en maakt hij met loopacties ruimte voor anderen. En bij standaardsituaties toont hij zijn waarde. Volgens mij hebben we sinds de Kerst 25 duels gespeeld en er slechts twee verloren. Weghorst speelde in de meeste van de wedstrijden, waarmee hij echt een onderdeel is van het succes.”

Het valt daarom niet uit te sluiten dat Manchester United ook na het seizoen met Weghorst doorgaat. Zelf lijkt hij ook niet onwelwillend tegenover een langer verblijf te staan. “In de gesprekken heb ik gehoord dat de club positief is over mij. Er is niet gecommuniceerd dat Manchester United mij niet meer wil”, vertelt hij aan The Times. “Ik ben iemand die graag wil spelen. Dus als je minder in actie komt, realiseer je je wat je mist. Als de club me wil houden, moet ik weten welke rol er voor mij is weggelegd.”

Weghorst beschikt bij Burnley echter over een contract tot medio 2025, waardoor Manchester United naar schatting meer dan 15 miljoen euro moet neertellen om hem definitief te contracteren. Het is een behoorlijk hoog bedrag voor een speler die nauwelijks productief is in zijn eerste half jaar. Daarnaast stelde Ronald Koeman al meermaals dat Weghorst geen speler is die zich neerlegt bij een plek op de reservebank, waardoor hij onrust kan veroorzaken.

Een langer verblijf in Manchester lijkt er daarom niet in te zitten, maar met het gepromoveerde Burnley heeft Weghorst de kans om volgend seizoen gewoon in de Premier League te blijven spelen. En met de ervaring die hij dit voetbaljaar in Istanboel en Manchester opdeed, kan hij bij Burnley zomaar eens een sleutelrol gaan vervullen.

Wat moet Manchester United met Weghorst doen?

  • Behouden
  • Laten vertrekken
226+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
12+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
5+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
68+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
31+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
301+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
125+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
14+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
101+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
37+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
82+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
226+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
291+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
82+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
142+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie