Frank de Boer doet zichzelf tekort

Foto: Frank de Boer doet zichzelf tekort

Als speler verwierf Frank de Boer zich een loopbaan van heel hoge statuur. Die hij als trainer doortrok bij Ajax. Daarna zette het voor hem zeer teleurstellende verval in dat een litteken opleverde waar de voormalig international niet meer overheen lijkt te komen. Want wat gaan spelen in de zandbak – waar de voormalig Barcelona-verdediger nu voor gekozen heeft – komt te vroeg, daar heeft hij veel te veel kwaliteiten voor.

Oud-international De Boer kiest te snel voor afbouwen in het Midden-Oosten

De Boer zal in de voorbije dagen ongetwijfeld wat filmpjes voorbij hebben zien komen van generatiegenoot Mark van Bommel. Met pek en veren besmeurd en beschadigd als hoofdcoach van PSV en Wolfsburg, maar uiteindelijk toch weer opgestaan uit een diep dal als kampioenenmaker van FC Antwerp. Een puike prestatie.

“Prijzen pakken is altijd goed”, liet de dolgelukkige oud-middenvelder met Limburgse tongval zich vanuit de feestende Belgische havenstad ontvallen. Dat pakken van prijzen deed zijn collega De Boer in het verleden ook, in Amsterdam. Liefst vier keer mocht hij de kampioenschaal omhoog houden.

Met prijzen gevulde Ajax-jaren

De voormalig topvoetballer met een gouden pass in zijn benen, liet in die tijd zien ook een toptrainer te kunnen zijn. Goed spelinzicht, sterk tactisch vermogen, charismatisch en een prima presentatie van de club naar buiten toe. Ja, daarná ging het snel bergafwaarts met zijn loopbaan op de trainersbank.

Bij Internationale, Crystal Palace, Atlanta United en ook nog bij het Nederlands elftal liep het zeker niet naar behoren. Waarvan akte, dat zijn feiten. Ik geef het grif toe. Maar toch is mij bij Frank de Boer in de voorbije tijd vaker door het hoofd blijven spelen dat hij gewoon een pechperiode heeft gehad.

Verkeerde mindset

Waar hij natuurlijk zelf bij was en daarom ook medeschuld aan heeft gehad. Kreeg hij misschien een knak door wat hem tijdens die tijd van mislukte keuzes was overkomen? Misschien zette dit hem aan het denken, dat zou ook kunnen. Als dat zo is, dan heeft De Boer zichzelf de verkeerde mindset gegeven.

Ingegeven door meningen van de buitenwacht, misschien dat ook wel. Hij wilde zo graag weer ergens hoofdtrainer zijn, op het veld staan dag in dag uit met spelers. In de afgelopen dagen koos hij voor een aanlokkelijk aanbod uit de zogenoemde zandbak, een tweejarig contract bij Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de poen, welteverstaan.

De club waar bijvoorbeeld good old Henk ten Cate ooit de laatste dagen voor zijn pensioen sleet en datzelfde pensioen ook en passant nog even met behoorlijk wat spreekwoordelijke nullen aanvulde. De voormalig assistent-coach van onder andere Barcelona was toen echter op de welbekende weg terug, al vond én vindt hij het spelletje eigenlijk nog veel te leuk getuige zijn vervolg in Suriname.

Uitbollen

Lekker uitbollen, noem ik dat. Frank de Boer doet zichzelf nu zonder meer tekort. Nee, zeker niet financieel, maar daar hoeft de vijftiger zich volgens mij sowieso geen zorgen om te maken. Maar nú al in de zandbak gaan trainen, betekent wat mij betreft automatisch dat hij zich heeft neergelegd nooit meer te gaan terugkeren in de top van het Europese voetbal als hoofdtrainer.

En dat is zonde. Met zijn kwaliteiten kan hij namelijk zeker nog mee bij een aansprekende club, dat is niet veranderd. Bij oude liefde Ajax werd zijn naam de voorbije maanden praktisch nooit meer genoemd, maar ligt nu ene Kjetil Knutsen op poleposition om trainer in de Johan Cruijff ArenA te gaan worden.

Mislintat

Typisch de voetballerij: een nieuwe naam wordt gehypet omdat deze met een of andere club ergens op deze aardkloot goede prestaties heeft geleverd en dan meteen de verlosser voor het kwakkelende Ajax zou zijn. Alsof Frank de Boer dát zelf niet ook nog gekund zou hebben. Ik twijfel daar eerlijk gezegd geen seconde aan. Sven Mislintat had hem gewoon kunnen aanstellen.

Dan was er nú al meteen een stukje meer duidelijkheid in de hoofdstad geweest. Daar ben ik van overtuigd. Op de een of andere manier heb ik echter het idee dat men ook in Amsterdam denkt dat wat is geweest nóóit meer nóg eens succesvol kan worden. Dát is mijns inziens een grote misvatting en daarmee doet, ook, Ajax zichzelf dus tekort.

Had Ajax Frank de Boer als td of hoofdtrainer moeten aanstellen?

  • Ja
  • Nee
184+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:28
9+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
13+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
49+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
5+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
37+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
19+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
92+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
44+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
306+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
132+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
22+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
126+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
47+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
44+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
91+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
293+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
293+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
87+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
21+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
53+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie