Ajax schrikt tegen Heracles maar boekt nog ruime zege

Foto: Ajax schrikt tegen Heracles maar boekt nog ruime zege

Ajax heeft de seizoensopening tegen Heracles Almelo met 4-1 gewonnen. Aan het eind van de eerste helft kwamen de bezoekers brutaal op voorsprong, maar een geweldige knal van Jakov Medic bracht de stand snel gelijk. In het laatste kwartier beslisten de Amsterdammers het duel.

Amsterdammers winnen bij het debuut van Steijn in laatste fase

Na een moeizame voorbereiding moest de ploeg van de debuterende Maurice Steijn bewijzen tegen Heracles klaar te zijn voor de seizoensopening. Dit terwijl de selectie zeker nog niet rond is; Steijn liet vlak voor het duel weten dat de komst van Josip Sutalo waarschijnlijk aanstaande is, terwijl er ook nog een tweede verdediger moet komen. Met Jakov Medic, Benjamin Tahirovic en Branco van den Boomen starten drie nieuwelingen in de basis. Eerstgenoemde vormt het centrum met Jorrel Hato. Op de linksbackpositie is Steijn nog zoekende, die over alle opties nog niet tevreden is. Anass Salah-Edinne krijgt bij de seizoensopening de voorkeur boven Owen Wijndal. Kenneth Taylor zal op tien spelen, terwijl Mohammed Kudus zich altijd nog Ajacied mag noemen. Het is de vraag hoe lang dit nog het geval zal zijn. Francisco Conceição ontbreekt in de selectie, de Portugese aanvaller heeft aangegeven bij het bestuur te willen vertrekken.

In een enerverende eerste helft in de Johan Cruijff ArenA gebeurde er van alles. Ajax begon met het meeste balbezit, maar Heracles kwam er ook al snel gevaarlijk uit. Justin Hoogma had een goede kans, maar Gerónimo Rulli kon redden. Daarnaast kon Van der Boomen Michael Brouwer een aantal keer testen, Brian Brobbey miste bij tweede paal nog van dichtbij voor een leeg doel. Rulli kwam vervolgens hard in botsing met Horkamp, waarna de Argentijnse goalie met brancard van het veld moest. Hij werd recent aan Bayern München gelinkt, deze kwetsuur zou een transfer wel eens in de weg kunnen staan. Steijn koos voor Jay Gorter als vervanger, terwijl de dure aankoop Diant Ramaj op de bank bleef zitten.

Pegel van afstand maakt achterstand Ajax goed

Even later moest Hornkamp er zelf ook nog af. In de tien minuten blessuretijd kwamen de bezoekers brutaal op voorsprong. Anass Salah-Edinne probeerde de bal weg te werken, maar raakte Jorrel Hato in die poging. De linksback werd vervolgens verrast, waarbij Mario Engels gelukkig voor het doel opdook en Gorter verschalkte: 0-1. Aan de overkant was Jakov Medic al verschillende keren gevaarlijk geweest met kopballen, maar kon het net niet vinden. Diep in de blessuretijd waagde de lange stopper eens van grote afstand een poging. Het werd een kiezelhard schoot dat in de kruising achter de verbouwereerde Brouwer eindigde! Wat een goal en wat een droomdebuut voor Medic. Met een verrast gezicht nam hij alle felicitaties in ontvangst en werd direct toegezongen door de thuisfans.

Opluchting Amsterdammers

In de tweede helft ging Ajax op jacht naar de voorsprong, maar hadden opnieuw Brobbey en Steven Bergwijn het vizier niet op scherp. Medic liet Engels ontsnappen aan de andere kant, waar de Almeloërs af en toe gevaarlijk konden counteren. Na een uur loste Davy Klaassen Taylor af, die weinig indruk kon maken. Nadat Heracles een drietal wissels doorvoerde, zorgde Kudus in de 75ste minuut voor heel wat opluchting bij de thuisfans. Tahirovic kwam met een goede pass op de proppen, waarna de Ghanees kon controleren en de verre hoek vond: 2-1. Er leek een last van de Amsterdammers af te vielen, die het duel definitief in het slot wilde gooien.

Tien minuten na de 2-1 kwam Bergwijn met een goede actie vanaf de linkerkant. Hij soleerde langs een aantal verdedigers en kon vrij met rechts inschieten: 3-1. Gesteund door het publiek ging Ajax op zoek naar meer treffers, waarbij Carlos Forbs nog debuteerde. Kudus schoot nog tegen de hand van Brian De Keersmaecker, waarna de bal op de stip ging na ingrijpen van de VAR. Bergwijn schoot onberispelijk binnen en bepaalde de eindstand op 4-1.

Scoreverloop: 0-1 (45+5′) M.Engels, 1-1 (45+8′) J.Medic, 2-1 (75′) M.Kudus, 3-1 (85′) S.Bergwijn, 4-1 (90+6′) S.Bergwijn (pen.)

Uiteindelijk toch een aardig duel van Ajax?

  • Ja, veel kansen gecreëerd
  • Nee, was niet best
465+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:32
74+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
44+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
16+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
65+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
69+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
221+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
183+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
109+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
90+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
291+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
353+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
49+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
144+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
78+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
58+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
24+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
51+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
55+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie