Hoe een Belg zélf PSV een spiegel voorhoudt

Foto: Hoe een Belg zélf PSV een spiegel voorhoudt

Dat PSV aardig actief is op de transfermarkt dit seizoen, moge duidelijk zijn. En dat dit tot op heden succesvol blijkt, met nieuwkomer Noa Lang, evenzo. Maar plots stak daar een Belg, Yorbe Vertessen, zijn kop weer eens boven het maaiveld uit. Als heuse uitblinker.

Yorbe Vertessen klopt stiekem steeds meer op de deur voor een basisplaats bij PSV

Zijn naam kenden ze natuurlijk al in Eindhoven, maar al te goed zelfs. Toen PSV zaterdagavond in GelreDome tegen Vitesse op zoek was naar de openingstreffer, viel deze aan de andere kant. Marco van Ginkel was de doelpuntenmaker, de middenvelder is in Arnhem weer terug ‘thuis’, na in de jaren daarvoor onder meer op De Herdgang te hebben vertoefd.

Op achterstand komen, ook daar heeft het team van trainer Peter Bosz op dit moment klaarblijkelijk niet zoveel moeite mee. Het loopt wel aardig, eigenlijk een understatement gezien de behaalde winstresultaten tot nu toe, met de ploeg uit Eindhoven. Want ook bij het Vitas van oud-trainer en voormalig PSV-speler Phillip Cocu werd er uiteindelijk aan het langste eind getrokken.

Rechtspoot blinkt uit

Waar normaliter monsieur Lang, hij heeft immers al enige status, als balvirtuoos en scorende aanvaller vaker de hoofdrol wist op te eisen in het Eindhovense voetbaltheater, was deze nu weggelegd voor Yorbe Vertessen. Deze 22-jarige veelzijdige aanvaller, rechtspoot vanaf zijn geboorte in het plaatsje Tienen, deed tijdens het tweede competitieduel van PSV in het Gelderse land namelijk behoorlijk van zich spreken.

Ja, hij loopt al wat jaartjes rond op De Herdgang, in 2010 werd hij door de scouting weggelokt bij het Belgische provincieclubje KVC Westerlo om de jeugdopleiding van de Brabantse club te komen versterken. Vertessen liet al snel zien over een flinke portie kwaliteiten te beschikken, ook toen hij uiteindelijk zijn debuut maakte in de hoofdmacht.

Brussels uitstapje

Van een echte vaste basisplek was echter tot op heden nooit sprake. In januari werd hij daarom verhuurd aan het Belgische Royale Union Saint-Gilloise, een oeroude club die de laatste jaren weer stevig aanklopt bij de top van het Belgische profvoetbal. Zo ook afgelopen seizoen, toen op het nippertje de titel niet werd gepakt ten faveure van het FC Antwerp van trainer Mark van Bommel.

Vertessen speelde in Brussel 9 wedstrijden, energiek zoals hij dat heel goed kan waarin hij 3 keer scoorde en 2 assists afleverde. Technische bagage heeft hij bovendien ook wel. Niet zoals collega-Lang, maar toch. Aardige cijfers van de twintiger, die inmiddels weer terug is gekeerd in Nederland bij PSV.

De club waar Vertessen, in de hoofdmacht, in de voorbije jaren speelminuten maakte in in totaal 77 duels. Hierin liet de Belg 14 keer het net bollen en leverde 8 keer een pass af aan een medespeler waardoor die uiteindelijk scoorde. Inclusief zijn inbreng in de laatste winstpartij van de PSV-formatie bij Vitesse in Arnhem dus: één doelpunt, de heel belangrijke 1-2, in een pot die de Eindhovenaren uiteindelijk met 1-3 over de streep trokken.

Geluk bij een ongeluk

Mede doordat diezelfde Vertessen voor het derde doelpunt een penalty versierde, die door captain Luuk de Jong werd afgemaakt. De Belg kreeg meteen na afloop de credits die hij verdiende: hij was de uitblinker van de avond geweest. Een geluk bij een ongeluk was voor hem natuurlijk dat de geblesseerde Noa Lang tevoren noodgedwongen had moeten afhaken.

Geluk bij een ánder ongeluk was voor PSV, dat bij Vitesse vooral in de eerste helft vooral verdedigend gezien erg matig speelde, dat juist daardoor Vertessen eens in de basisopstelling mocht starten. Hij liet zien dat de technische top van de Eindhovense club niet alléén maar buitenshuis hoeft te kijken of er nog versterking bij moet komen.

Niet álles hoeft van heel ver te komen om goed te zijn. Die spiegel heeft een eigen speler nota bene zijn eigen club nu voorgehouden. Vertessen is veelzijdig omdat hij op meerdere posities kan spelen, dus hij zal in de gehele frontlinie ook een belangrijke rol kunnen gaan spelen in dé belangrijkste wedstrijd van PSV dit jaar, op dit moment, om plaatsing voor de Champions League tegen Rangers FC.

Verdient Vertessen een basisplek bij PSV?

  • Ja
  • Nee
285+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:24
0+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
4+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
0+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
25+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
12+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
82+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
40+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
304+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
128+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
19+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
116+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
40+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
32+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
87+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
252+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
83+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
19+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
125+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie