Ajax-val laat Steijn zweten

Foto: Ajax-val laat Steijn zweten

Ajax rekende donderdagavond eenvoudig af met Ludogorets. De Amsterdammers hadden geen kind aan de tegenstander, wonnen met 1-4 en hielden een uitstekende uitgangspositie voor het terugduel van volgende week over. Tot zover lijkt er voor Maurice Steijn niets aan de hand te zijn. Achter de overwinning verschuilt echter een duidelijk signaal voor de nabije toekomst.

Dreiging van Kudus

Eens te meer bleek het Amsterdamse gevaar voornamelijk van de rechterkant te komen, waar Mohammed Kudus stond opgesteld. De Ghanees geeft Ajax veel extra vleugels met zijn kwaliteiten: hij is snel, technisch, heeft gevoel voor ruimte en bezit het vermogen om doelpunten te maken. Het zorgt ervoor dat het huidige Ajax, dat vooralsnog niet bepaald een hecht team oogt, wedstrijden alsnog over de streep weet te trekken en inmiddels wat lucht heeft. Dat bleek in het openingsduel in de Eredivisie met Heracles Almelo, toen Kudus de 2-1 voorsprong op het scorebord zette, en donderdagavond in de voorronde van de Europa League.

De energie van het team kwam namelijk van Kudus, die in het duel maar liefst driemaal scoorde. Waar Brian Brobbey nog altijd zoekende is naar zijn juiste vorm, profiteert aanvoerder Steven Bergwijn op zijn manier eveneens van de kwaliteiten van Kudus. Door de bewegelijkheid van zijn teamgenoot krijgt hij steeds vaker in de wedstrijd de ruimte om de diepte in te gaan of op andere manieren gevaarlijk te worden. Het blijkt dit seizoen dan ook een gouden duo te zijn, waarbij de Ghanees de grootste aanstichter van het succes is. Het is de meest opvallende kwaliteit van Ajax momenteel, maar die lijkt binnen een afzienbare tijd te verdwijnen.

Vertrek bij Ajax

Steijn gaf donderdagavond voor de camera namelijk toe dat de transfer van Kudus naar West Ham United snel wordt afgerond. Ajax maakt daarmee een bijzondere zomer compleet. Waar het vorig seizoen een tegenvallend jaar beleefde, waarin Ajax derde eindigde, leek het logisch te zijn dat de club het team deze zomer zou aanvullen met kwaliteiten. In plaats daarvan liet het Dusan Tadic, Edson Álvarez en Jurriën Timber al vertrekken en is Kudus de vierde topspeler die de club zal verlaten. De supporters van Ajax kregen daarvoor een reeks spelers terug met namen die ze de komende weken nog uit hun hoofd moeten leren, en waarvan de club maar moet afwachten of ze überhaupt het niveau aan kunnen.

Mohammed Kudus (rechts) viert samen met Steven Bergwijn (links) een doelpunt tegen Heracles Almelo.

Roep om creativiteit

45 miljoen euro, dat is het bedrag dat het voor Kudus zal krijgen. Ajax is van plan om de Argentijn Thiago Ezequiel Almada binnen te halen. Het zou een interessante keuze zijn. Hoewel het geen Nederlander is (Ajax haalde deze transferzomer met Branco van den Boomen slechts één landgenoot), toonde Almada de voorbije jaren aan een creatieve middenvelder te zijn die de komende jaren naar de wereldtop kan toegroeien. Voorlopig is het echter nog lang niet zeker dat de Zuid-Amerikaan daadwerkelijk naar Amsterdam komt. De vraagprijs (naar verluidt 25 miljoen euro) is aan de hoge kant en ook in Engeland is er interesse.

Ajax speelt kortom met vuur om de beste speler van de selectie zomaar te laten vertrekken, terwijl de club al voldoende miljoenen heeft opgehaald. De clubleiding moet niet vergeten dat het dit voetbaljaar met Feyenoord, PSV en AZ drie geduchte concurrenten heeft, waardoor het hard zal moeten werken om Champions League-voetbal veilig te stellen. Daarbij was het geen vreemde gedachte geweest wanneer Ajax Kudus simpelweg aan zijn contract had gehouden en hem in ieder geval niet zo dicht op de transferdeadline zou laten gaan. Ajax creëert daarmee een eigen val waarin het de voorbije dagen zelf is gevallen.

Europa League-voetbal is bijna behaald, maar wat dan? Het laatste restje creativiteit lijkt inmiddels uit de hoofdstad te vertrekken, waarna Ajax vrijwel alleen nog maar over spelers beschikt die uitsluitend hun taken uitvoeren. Waar Van den Boomen en Benjamin Tahirović prachtige dieptepasses kunnen geven, hebben zij wel teamgenoten nodig die op die passes lopen. Met uitsluitend Bergwijn krijgen tegenstanders het wel erg eenvoudig om Ajax te verdedigen, waarmee het elftal op dat van vorig seizoen dreigt te gaan lijken. Voor de Ajax-fans is het hopen dat de transfer van Almada doorgaat, want anders moet de club het in ieder geval tot aan de winterstop doen met een kleurloze selectie.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Kan Ajax zonder Kudus?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
2173+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:28
9+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
12+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
47+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
5+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
36+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
18+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
92+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
44+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
305+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
132+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
21+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
125+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
45+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
44+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
90+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
287+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
293+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
87+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
21+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
53+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie