Mislintat schaakt voor Kudus-opvolger op meerdere borden

Foto: Mislintat schaakt voor Kudus-opvolger op meerdere borden

Ajax en West Ham United maakten dit weekend bekend dat Mohammed Kudus voor een bedrag van meer dan 40 miljoen euro de overstap maakt naar de Premier League. De Amsterdammers krijgen daarmee een vrachtlading aan geld in het laatje, maar verliezen tegelijkertijd een sleutelspeler. Sven Mislintat weet hoe hij dit in de selectie op wil vangen, maar het is de vraag of dit gaat lukken.

Afscheid Kudus bij Ajax

Waar Kudus in zijn eerste twee jaren bij Ajax moeite had om aan te haken, lukte het vorig seizoen plotseling wel om belangrijk te zijn. Het had verschillende redenen. Zo was het lang de vraag op welke positie de Ghanees het beste kon spelen. Erik ten Hag vond dat Kudus als aanvallende middenvelder te veel risico nam en zette hem op de plek van controlerende middenvelder, waar hij niet tot zijn recht kwam. Het besluit van Alfred Schreuder om hem in de spits te zetten, kwam al dichter in de buurt van zijn kwaliteiten, waarna John Heitinga hem vanaf januari aan de rechterkant van de aanval gebruikte. Het zorgde voor veel gevaar op de vleugels.

Ook dit voetbaljaar leverde hij veel creativiteit in de aanval, waardoor zijn vertrek een groot gemis zal zijn voor het Amsterdamse spel. De transfer biedt Ajax mogelijkheden om door te schakelen naar een vervanger, maar de tijd begint te dringen. Mislintat heeft simpelweg nog een aantal dagen te gaan om een Kudus 2.0 te contracteren. Naar verluidt heeft hij een aantal namen in gedachten, waarbij die van Thiago Almada de meest gehoorde is. De Argentijn zette in de Verenigde Staten indrukwekkende cijfers neer, heeft inmiddels een plek in het nationale team bemachtigd en past uitstekend in het Ajax-spel. Of hij haalbaar is, dat is voorlopig nog onduidelijk.

Interesse in Almada

Het Nederlandse publiek zal Almada nog niet kennen, maar vele Europese clubs houden de aanvallende middenvelder annex buitenspeler goed in de gaten. Eerder in de transferperiode was het Feyenoord nog dat eraan dacht om Almada aan de selectie toe te voegen. De Rotterdammers informeerden naar de voorwaarden van Atlanta United, waar hij momenteel nog onder contract ligt, en sloegen stijl achterover toen ze de vraagprijs in zich opnamen. Zijn transferwaarde zou rond de 20 miljoen euro liggen, maar naar verluidt wilden de Amerikanen meer dan het dubbele hebben. Daardoor besloot Feyenoord door te schakelen naar een alternatief.

Inmiddels heeft Ajax zich dus gemeld en overweegt het voor Almada te gaan. De keuze zou begrijpelijk zijn, want met de kwaliteiten van de Zuid-Amerikaan krijgt hoofdtrainer Maurice Steijn het naar verwachting een stuk eenvoudiger om het ‘Ajax-spel’ in het team te implementeren. Almada bewijst bij Atlanta United wekelijks dat hij oog heeft voor ruimte, een geweldige voorzet en steekpass in huis heeft, bereid is om voor zijn medespelers hard te werken en zelf ook nog eens een doelpunt kan maken. Aangezien hij nog een contract heeft tot de zomer van 2025, lukte het echter nog geen enkele Europese club om hem los te weken.

Aan zijn statistieken ligt het namelijk allerminst. Almada begon zijn nog jonge loopbaan in zijn thuisland bij Vélez Sarsfield, waarvoor hij uiteindelijk in 100 wedstrijden in actie kwam. In die duels was het talent goed voor 24 doelpunten en 10 assists, wat uitstekend is voor de rol van aanvallende middenvelder die hij op dat moment bekleedde. Zijn overstap naar Atlanta United bleek een goede te zijn. Sinds zijn komst kwam hij meer dan 50 wedstrijden in actie, waarbij hij 15 doelpunten en 19 assists op zijn naam zette. Almada kan Ajax daarom direct een hoop ervaring brengen, maar de raad van commissarissen lijkt opnieuw in de weg te zitten.

Thiago Almada viert met Argentinië het winnen van het WK in Qatar.

Mikautadze als alternatief

De scouting van Ajax is er naar verluidt van overtuigd dat Almada de enige en juiste optie is om Kudus te vervangen, maar daar denken anderen binnen de club toch anders over. Vanwege financiële redenen ziet het ernaar uit dat het niet de Argentijn wordt die dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA schittert, maar dat Georges Mikautadze zich in de hoofdstad mag bewijzen. De mogelijke komst van de Georgiër doet denken aan die van Jakov Medic. De centrale verdediger speelde de voorbije jaren op het tweede niveau van Duitsland en heeft duidelijk moeite om op trainingen en tijdens wedstrijden mee te komen met het hogere niveau van Ajax.

Mikautadze staat nog onder contract bij FC Metz, maar zou dolgraag naar Ajax willen. Hij kwam voor Seraing en Metz 101 wedstrijden in actie, waarbij hij met 61 doelpunten en 14 assists zeer succesvol was. Bijna de helft van die duels vonden echter op het tweede niveau van België en Frankrijk plaats. Het is daarom de vraag hoeveel gewicht Ajax aan deze statistieken moet geven. Het lijkt er echter op dat de club nauwelijks tijd heeft om grondig na te denken en zelfs bereid is om advies van de scouting in de wind te slaan. Mislintat moet simpelweg een vervanger voor Kudus halen en neemt, niet voor het eerst in deze transferperiode, een nodig risico.

Almada is, ook voor Mislintat, dé speler die Ajax dit voetbaljaar sterker kan maken. De Duitser houdt echter niet voor het eerst dit seizoen problemen met de rvc en financieel directeur Susan Lenderink, die het werk van Mislintat bepaald niet eenvoudiger maken. Daarom moet de directeur voetbalzaken met Mikautadze opnieuw een grote gok wagen. Achter de schermen zijn de onderhandelingen met het management van de Georgiër in volle gang en is het afwachten op welk moment Ajax de spits, die volgens de clubleiding op meerdere posities in de aanval kan spelen, zijn contract ondertekent. Het is de komende maanden kortom de dood of de gladiolen in Amsterdam.

Komt Almada naar Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1737+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
2+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
3+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
53+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
17+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
123+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
89+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
36+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
79+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
219+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
289+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
81+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie