Wijnaldum klaar in Oranje door krankzinnige keuze

Foto: Wijnaldum klaar in Oranje door krankzinnige keuze

Georginio Wijnaldum zal door bondscoach Ronald Koeman nooit meer opgeroepen moeten worden voor het Nederlands elftal. De steenrijke middenvelder (32) had de clubs voor het uitkiezen, maar koos voor de geldzak van het Saudische Al-Ettifaq. De voorvechter in Oranje van gelijke rechten trekt zich blijkbaar alleen wat aan van mensenrechten als het hem uitkomt.

Opinie: Koeman moet Wijnaldum nooit meer selecteren voor Oranje

19 november 2019. Georginio Wijnaldum maakt notabene als captain van Oranje samen met Frenkie de Jong een sterk statement. Zwart en wit, gelijke rechten voor iedereen ongeacht huidskleur. Of zoals ze dat in slogans vaak zeggen: ‘Say No to Racism’. Een krachtige boodschap die terecht veel lof kreeg vanuit de hele wereld. 2 september 2023. Wijnaldum tekent een contract bij Al-Ettifaq in Saudi-Arabië.

Gelijke rechten zijn dus niet gelijke rechten voor iedereen. In Saudi-Arabië worden vrouwen- en LHBTI-rechten geschonden, maar Wijnaldum is voor zover bekend geen vrouw of LHBTI-persoon. Dus kan de man die jaren het uithangbord was tegen racisme naar eigen zeggen wel een dik oliemiljoenencontract tekenen bij het door Steven Gerrard gecoachte Al-Ettifaq.

Koeman neemt Wijnaldum niet op in definitieve selectie voor EK-kwalificatie

Ronald Koeman maakte vrijdag zijn definitieve Oranje-selectie bekend voor de EK-kwalificatiewedstrijden deze maand. Zijn voorheen lievelingetje Wijnaldum stond daar al niet meer op. De begaafde middenvelder kwam bij Paris Saint-Germain niet meer aan bod en ook de verhuurperiode aan AS Roma was mede door een blessure geen succes. Wijnaldum had nog een contract van een seizoen in Parijs en PSG wilde dus nog wat geld aan hem verdienen.

De keuze was reuze voor de nog steeds technisch passende aanwinst voor heel veel clubs, maar hij koos voor de woestijncenten. Nog meer centen dus. Dat terwijl hij met zijn sponsordeals, contracten bij Feyenoord, PSV, Newcastle United, Liverpool en PSG (plus tekengeld) al zoveel geld gespaard heeft. Voor wat extra poen wil Gini het wel doen.

Wijnaldum geeft voetbal en principes op door te gaan spelen in de woestijn

Dat hij daarbij zijn eerder verkondigde principes overboord gooit en zijn selectiekansen voor Oranje te grabbel gooit, deert hem namelijk niet. Want niet alleen zou Koeman hem niet moeten opnemen in de selectie vanwege de mensenrechtenschendingen van het land waarin hij gaat spelen, ook is die competitie gewoon veel te zwak om serieus te nemen. Uitzonderingen kunnen op dat vlak gemaakt worden voor absolute wereldtoppers als Cristiano Ronaldo, maar op je 35e (hij is pas 32) gaan ballen in de zandbak, dan geef je het op.

Dan ben je af voor Oranje en in het geval van Wijnaldum ook af voor je vermeende antiracisme-principes. Want het oogappeltje van Koeman had zich zo weer in het Nederlands elftal kunnen spelen. Aan zijn voetbalkwaliteiten ligt het niet. Hij had bijvoorbeeld voor een terugkeer naar Feyenoord of PSV kunnen kiezen. Dan was het een kwestie van fit blijven en spelen om weer als eerste op Koemans selectielijstje te komen. Op dat lijstje staat Wijnaldum nu nog met potlood. Koeman, gum dat eens heel snel uit.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Eens met Pruis?

  • Ja, Wijnaldum kan niet meer in Oranje
  • Nee, Koeman moet hem gewoon selecteren
5246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:32
3+
‘Ontslag bij ESPN na Feyenoord – FC Twente’
15:17
34+
Slechtste Feyenoorder ‘wint nog geen duel van een cornervlag’
15:01
76+
‘Twee potentiële bananenschillen PSV in titelrace’
14:39
63+
‘Schandalige actie geldwolf Ten Hag’
14:34
22+
Ten Hag slachtoffert De Ligt en Zirkzee op ‘dag van de waarheid’
14:27
17+
OFFICIEEL: Van Wonderen gaat avontuur bij Schalke 04 aan
14:10
4+
Eagles-verdedigers buigen duel met Heracles in tweede helft om
13:48
5+
Opstellingen Heerenveen en PEC: Zwollenaren in betere vorm
13:30
30+
Opstellingen Feyenoord-Twente: topper in De Kuip op scherpst van de snede
13:08
2+
Scorende De Roon knipoogt naar legendarische goal
12:48
305+
‘Van Nistelrooij duidelijk over opvolging Ten Hag’
12:30
445+
Moeizame aanstelling Slot bij Feyenoord: “Dat wilde Kuijt niet”
12:09
32+
Eredivisie-trainer ging door diep dal: “Ik dacht dat ze was overleden”
11:44
34+
‘Ronaldo wil De Bruyne als ploeggenoot bij Al-Nassr’
11:14
9+
Dit zijn de opstellingen van Go Ahead Eagles en Heracles
11:00
181+
Hans Kraaij Jr neemt het op voor Makkelie
10:47
43+
Szczesny ingeschreven door Barcelona
10:32
211+
Rijsdijk na nederlaag tegen PSV: ‘Ik sta te koken van woede’
10:13
109+
Sutalo heeft veel aan Pasveer: ‘Hij houdt me bij de les’
09:53
184+
‘Slot kan Van Dijk en Salah kwijtraken aan club uit Saudi-Arabië’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie