Nederlands elftal houdt vast aan papieren vorm voor mustwin-duel met Griekenland

Foto: Nederlands elftal houdt vast aan papieren vorm voor mustwin-duel met Griekenland

Het Nederlands elftal begint donderdagavond tegen Griekenland aan een inhaalrace in de EK-kwalificatie. Na de dramatische nederlaag tegen Frankrijk (4-0) en de magere zege op het nietige Gibraltar (3-0) voetbalde de rest van de landen in Groep B vrolijk verder. Oranje verloor twee keer in de Nations League Finals en raakte in de kwalificatiegroep verderop. Donderdagavond moet er daarom gewonnen worden in het Philips Stadion.

Voorbeschouwing EK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Griekenland

Oranje moet in de achtervolging, want het heeft slechts 3 punten in Groep B. Koploper Frankrijk heeft de maximale score na 4 wedstrijden (12). Tegenstander Griekenland volgt op de tweede plaats met 6 punten uit 3 duels. Ook Ierland, zondag tegenstander van Nederland, staat nog boven de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met 3 uit 3. Gibraltar verloor al van alle vier de tegenstanders en staat met 0 punten uit 4 duels onderaan. Bij een zege doet Nederland dus goede en broodnodige zaken, want gelukkig gaat ook de nummer twee van de kwalificatiegroep naar het EK.

De laatste wedstrijden van Oranje waren niet in de EK-kwalificatie, vandaar de achterstand in de groep, maar in de Nations League Finals. Het eindtoernooi van de jonge UEFA-competitie werd in Nederland gehouden en de verwachtingen waren hooggespannen. De ploeg van Koeman kon nooit in de buurt komen van die verwachtingen en ging er af tegen Kroatië (2-4). De strijd om het brons was ook niet besteed aan het Nederlands elftal. Italië was met 3-2 te sterk. Ook in die wedstrijd was Oranje kansloos. Italië, dat niet eens in de beste opstelling speelde, pakte al snel een voorsprong van 2-0 en ook de aansluitingstreffer van Steven Bergwijn in de 68e minuut werd vier minuten later alweer ongedaan gemaakt door de Italianen. De 3-2 van Georginio Wijnaldum kwam veel te laat.

Koeman laat zich niet gek maken door nederlagen

Ondanks dat het niet best liep in de laatste wedstrijden van Oranje lijkt het erop dat Koeman blijft vasthouden aan zijn formatie (4-3-3) en grotendeels de invulling daarvan. Mark Flekken keept in plaats van de geblesseerde doelman Justin Bijlow en de eerder geblesseerde Matthijs de Ligt vervangt hoogstwaarschijnlijk Lutsharel Geertruida. Verder blijft alles waarschijnlijk hetzelfde als Nederland tegen Griekenland aan de aftrap staat.

Toch wilde Koeman dat nog niet toegeven bij de persconferentie vooruitblikkend naar de cruciale wedstrijd in de kwalificatiegroep. Vooral op het middenveld is er veel keuze en daarom wil de bondscoach alle opties open houden tot het laatste moment. Niet alleen Wieffer kan namelijk naast De Jong spelen. Koeman gaf wel toe dat de FC Barcelona-man in vorm in ieder geval gaat spelen, maar hij gaf ook aan dat bijvoorbeeld Tijjani Reijnders het heel goed doet bij diens nieuwe club AC Milan. “Het is duidelijk dat daar de grootste concurrentie ligt, daar hebben we wel wat goede spelers”, aldus Koeman. Eventueel zouden Teun Koopmeiners en Marten de Roon (allebei van Atalanta) ook op de plek van Wieffer kunnen spelen.

Koeman zoekt ideale partner voor Frenkie de Jong

Koeman denkt in koppeltjes, een beetje zoals Arne Slot bij Feyenoord, en in zijn hoofd had hij al langer dat Wieffer en De Jong mooi complementair zijn aan elkaar. Wieffer is meer de controleur, de man die de bal snel en simpel speelt. De Jong is de loper, de dribbelaar, de man die het ritme bepaalt van FC Barcelona en, zo hoopt Koeman, ook Oranje. “Ik vind dat Frenkie superbelangrijk is voor de eerste en tweede fase van onze aanvalsopbouw. Maar hij heeft nog zoveel meer kwaliteiten, ook verder naar voren toe. Hij bezit alles. Dat laat hij ook zien bij Barcelona. Dat betekent dat de andere middenvelder ook weer een andere rol heeft. Daar zoek en kijk je naar.” De Jong zelf was ook aanwezig bij de persbijeenkomst, maar wilde geen voorkeur uitspreken. “Het is niet zo dat ik bepaal wie er gaan spelen. Als er naar mijn mening gevraagd wordt, geef ik die. Het is niet zo dat ik zelf op trainers af stap. Ik heb het nu met de bondscoach wel gehad over de manier waarop we het willen invullen, maar niet over namen.” Wie Koeman een beetje kent, weet dat hij hoogstwaarschijnlijk voor Wieffer opteert. Daarvoor is dan plek voor een creatieve man, waarschijnlijk een andere man in vorm: Xavi Simons. Voorin kiest hij voor de beweeglijkheid en snelheid met Donyell Malen, Cody Gakpo en Noa Lang.

Vermoedelijke opstelling Nederland tegen Griekenland:
Flekken; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Wieffer, De Jong, Simons; Malen, Gakpo, Lang.

Tijjani Reijnders (tweede van links vooraan) en Teun Koopmeiners (helemaal rechts) hopen op een basisplaats tegen Griekenland. Denzel Dumfries (links) en Donyell Malen (tweede van rechts) lijken zeker te zijn van een startplek tegen de Grieken.

Collectief Griekenland wil Oranje pijn doen

Koeman wil tegen Griekenland beter druk gaan zetten en zeker geen goals tegen krijgen. In de laatste 4 interlands moest Oranje liefst 11 doelpunten incasseren. Waar Frankrijk bijvoorbeeld 4 keer scoorde tegen Oranje, lukte dat tegen Griekenland slechts 1 keer (1-0). “Griekenland is een echt team. Ze kunnen goed verdedigen, met veel mensen. Griekenland heeft snelheid voorin en een geweldige aanvoerder (Anastasios Bakasetas red.) . Frankrijk zette niet echt hoog druk en wachtte op de momenten dat de tegenstander fouten maakt. Die fouten maakten wij in maart wel tegen Frankrijk. Griekenland deed dat niet en bleef met tien man lang in de wedstrijd. Dat zegt wel voldoende.”

Bij Griekenland komen we wat oude bekenden uit de Eredivisie tegen. Zoals Pantelis Hatzidiakos, die op vlak voor het sluiten van de zomerse transfermarkt AZ verruilde voor Cagliari. De centrale verdediger staat hoogstwaarschijnlijk in de basis en gaat strijden voor een goed resultaat tegen Oranje. “Zij zijn de favoriet, maar wij zijn ook sterk en we willen graag winnen. We spelen altijd om te winnen en zullen er alles aan doen om hier een resultaat te halen”, zegt de onverschrokken verdediger tegen de NOS. Bondscoach Gustavo Poyet, de opvolger van de Nederlandse trainer John van ‘t Schip, ziet kansen tegen dit Oranje, maar dan moet wel alles mee zitten.  “Als we een goede dag hebben, kunnen we misschien een resultaat halen. We moeten top zijn, als dat niet lukt, wordt het erg lastig.”

Vermoedelijke opstelling Griekenland tegen Nederland:
Vlachodimos; Baldock, Tzavellas, Hatzidiakos, Tsimikas; Siopis, Kourbelis; Masouras, Bakasetas, Mantalos; Giakoumakis.

Is Oranje klaar voor mustwin-wedstrijd tegen Griekenland?

En dus rijst de vraag of Oranje klaar is voor Griekenland en deze nu al zo belangrijke kwalificatiewedstrijd. Het antwoord op basis van de resultaten van Oranje onder Koeman is duidelijk ‘nee’. Dit Nederlands elftal is nog lang niet op elkaar ingespeeld en ook lijkt het dat de spelers veel te lief zijn voor elkaar. De internationals mogen best wat strenger voor elkaar zijn op weg naar verbetering van spel en uiteindelijk ook resultaat. Dat vindt ook Koeman die meer eist van zijn spelers. Vanavond wil hij daar de eerste signalen van zien. Hij heeft geluk dat veel Oranje-internationals in vorm zijn. Achterin staat het zoals altijd duidelijk met Nathan Aké als beste speler van het moment. De vraag is alleen of de communicatie met nieuwe goalie Flekken gaat werken. De 11 tegentreffers met Bijlow doen pijn, dus wat dat betreft kan de nieuwe keeper gelijk een sterk signaal afgeven. Op het middenveld moet Frenkie de Jong zijn Barcelona-vorm meenemen en zich als regisseur laten gelden. Xavi Simons, Noa Lang en Cody Gakpo moeten voor de opwinding en doelpunten zorgen. Op papier staat het wat betreft vorm dus goed bij dit Oranje, maar op papier staat het Nederlands elftal een-na-laatste in de groep en moet er dus gewonnen worden. Elk ander resultaat zorgt voor een zeer lastige inhaalrace.

Gaat Oranje de inhaalrace goed beginnen?

  • Ja, deze gaat Nederland winnen!
  • Nee, weer puntenverlies voor Oranje!
222+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
13+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
31+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
109+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
147+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
71+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
83+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
80+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
252+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
103+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie