Romantiek voor even terug bij Ajax

Foto: Romantiek voor even terug bij Ajax

Ajax zit al anderhalf jaar in de hoek waar de klappen vallen. Sleutelspelers vertrekken, het bestuur is uit evenwicht, trainers weten de selectie niet naar hun hand te zetten en de jeugdopleiding vergeet voorlopig te leveren. Tussen al die onrust in kwam er deze week nieuws voorbij dat de romantiek in Amsterdam voor even terugbracht.

Verwachtingspatroon rondom Van der Vaart

Op De Toekomst kunnen supporters na 23 jaar eindelijk weer een Van der Vaart over het veld zien dartelen. Damián, om precies te zijn. Het 17-jarige talent speelde de voorbije jaren in de jeugd van Esbjerg fB, waar zijn vader een tijdlang werkte. De Nederlander maakte een uitstekende indruk en mocht daarom op stage komen bij Ajax. Naar verluidt waren de jeugdtrainers van de Amsterdammers zeer te spreken over wat Van der Vaart junior op het trainingsveld liet zien. De club bood hem daarom een contract aan van een jaar en geeft de jeugdspeler in Ajax Onder 18 de mogelijkheid om zichzelf te bewijzen.

Natuurlijk, het is voorlopig afwachten of de jonge voetballer bij een topclub kan slagen. Van der Vaart heeft dan wel de kwaliteiten om in jeugdelftallen een goede indruk te maken, maar elke voetballer weet dat de stap naar het eerste team uiteindelijk een grote is. Hij krijgt daarbij niet alleen te maken met het niveau dat een stuk hoger ligt, maar ook met andere aspecten. Wat te denken van het verwachtingspatroon, het omgaan met teleurstellingen, de vele wedstrijden per maand, de concurrentie en de snelle beslissingen die er bestuurlijk in de voetballerij plaatsvinden. De druk zal voor Van der Vaart met zijn achternaam alleen maar groter zijn.

Herkenbaarheid bij Ajax

In de huidige tijd, waarbij er grote vraagtekens boven de jeugdopleiding hangen, is het voor elke Ajax-fan echter fijn om te zien dat er iets van herkenbaarheid op De Toekomst terug te vinden is. Van der Vaart kwam na het tekenen van zijn eenjarige contract met zijn vader het veld op, met ‘Van der Vaart’ op zijn rug. Het doet oude tijden herleven, de periode tussen 2000 en 2005. Het was destijds slechts een aantal jaren geleden dat Ajax onder leiding van Louis van Gaal de Champions League had gewonnen en de landstitels aaneen had geregen. Na een moeizame periode eind jaren ’90 gaf de generatie van Van der Vaart heel Amsterdam weer hoop.

Van der Vaart slaagde samen met onder meer Wesley Sneijder, Nigel de Jong en John Heitinga erin om Ajax weer vertrouwen te laten krijgen in de jeugdopleiding. De creativiteit van Van der Vaart zorgde ervoor dat hij al snel in de harten van de Ajax-fans kwam te zitten en dat hij zich als een vis in het water voelde. Onder leiding van Ronald Koeman zette hij grote stappen in zijn loopbaan en leverde hij tijdens het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal zijn bijdrage aan het bereiken van de halve finale van het toernooi. Dat hij later onder meer bij Real Madrid, Tottenham Hotspur en Hamburger SV kwam te spelen, sprak vrijwel voor zich.

Rafael van der Vaart met zijn zoon Damián.

Amsterdamse hoop voor even terug

De aanvallende middenvelder is er dan wel mee gestopt, maar met zijn zoon in de jeugdopleiding staat de Nederlandse recordkampioen mogelijk een nieuwe succesperiode te wachten. Evenals Daley en Danny Blind speelt Van der Vaart junior op dezelfde positie als zijn vader, waarmee de vergelijking al snel is getrokken. In vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland toonde het talent al aan dat hij zich zonder problemen tussen zijn leeftijdsgenoten staande kan houden. Van der Vaart heeft de creativiteit om tot oplossingen te komen, bezit de bereidheid om voor zijn teamgenoten hard te werken en kan van zijn vader veel tips verwachten.

Het is absoluut niet zeker dat Van der Vaart ooit het eerste team van Ajax bereikt. Misschien komt hij wel in de middenmoot van de Eredivisie terecht, of speelt hij in zijn loopbaan uitsluitend in de Keuken Kampioen Divisie. Heel Amsterdam snakt echter naar oude tijden. Dromen mag, en de beelden met Van der Vaart in een Ajax-shirt laat dat de supporters weer even doen. Na elke zware regenbui komt er bij elke topclub weer een periode met volle zonneschijn. Het is voorlopig afwachten wanneer de heftige bui in Amsterdam voorbij is. Maar dat die periode er ooit weer gaat komen, is zeker. En misschien wel weer met een Van der Vaart.

Gaat Van der Vaart Ajax 1 bereiken?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
944+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
24+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
39+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
147+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
5+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
163+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
78+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
87+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
261+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie