Koeman kan met hulp van Van Gaal Oranje-trauma verwerken

Foto: Koeman kan met hulp van Van Gaal Oranje-trauma verwerken

Het ging 22 jaar geleden in Dublin helemaal mis met het Nederlands elftal tegen Ierland. Onder bondscoach Louis van Gaal miste Oranje het WK van 2002 en nu is Nederland weer terug op dezelfde grond. Het enige van Van Gaal wat sinds kort weer in het Nederlands elftal zit, is het systeem. De huidige bondscoach Ronald Koeman wil zondagavond af rekenen met het verleden en een grote stap zetten op weg naar het EK 2024.

Voorbeschouwing Ierland – Nederland (EK-kwalificatie)

Want bij winst op Ierland heeft Oranje in korte tijd korte metten gemaakt met de grootste concurrenten in de EK-kwalificatie. Ook zijn er korte metten gemaakt met de critici na de slechte start onder Koeman met 3 nederlagen en slechts 1 zege (ook nog op dwergstaat Gibraltar). Dat kan allemaal gebeuren op heilige grond.

Althans voor de Ieren dan. Het is 1 september 2001 als Jason McAteer Oranje in de 68e minuut laat schrikken op Landsdowne Road, de voorloper van het Aviva Stadium, het voetbaltheater van vanavond. Bondscoach Van Gaal kan het niet geloven en brengt nog vier spitsen in het veld om de gelijkmaker te forceren. De Ieren houden stand en spreken over een “iconic match“. Van Gaal mist met een gouden generatie aan Oranje-spelers het WK. Het ‘Drama van Dublin’ is geboren.

Alles is anders, maar Oranje strijdt weer voor plek twee

Ierland gaat naar het WK en Oranje niet. 22 jaar en 9 dagen keer het Nederlands elftal terug op de vervloekte grond. Alles is moderner geworden en van de huidige selectie waren Quilindschy Hartman, Ian Maatsen, Xavi Simons en Bart Verbruggen nog niet eens geboren. Daley Blind (33) zal als enige van de Oranje-internationals nog wel wat herinneringen hebben aan die pijnlijke wedstrijd in Oranje-historie. 22 jaar later is ook alles anders. Van een gouden generatie kunnen we zeker (nog) niet spreken en ook Ierland is er op kwaliteit stuk op achteruit gegaan. Zij strijden nu om het EK en richten zich op plek twee van Groep B, dat ook directe kwalificatie betekent. Frankrijk wordt wel groepswinnaar, Nederland, Griekenland en ook Ierland azen het felbegeerde tweede EK-ticket. Nederland staat daar nu met 6 punten uit 3 wedstrijden. Griekenland heeft ook 6 punten maar 1 wedstrijd meer gespeeld. Ierland boekte slechts 1 overwinning in 4 duels en moet vanavond winnen van Oranje om nog kans te houden.

Louis van Gaal zal met veel belangstelling kijken naar Ierland – Nederland. Niet alleen dat het trauma van Nederland en ook zeker van hem eindelijk wordt verwerkt, maar ook omdat de excentrieke oud-bondscoach nog steeds invloed heeft op het huidige Oranje. Na het WK leek Koeman af te stappen van het in zijn ogen te verdedigende 3-4-3-systeem (dat ook uitgelegd kan worden als 5-3-2). Na een klein half jaar maakte Koeman een abrupte koerswijziging en herintroduceerde hij de Van Gaal-formatie. Met iets meer accenten, waardoor je nu uitkomt op een 3-4-2-1-systeem. “Of ik me erop verkeken heb, weet ik niet”, zei Koeman zaterdag, twee dagen na de zege van 3-0 op Griekenland. “Misschien gaan we na een periode wel weer terug naar dat systeem. Ik vind systeem ook een wat te groot woord. Het gaat veel meer om spelprincipes. Het is niet zo dat als we geen 4-3-3 spelen, we helemaal niets zijn. Het systeem waarin we tegen Griekenland voetbalden, vond ik eigenlijk nog aanvallender dan 4-3-3.”

De twee Oranje-spelers met spierproblemen. Lutsharel Geertruida is al afgevallen, Nathan Aké lijkt op tijd fit voor Ierland.

Ierland speelt ook in 3-4-3, maar geen nieuwe Oranje-veranderingen

Ierland speelt heel toevallig ook in een 3-4-3-formatie, heel anders dus dan de 4-3-3 van de Grieken. Toch vindt Koeman het niet logisch om nu weer (tijdelijk) van koers te veranderen. De Oranje-spelers omarmen de Van Gaal-opstelling en veel spelen bij hun club ook al in meer of mindere mate in een dergelijke formatie. Alleen bij aanvoerder Virgil van Dijk zijn twijfels, maar hij is bereid al zijn principes overboord te gooien voor het groter goed: resultaat in Dublin.

Dat zal met bijna dezelfde namen zijn als tegen de Grieken, met uitzondering van Lutsharel Geertruida. De Feyenoord-verdediger moest zaterdagavond voordat de training begonnen was al het veld verlaten. Hij kampt met spierproblemen en wordt, zo liet Koeman doorschemeren, vervangen door Matthijs de Ligt. Hij zit ook niet bij de selectie voor het duel met de Ieren. Dat geldt ook voor Ian Maatsen, die net als tegen Griekenland door Koeman naar de tribune wordt gestuurd. Verder zullen we dezelfde namen zien. Nathan Aké lijkt tijdig fit van zijn pijntjes en Marten de Roon is er dus ook bij in de startopstelling. Een groot deel van de 17 miljoen bondscoaches roept om een meer voetballende speler en ook Koeman was kritisch op de man die tegen Griekenland wel zijn eerste interlanddoelpunt maakte. Toch houdt Koeman kennende vaak vast aan dezelfde mannen, zeker na een succesvolle koerswijziging. “Het zou gek zijn om alles om te gooien. We zullen wederom de bereidheid moeten hebben en met dezelfde intensiteit spelen als tegen Griekenland”, besloot Koeman. “Dan moeten de individuele kwaliteiten beslissend zijn.”

Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Ierland (3-4-2-1):
Flekken; Van Dijk, Aké, De Ligt; Dumfries, De Jong, De Roon, Blind; Gakpo, Simons; Weghorst.

‘Ierland speelt met net zo veel enthousiasme als de Grieken’

Koeman beseft dat zijn Oranje tegen Ierland een andere wedstrijd voorgeschoteld krijgt. Niet alleen spelen ze in hetzelfde systeem, de hele ambiance is ook totaal anders. Met krankzinnige Ierse fans achter je voetbal je toch een stuk meer vooruit en wordt je gedreven door het enthousiasme. Ook ligt Ierland Oranje traditioneel niet goed. Wie Dublin 2001 nog heel goed kan herinneren, kan vast ook nog wel het EK 1988 herinneren. Met veel moeite won Oranje van Ierland door een kopbal van Wim Kieft in de slotfase. Aangever was Ronald Koeman. Diezelfde bondscoach hoopt ook af te rekenen met de recente slechte statistieken tegen Ierland. Van de laatste 5 wedstrijden won Oranje slechts 1 keer, 2 keer ging het duel verloren en 2 keer was er een gelijkspel.

Deze keer strijdt Ierland ook nog voor de allerlaatste kans. “Ja, het is voor Ierland de laatste kans om nog bij de eerste twee landen in de poule te eindigen. Zij moeten winnen”, aldus Koeman. “Het is sowieso al een land dat met veel enthousiasme speelt. Net zoals tegen de Grieken zullen we veel balbezit krijgen. Het baltempo is dan belangrijk, dat we de ruimtes kunnen vinden.”

‘Wij moeten de wedstrijd van ons leven spelen’

De Ierse bondscoach Stephen Kenny maakte het met zijn ploeg afgelopen donderdag Frankrijk erg lastig in het Parc des Princes. Natuurlijk gaf de individuele klasse van onder meer Kylian Mbappé de doorslag en verloor Ierland met 2-0. Kenny was met zijn gedachte al snel bij Oranje-thuis. “Wij weten precies wat we moeten doen. Als wij winnen van Nederland staan we gelijk met Oranje”, zei het Ierse rekenwonder. “We krijgen daarna nog Griekenland in eigen huis en Gibraltar-uit.” De bondscoach van de Ieren bereidt zijn mannen voor op een “electric match“. “We weten hoe belangrijk dit duel is. De energie van onze fans is altijd erg speciaal en geeft ons extra kracht. Die kracht zullen we nodig hebben om de wedstrijd van ons leven te spelen.”

Vermoedelijke opstelling Ierland tegen Oranje (3-4-3):
Bazunu; Egan, Duffy, Collins; McClean, Cullen, Molumby, Doherty; Knight, Idah, Ogbene.

Andere wedstrijd, nieuwe systeemtest om trauma te verwerken

Het is duidelijk dat het een andere wedstrijd gaat worden in Dublin. De (weers)omstandigheden zijn anders, de tegenstander is bevlogen en zal meer ingespeeld zijn op het Van Gaal-systeem. Koeman zal zijn mannen tot op de puntjes moeten voorbereiden en flexibel in gaan spelen op hoe de wedstrijd vordert. Een Oranje-wervelwind als tegen Griekenland ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Oranje moet nu laten zien ook uit ander hout gesneden te zijn, niet alleen thuis met het altijd zo goedgezinde Philips Stadion achter je. Ook in lastige uitwedstrijden waar er meer wordt gevraagd dan het balletje rondtikken. Veel staat op het spel. De eer van de spelers, het nieuwe systeem, het verwerken van een trauma en bovenal het bemachtigen van het EK-ticket. Mooi voetbal is een zorg voor later en dat beseft Koeman nu net als Van Gaal als geen ander.

Wat gaat Ierland – Nederland worden?

  • Zege Nederland
  • Gelijkspel
  • Zege Ierland
287+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
19+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
66+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
1+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
133+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
60+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
26+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
78+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
74+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
244+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
194+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
115+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
98+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
300+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
358+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
49+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
146+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
59+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie