Feyenoord-spelers geven visitekaartjes af aan Celtic

Foto: Feyenoord-spelers geven visitekaartjes af aan Celtic

Feyenoord heeft een bijna sublieme generale repetitie uitgevoerd voor de Champions League-terugkeer tegen Celtic. De ploeg van trainer Arne Slot draaide sc Heerenveen zaterdag helemaal dol (6-1) en het Legioen werd gek. Dinsdag moet blijken of Feyenoord echt zo goed was, of Heerenveen zo slecht. Uit de analyse van de Eredivisie-wedstrijd blijkt dat Feyenoord in ieder geval weer een stap zet op weg naar een waardig Champions League-niveau.

Analyse van Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen

Slot koos zaterdagmiddag in De Kuip voor de bekende namen van de laatste weken. De trainer is niet zo van de verrassingen en ook in de spits moest hij (noodgedwongen, wegens blessure Ayase Ueda) kiezen voor Santiago Giménez. De nummer één spits speelde met een jetlag want hij kwam pas donderdag aan van een trip met zijn land Mexico. Verder lijkt Slot voorlopig het Feyenoord-middenveld te hebben gevonden met controleur Mats Wieffer, loper Quinten Timber en aanvallende pion Calvin Stengs. Voorin heeft topaankoop Luka Ivanusec zich al gelijk in de basis en in de Feyenoord-harten gespeeld.

Feyenoord opende geweldig en drong Heerenveen gelijk naar achteren. Wat vooral opviel is hoe makkelijk de Rotterdammers met elkaar combineren. Dat terwijl veel spelers elkaar nog nauwelijks kennen. Zo was linksbuiten Ivanusec een belangrijke schakel in het snelle combinatiespel. Ook Stengs en Timber waren belangrijk daarin. Zo zagen we in een flits in de 4e minuut een soort tiki-taka-voetbal. Wel wat directer en dwars door het midden. Heerenveen leek verrast te zijn dat Feyenoord goed kan voetballen en liet het gebeuren.

Wellenreuther onzeker bij voorzetten

Het bleef voorlopig 0-0 omdat Giménez aan het stoeien was met de bal. De Mexicaanse spits had duidelijk last van de trip met het nationale elftal en miste het balgevoel in de eerste helft. Het was daardoor even schrikken voor de Feyenoord-supporters toen de Friezen gevaarlijk werden. De beste Heerenveen-man Omar Sahraoui dribbelde op links en zette gevaarlijk voor. Timon Wellenreuther oogde onzeker bij voorzetten en bokste de bal weg. Heerenveen profiteerde niet en direct daarna was het raak aan de andere kant.

De Dinamo Zagreb-supporters zouden het al hebben zien aankomen, maar de Heerenveen-verdediging was andermaal verrast. Ivanusec scoorde zijn eerste doelpunt voor Feyenoord op zijn klassieke manier. De linksbuiten dreigt, dribbelt naar binnen, zoefde langs drie man en schoot uiterst nauwkeurig binnen in de verre hoek (binnenkant paal). Ook Oranje-keeper Andries Noppert was kansloos.

Ivanusec en Wieffer maken prachtige Feyenoord-goals

De eerste Kroatische goal ooit voor Feyenoord (want Ivanusec is ook de eerste Kroaat in Rotterdamse dienst) betekende het startsein voor een heerlijke 10 minuten in De Kuip. Het Legioen veerde op en schreeuwde Feyenoord naar voren. De mannen van Slot hadden er zin in en wilde hun trainer laten zien dat ze goed kunnen voetballen. De ene snelle voetbeweging volgde de andere op. Eén keer raken, twee keer raken, één keer raken, doelpunt. Giménez legde subtiel af op de doorstomende Wieffer die met overtuiging binnenschoot.

Op links was het duo Quilindschy Hartman en Ivanusec zich op elkaar aan het afstemmen. De linksbuiten zorgde voor de actie zonder bal en trok de ruimte voor Hartman, die Igor Paixão helemaal vrij zag staan. De Braziliaanse rechtsbuiten haalde snel uit en zag dat Noppert kansloos was. Wedstrijd beslist na 20 minuten en De Kuip schreeuwde om 10 doelpunten. Het duurde even voordat het volgende Rotterdamse doelpunt zou vallen. Het balletje ging makkelijk rond en Paixão, Ivanusec, Stengs en Giménez tikten erop los. Uiteindelijk leverde de mooiste aanval geen doelpunt op omdat Ivanusec het laatste tikkie niet bij een medespeler kreeg.

Slot zag zaterdag al snel dat het goed zat met zijn Feyenoord.

Timber laat verdedigend nog een steekje vallen

Toch gingen ze in Rotterdam rusten met een vervelende nasmaak. Want uit het niets maakte Simon Olsson de aansluitingstreffer. Syb van Ottele zag de Zweedse middenvelder wegtrekken en stak hem uitstekend weg. Timber liet verdedigend een steek vallen door niet kordaat in te grijpen, waardoor Olsson binnen kon schieten.

Het kwam helemaal goed ondanks dat Giménez ongelukkig bleef. De Mexicaanse publiekslieveling kreeg steeds meer gevoel met de bal en zag David Hancko een keurige voorzet afleveren. Met een strakke kopbal op de lat liet Giménez het publiek weer opveren. Na een uur scoren was daar alsnog de bevrijdende treffer en was de jetlag verwerkt. Feyenoord ging gewoon met doorcombineren, al waren de acties wat minder fraai dan in de eerste helft. Dat was ook niet nodig, omdat Heerenveen al dol was gespeeld en als een uitgeputte bokser hoopte totdat de scheidsrechter het oneerlijke gevecht zou afbreken. Na de bevrijdende 4-1 van Giménez, hij stond aan het einde van een goede combinatie aan de linkerflank tussen Ivanusec en de overkomende Hartman, was het wachten op meer goals. En die kwamen.

Wissels geven ook visitekaartjes af

Giménez mocht gaan uitrusten na zijn zware week. Hij werd vervangen door Yankuba Minteh. De Gambiaanse huurling van Newcastle United had de bal na 5 minuten erin liggen. De andermaal uitblinkende Paixão zette voor op Minteh, die met een halve hak (met de zijkant van zijn schoen) de bal in de verre hoek kreeg. Het feest in De Kuip was allang losgebarsten en Slot greep dat aan om lekker te wisselen. Ondrej Lingr, Ramiz Zerrouki en Leo Sauer kwamen in het veld voor Ivanusec, Timber en Paixão. Lingr had slechts een paar seconden nodig om het net te vinden. Hij schoot keurig binnen vanaf rechts en liet de zielige Noppert kansloos. De Tsjechisch international (ook terug van interlands) schreeuwde het uit na zijn eerste Feyenoord-goal en de 6-1 op het scorebord.

Ook Gjivai Zechiël kreeg nog minuten van Slot, die Stengs naar de kant haalden. Zo kon het vizier op het volgende spektakel in De Kuip, de terugkeer in de Champions League. Dinsdag wacht Celtic in de eerste groepswedstrijd van de Champions League-poule met verder Atlético Madrid en Lazio. Na deze demonstratie kan elke tegenstander van Feyenoord zijn borst natmaken. Het Legioen liep alvast op de zaken vooruit en schreeuwde uit volle borst: ‘Celtic gaat eraan’.

Ondrej Lingr viel tegen Heerenveen geweldig in. Staat hij tegen Celtic in de basis?

Tikkend Feyenoord klaar voor intensievere Champions League-wedstrijd

Als Feyenoord hetzelfde spel op de mat legt tegen de Schotten dan zijn die in veel gevallen kansloos. Het blijft echter de Champions League en dat niveau kan plots heel veel hoger en anders liggen dan de Rotterdammers gewend zijn. De demonstratie tegen Heerenveen toonde dat de mannen van Slot elkaar steeds beter te vinden en dat terwijl sommigen elkaar nog nauwelijks kennen of een woord goed met elkaar kunnen spreken. De voeten communiceren al wel met elkaar. Stengs lijkt zich steeds beter thuis te voelen in De Kuip en het is ongelooflijk hoe snel aankoop Ivanusec er staat met passjes, rendement en vernuft. Hij maakt anderen om zich heen ook beter. De lach is weer terug bij Feyenoord na de zwakke seizoenstart.

Tegen Celtic moet het toch anders, niet in de laatste plaats omdat Giménez twee wedstrijden geschorst is in de Champions League. Met invallers Lingr en Minteh staan er spelers te trappelen om die plek over te nemen. Paixão, Ivanusec en Minteh bijvoorbeeld zouden elkaar goed kunnen afwisselen om het de wat stuggere en minder snelle Celtic-verdedigers lastig te maken. Zes verschillende spelers scoorden tegen Heerenveen en bijna iedereen gaf wel een visitekaartje af, niet in de laatste plaats aan Celtic. Slot zag het allemaal knikkend toe en weet dat ondanks de late inpassing van de aankopen de spelers elkaar steeds beter weten te vinden. Ze zien ook op het moment precies waar de ruimtes liggen. Laat Celtic die ruimtes ook? Zo ja, dan kan het Legioen zich weer opmaken voor een Europees avondje De Kuip om van te smullen.

Dit Feyenoord is meer dan klaar voor de Champions League

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, komt te vroeg
273+ Votes

Slot: drie opties voor Feyenoord-spitspositie tegen Celtic

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
21+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
37+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
130+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
4+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
159+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
76+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
85+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
258+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
364+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie