Blind blijft bij Oranje (en terecht)

Foto: Blind blijft bij Oranje (en terecht)

Daley Blind zat in de afgelopen interlandperiode gewoon bij het Nederlands elftal. Sterker nog, hij stond gewoon in de basis. Dat terwijl zijn vader niet meer in de technische staf zit en hem ook niet nog even een 100e interland wordt gegund. Nee, bondscoach Ronald Koeman zet Blind gewoon in de opstelling omdat hij daar hoort. Heel Nederland schreeuwt om het vertrek van Blind, maar Koeman houdt terecht vast aan het ‘lachertje van Oranje’.

Opinie: Daley Blind hoort om verschillende redenen gewoon in dit Nederlands elftal

En dus staat Blind inmiddels op 102 interlands en wordt hij ook door Koeman gewoon opgesteld. De roep om het vertrek van Blind is al jaren luid, maar elke bondscoach stelt hem toch telkens weer op. Hoe komt dat nou? Ook ik was al wel een tijdje klaar met Blind. Vooral de trage omschakeling van aanval naar verdediging en het defensieve geschutter zorgde bij mij voor plaatsvervangende schaamte. Toch kwam hij altijd weer bovendrijven en na zoveel interlands en gevechten tegen de bierkaai heb ik niets meer dan respect gekregen voor Daley Blind.

Waar zijn de alternatieven voor Blind?

Want ligt het aan hem dat hij nog steeds in het Nederlands elftal speelt? Ja, deels wel, want als hij écht slecht had gespeeld bij zijn huidige club Girona had ook Koeman en waarschijnlijk zelfs papa Blind hem nooit opgeroepen. Waar ligt het dan wel aan? Nou aan het gebrek aan concurrentie bijvoorbeeld. Blind heeft als linker wingback in een 5-3-2-systeem (of 3-4-3, het is maar hoe je het bekijkt) nauwelijks concurrentie. Tyrell Malacia vliegt in Manchester meer uit de bocht de lappenmand in dan over de linkerflank. Het rijtje Blind-alternatieven is zeer matig met reservespeler van Chelsea Ian Maatsen en Quilindschy Hartman van Feyenoord. Die laatste is toch echt een stuk beter in een 4-3-3, maar daar lijkt Koeman voorlopig van af te stappen. Andere opties zijn Bjorn Meijer (Club Brugge), Mitchel Bakker (Atalanta) en Patrick van Aanholt (PSV). Als we verder kijken zouden Gijs Smal (FC Twente) en Jayden Oosterwolde (Fenerbahçe) interessante kandidaten kunnen zijn, maar komen ook niet in de buurt van Blind.

Want in het nieuwe systeem van Oranje heb je op links niemand die de passing heeft van Blind, het overzicht bewaart en weet waar de ruimtes liggen. In de combinatie met de kopsterke spits Wout Weghorst kan dat heel gevaarlijk zijn, zo denkt Koeman. De bondscoach hoeft zich over de rechterkant in ieder geval niet druk te maken. Twee van de beste rechter wingsbacks ter wereld (Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong) hebben een Nederlands paspoort.

Die ene bondscoach heeft alle waardering voor Blind, nu de rest nog

En Blind heeft dat ook en heeft in zijn paspoort ook een schat aan ervaring. Dat laat hij gelijk zien bij zijn nieuwe club Girona, waar hij zich perfect heeft aangepast. Met zijn 33 jaar is hij de snelste niet meer, maar qua fitheid laat hij nog altijd zien bij de beste te horen. In de Spaanse plaats in de buurt van Barcelona zijn ze maar wat blij met die ervaren topper uit Nederland.

En dus mag Oranje en alle 17 miljoen bondscoaches ook best wel trots zijn op die jongen uit Amsterdam. Iedereen herinnert nog wel die geweldige voorzet op het WK 2014 op de vliegende Robin van Persie. En nog steeds legt hij de ballen weg waar hij wil. Hij is ook echt de eerste die zal zeggen als er iemand beter is: ga maar op mijn plek staan. Want tot nu toe schreeuwen misschien 16.999.999 bondscoaches om een een Blexit, maar die ene bondscoach die bepaalt blijft gewoon doorgaan met Daley Blind op het papiertje te schrijven. En terecht.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Het moet klaar zijn met het gezeik op Blind, hij hoort gewoon in Oranje

  • Eens
  • Oneens
848+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
10+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
29+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
100+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
142+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
68+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
82+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
78+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
251+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
102+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
54+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie