Favoriet Feyenoord kan van Celtic-probleem een droomstart maken

Foto: Favoriet Feyenoord kan van Celtic-probleem een droomstart maken

Feyenoord keert dinsdagavond na zes jaar terug in de Champions League. Een geweldig affiche tegen Celtic staat op het programma in De Kuip. Het is een herhaling van de finale van de Europa Cup 1 van 1970 (2-1) toen de Rotterdamse grootmacht als eerste Nederlandse club de grootste Europese prijs pakte. Ruim 53 jaar later is Feyenoord in bloedvorm en verwacht iedereen een overwinning op Celtic, maar het Legioen weet als geen ander dat het dán juist mis kan gaan. Of geldt dat niet voor het nieuwe Feyenoord?

Uitgebreide voorbeschouwing op het Champions League-duel tussen Feyenoord en Celtic

Feyenoord is opeens een geolied team waar rekening mee moet worden gehouden. Europees gaat het de laatste twee jaar uitstekend en in de Eredivisie is Feyenoord opeens favoriet om een schier onmogelijk geachte prestatie te bewerkstelligen: prolongatie van de landstitel. In die nationale competitie spelen de Feyenoorders de laatste wedstrijden de pannen van het dak, waarbij de generale repetitie (6-1 tegen sc Heerenveen) bijna subliem was. Kan de ploeg van trainer Arne Slot dat ook op een veel hoger niveau, het niveau van de Champions League?

Celtic is dan de eerste test en gelijk een test waarin het anders moet dan tegen Heerenveen. Niet qua veldspel of instelling, maar er moet gewisseld worden. Santiago Giménez is namelijk geschorst en dus zal er zeker op één positie verandering moeten komen. Veel opties zijn daarvoor mogelijk. Welke heeft Slot voor ogen en zou geschikt zijn tegen de ploeg van coach Brendan Rodgers?

Slot: nu al beste Feyenoord-team

De trainer van Feyenoord is in opperbeste stemming. Na de ouverture tegen Heerenveen waarin zijn mannen zelfs met vlagen zeer direct tiki-taka speelde, sprak Slot over zijn beste elftal ooit. Het lijkt erop dat Feyenoord ruim twee weken na het sluiten van de transfermarkt de boel al keurig op de rit heeft en het zelfs beter doet dan het vorige succesjaar. Dat zien we ook terug in de resultaten. Na een uitstekende voorbereiding startte Feyenoord vals met een uitglijder in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (1-0). Daarna was ook de seizoenstart in de Eredivisie slecht met een 0-0 in De Kuip tegen Fortuna Sittard en een zeer moeizame 2-2 bij Sparta. Thuis tegen Almere City werd de zorgelijke start weggespeeld met een 6-1 overwinning. Ook bij FC Utrecht werd met grote cijfers gewonnen (5-1), waarna dus de Feyenoord-expositie tegen Heerenveen (6-1) veel bekijks trok.

“Ik heb genoten van het hele team. Het samenspel, de opbouw en de manier waarop de doelpunten tot stand kwamen. Misschien zullen er mensen wijzen naar de onmacht van sc Heerenveen, maar als je zo goed de vrije man vindt als wij vandaag deden, is het voor een tegenstander gewoon heel lastig om in de duels te komen”, zei de tevreden coach zaterdagavond. Slot weet ook dat er met Celtic en komende zondag Ajax andere tegenstanders op het veld staan. “Wij hebben meer kwaliteiten dan die vijf eerdere tegenstanders. De komende twee tegenstanders zijn minimaal gelijkwaardig. Nu gaan we zien hoe we deze nieuwe test gaan doorstaan.”

Feyenoord-spelers geven visitekaartjes af aan Celtic

Analyses wijzen op voordeel van ontbreken Giménez

Het is ook een test voor de spitspositie. Giménez moet in de eerste twee wedstrijden van de groepsfase worden vervangen en de beoogde spits daarvoor, Ayase Ueda, is geblesseerd. Dus gaat Slot met een valse spits spelen en hoogstwaarschijnlijk wordt de Braziliaanse (vleugel)flitser Igor Paixão dat. Uit sterke analyses van FR12.nl en VoetbalDiepte.nl blijkt al dat de afwezigheid van de Mexicaanse spits weleens een geluk bij een ongeluk zou kunnen zijn. De achterhoede is het achilleshiel van de Schotse topclub en met twee statische verdedigers Liam Scales en Nathan Phillips (of Gustaf Lagerbielke) kan een beweeglijke snelle spits levensgevaarlijk zijn.

Slot kennende zet hij Yankuba Minteh erin en verandert er verder niets ten opzichte van de opstelling tegen Heerenveen. Dat betekent dat Paixão in de spits begint en de Gambiaan op rechtsbuiten. De uitstekend snel ingepaste Luka Ivanusec begint dan gewoon op zijn favoriete positie. Slot opteert voor veel snelheid en druk op die laatste kwetsbare Schotse linie. De verwachting is dat er ook veel geswitcht gaat worden.

Vervanger Giménez: Minteh of Lingr (maar Paixão gaat in de spits)

Een andere optie die Slot nog in het achterhoofd heeft, is Ondrej Lingr. De aankoop uit Tsjechië viel uitstekend in tegen Heerenveen en heeft op een blauwe maandag ook weleens in de spits gestaan. Maar in dat geval is het logischer dat Calvin Stengs naar rechts gaat en Paixão weer in de punt, zodat Lingr gewoon als nieuweling op zijn eigen positie terechtkomt. Slot oefende al eens tijdens het WK met de Braziliaan in de spits en dat beviel hem goed. Ook is Minteh vaak de eerste wissel en tegen Heerenveen was dat opnieuw het geval.

Conclusie: Paixão in de punt en Ivanusec en Minteh vanaf de vleugels, zo liet Slot ook al doorschemeren in zijn persconferentie. “De drie die gaan spelen kunnen allemaal in de spits of linksbuiten spelen, en twee van de drie kunnen rechtsbuiten spelen. Het kan ook zijn dat de positie in de punt soms open blijft.”

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Celtic:
Wellenreuther; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Timber, Stengs; Ivanusec, Paixão, Minteh.

Yankuba Minteh wijst naar Igor Paixão. De twee Feyenoord-aanvallers moeten het Celtic heel lastig gaan maken.

Celtic vraagt zich hetzelfde af als Feyenoord

Dan over naar Celtic. De Schotse topclub is negen van de laatste tien jaar kampioen geworden, maar is altijd een maatje te klein gebleken voor de Champions League. Feyenoord weet dat ook en zal ook zien dat Celtic-thuis een must win-wedstrijd is. Toch wil Slot Feyenoord niet de grote favorietenrol toedichten. “Het is een zeer goede ploeg, ze spelen erg gestructureerd en verzorgd voetbal. Zij worden zo vaak kampioen en na afgelopen jaar weet ik hoe moeilijk het is om kampioen te worden. Daar kun je alleen maar veel respect voor hebben.”

Celtic heeft op een misser in de League Cup (1-0 verlies bij Kilmarnock) een uitstekende seizoenstart. In de eerste 5 wedstrijden werden 13 punten gepakt. Rangers werd op Ibrox met 1-0 verslagen, maar thuis tegen St. Johnstone werd niet gescoord (0-0). De generale voor Feyenoord-uit was een 3-0 zege op Dundee FC. “Er is altijd spanning en zorgen bij Celtic zodra de Champions League eraan komt. De vraag is of wij het ook op een hoger level kunnen. Ik maak mij daar geen zorgen over, ik heb er veel zin in”, sprak Rodgers op zijn persconferentie.

Feyenoord moet oppassen voor O’Riley en Furuhashi

De coach heeft met Celtic de lijn doorgetrokken die Ange Postecoglou heeft ingezet. Celtic is geen ouderwetse Britse club die de bal naar voren ramt of op de counter speelt. De Schotten proberen verzorgd voetbal te spelen en druk te zetten op de tegenstander. Een beetje op de Slot-manier dus. Met het grote Deense talent Matthew O’Riley op het middenveld en goalgetter Kyogo Furuhashi heeft Celtic ook kwaliteit in huis die iets extra’s hebben. Vooral de cijfers van Furuhashi vallen op. In 89 duels voor Celtic maakte hij al 58 goals. Ook tegen Dundee was hij weer goed voor een doelpunt en assist. Toch was het even schrikken voor de Celtic-fans toen hij vroegtijdig naar de kant ging. De Japanse spits heeft last van zijn schouder, maar is volgens Rodgers geen twijfelgeval voor Feyenoord. De Rotterdamse achterhoede mag zijn borst natmaken dus.

Vermoedelijke opstelling Celtic tegen Feyenoord:
Hart; Johnston, Phillips, Scales, Taylor; O’Riley, McGregor, Turnbull; Hatate, Furuhashi, Maeda.

Kan Feyenoord van Celtic-nood een deugd maken?

Als je de elftallen naast elkaar zet en de vorm waarin ze steken, lijken de teams misschien gelijkwaardig. Slot sprak ook al die woorden uit en had het zelfs over “minstens gelijkwaardig”. Toch komt Celtic op veel vlakken te kort tegen de sterke Feyenoorders. Bovendien kan Slot van de nood een deugd maken door de zwakke achterste linie aan te vallen met lopende mensen zoals Paixão, Minteh, Ivanusec en Stengs. Als Timber dan ook nog goed aansluit en eventueel een Wieffer er doorheen kan komen (zoals tegen Heerenveen) dan zal Celtic zijn handen vol hebben aan de Feyenoorders. Slot, de supporters, heel Nederland, niemand kan er meer omheen dat Feyenoord de grote favoriet is tegen de Schotten.

En dat in de Champions League, de tijden zijn veranderd. Feyenoord mag nu gaan laten zien dat het ook op het allerhoogste niveau zijn mannetje staat. De Conference League was een groot succes, een jaar later kwam Feyenoord heel ver in de Europa League en na het succesjaar met de landstitel gaat nu ook de Champions League kennismaken met het nieuwe Feyenoord. Zal het een successtory worden? Eerst maar ‘even’ van Celtic winnen.

Wat gaat het worden tegen Celtic in De Kuip?

  • Dikke overwinning Feyenoord
  • Nipte zege Feyenoord
  • Gelijkspel
  • Nipt verlies Feyenoord
  • Dikke nederlaag Feyenoord
214+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
9+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
29+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
100+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
142+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
68+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
82+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
78+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
250+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
102+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
54+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie