Ajax-onwaardige situatie schreeuwt om Van Gaal

Foto: Ajax-onwaardige situatie schreeuwt om Van Gaal

Maurice Steijn stelde na afloop van het duel met Olympique Marseille (3-3 gelijkspel) dat hij bij vlagen een zeer goed Ajax had gezien. Wellicht dat het team onder zijn leiding zich verbetert, maar Ajax anno 2023 is uiteraard geen schim meer van wat het onder leiding van Erik ten Hag, Marc Overmars en Edwin van der Sar ooit was. En dus klinkt de schreeuw om Louis van Gaal alleen maar harder.

Opinie: Louis van Gaal is de grote redder in nood bij Ajax

Even terug naar de problemen binnen Ajax. Het grootste nieuws van deze week was dat de Amsterdammers een extern onderzoek instellen naar Sven Mislintat. De directeur voetbalzaken heeft bij de komst van Borna Sosa zaken gedaan met een zaakwaarnemer die aandelen heeft in zijn bedrijf. Het is op zijn minst opmerkelijk dat Mislintat dit niet voorafgaand aan de deal bij Ajax heeft gemeld, alleen al om zijn eigen straatje schoon te vegen. In plaats daarvan ging de Duitser ook op dit terrein voornamelijk zelf aan de slag en was er nauwelijks oog voor de belangen van de Amsterdamse club. Het levert een Ajax-onwaardige situatie op.

Dat er een onderzoek nodig is, toont aan dat de huidige raad van commissarissen volledig ongeschikt is. Waar Danny Blind in het verleden als voetbalman van de rvc nog besloot om technisch managers Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra te ontraden om Lucas Ocampos aan te kopen, wat het juiste besluit bleek te zijn, heeft Jan van Halst met zijn mede rvc-leden de gehele zomer instemmend geknikt wanneer Mislintat met een speler aankwam. De technische man binnen de directie deed daarbij uitsluitend zijn werk en merkte naarmate de zomer voortduurde dat hij vrijwel alle sleutels van de club in handen had. Het vertrouwen in zijn werk was groot.

Gezamenlijk zette Ajax een selectie neer die nog een stuk minder is dan de spelersgroep van een jaar geleden. Waar het met Steven Bergwijn en Brian Brobbey nog twee spelers binnenhaalde die in Amsterdam redelijk presteren, is het niveau van de huidige selectie een stuk bedenkelijker. Het is onder meer terug te zien in de positie die Ajax momenteel op de ranglijst van de Nederlandse competitie bezet. Steijn staat met zijn ploeg op de twaalfde plaats en dat komt lang niet alleen vanwege het feit dat de oefenmeester duidelijk nog moet wennen aan het feit dat hij trainer is van een topclub, in plaats van een middenmoter in de Eredivisie.

De vraag is dan ook wat er de komende periode gaat gebeuren. Met wedstrijden tegen Feyenoord (thuis), AEK Athene (uit), AZ (thuis), FC Utrecht (uit), Brighton & Hove Albion (uit) en PSV (uit) tot eind oktober op het programma, moet Ajax zichzelf snel verbeteren. Het grootste probleem is momenteel de restverdediging. Ondertussen neemt de druk op Steijn toe. Dit is echter uitsluitend de situatie op korte termijn. Bestuurlijk moet de club zich meer zorgen gaan maken over waar het de komende jaren heen wil. Met Alex Kroes heeft het de eerste stappen gezet, maar daarnaast moet nóg een man binnen komen met kennis, ervaring, clubliefde en natuurlijk leiderschap.

Alex Kroes wordt begin volgend jaar algemeen directeur van Ajax.

Mogelijke terugkeer Van Gaal

Van Gaal zou de ideale man daarvoor zijn. Hij zit alweer een half jaar werkloos in Portugal en is naar verluidt bereid om zijn oude club te helpen. Natuurlijk is het zo dat Ajax daarmee een grote persoonlijkheid in huis haalt. Het is publiekelijk bekend dat Van Gaal zich niet onder de tafel laat praten, dat hij rechtlijnig is in zijn communicatie en dat hij zich soms te veel met zaken kan bemoeien. Ajax zit alleen niet in de fase dat het moeilijk hierover moet doen. Van Gaal heeft de voetbal-knowhow om de club op technisch vlak weer terug op de kaart te zetten en een stabiele basis te creëren voor de komende jaren. En daar is de vereniging hard aan toe.

Maar eerst moet er schoon schip gemaakt worden. Met de huidige insinuaties over Mislintat is zijn positie ogenschijnlijk onhoudbaar geworden. Hetzelfde geldt voor Maurits Hendriks, die bepaald niet goed ligt binnen de organisatie. Mochten beide mannen uit het bestuur stappen, dan is de positie van de rvc eveneens niet langer te verantwoorden. Vervolgens heeft Ajax de mogelijkheid om de plekken opnieuw in te vullen en zich te richten op het nieuwe seizoen. Steijn kan met het huidige team namelijk niets anders doen dan simpelweg het beste ervan maken. De crisis is groot in Amsterdam, maar met Van Gaal ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax met Van Gaal bellen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
220+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
22+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
85+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
2+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
137+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
63+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
27+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
80+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
75+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
245+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
100+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
301+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
360+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
51+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie