Ongeloof in gezichten van Ajax-spelers toont complete chaos

Foto: Ongeloof in gezichten van Ajax-spelers toont complete chaos

Ajax beleefde zondagmiddag op meerdere fronten een historisch dieptepunt. Het team van Maurice Steijn stond tijdens de theepauze met 0-3 achter en zag de wedstrijd gestaakt worden vanwege het meermaals gooien van vuurwerk door supporters. Gezien de huidige status van de club lijkt het er niet op dat de rust snel zal terugkeren. De paniek is intern dan ook groot te noemen.

Analyse van Ajax in De Klassieker tegen Feyenoord (52 minuten, 0-3)

Het duel met Feyenoord is doorgaans een moment waarop Ajax het hoogtepunt van het jaar beleeft. Hoewel de Amsterdammers bepaald niet in een goede vorm verkeerden, staat de wedstrijd normaliter op zich. Daar was zondag echter allerminst sprake van. De ploeg van Arne Slot trok de goede vorm van de laatste weken door, terwijl Ajax er vrijwel niets tegenover kon zetten. De thuisploeg kreeg in de eerste helft dan wel veelal de bal om op te bouwen, maar telkens sloot Feyenoord de linies dermate goed dat Ajax amper tot kansen kwam. Enkele keren ging de bal voorlangs en kon Brian Brobbey deze net niet binnenglijden. Verder waren de Amsterdamse aanvallen meestal te traag om echt gevaar te stichten.

In aanvallend opzicht waren er enkele positieve zaken te zien. Waar het Brobbey wederom niet lukte om een doelpunt te maken, was hij in andere aspecten weer van grote waarde. Ajax had zondag moeite om de bal in de ploeg te houden en zocht daarom de centrumspits, die zoals gebruikelijk in staat was om zijn lichaam in de strijd te gooien. Het zorgde voor de nodige rust aan de bal en openingen naar de andere kant van het veld, waardoor Ajax enigszins aan het voetballen kwam. Brobbey had daarbij een uitstekende connectie met Steven Berghuis en Carlos Forbs, die op de vleugels eveneens van meerwaarde waren. Hun creativiteit leverde enkele grote kansen op.

Verdedigende achilleshiel

Voor Steijn is het dan ook gekmakend dat de Amsterdammers het op andere gebieden volledig laten liggen. Wat tegen Olympique Marseille al duidelijk was, werd tegen Feyenoord bevestigd: de verdediging is niet goed genoeg om in de Nederlandse competitie mee te komen. De oefenmeester besloot Anton Gaaei te laten beginnen, maar de Deen zakte in de Johan Cruijff ArenA volledig door het ijs heen. Waar hij bij het openingsdoelpunt van Santiago Giménez nog naliet om te dekken, was zijn fout bij de tweede treffer nóg groter. Zomaar gaf hij de bal door het midden, waarbij Feyenoord eenvoudig kon oppikken en scoren.

De hoofdtrainer gaf een duidelijk statement af door hem in de eerste helft nog te wisselen voor Devyne Rensch. Het is echter de vraag of dit zo’n verstandig besluit was. Niet alleen zal het een grote klap zijn voor de nog jonge Gaaei, ook ging het op tal van andere terreinen mis in Amsterdam. Jorrel Hato, die doorgaans bewierookt wordt voor zijn spel, zag er tegen Feyenoord wederom in defensief opzicht niet goed uit. Natuurlijk lukte het hem aan de bal weer om de vrije man te vinden en daarmee de opbouw te verzorgen, maar zodra hij verdedigend in actie moet komen lukt het hem met zijn jonge leeftijd nog altijd niet om hard in te grijpen.

Aankopen Josip Sutalo en Borna Sosa vielen eveneens nauwelijks op. Tekenend was de derde treffer van Feyenoord. De bezoekers waren in de hoek van het stadion een groot feest aan het vieren, terwijl de spelers van Ajax gedesillusioneerd naar het grasveld keken. Geen enkele speler had de neiging om iets te zeggen of elkaar op hun kop te geven, in plaats daarvan werden de eilandjes binnen de selectie alleen maar duidelijker zichtbaar. Dat de verdediging niet functioneert, is daarom niet verrassend. De communicatie is simpelweg niet aanwezig en voorlopig staat er geen enkele speler op, zelfs niet wanneer het in De Klassieker tegen Feyenoord is.

Borna Sosa in actie tegen Feyenoord.

Spannende week bij Ajax

Met de grote achterstand tegen Feyenoord, en de vraag wanneer het duel in het drukke programma wordt ingehaald, is de crisis in Amsterdam compleet. De druk op het bestuur, de raad van commissarissen en technische staf nam de voorbije dagen al toe, en daar komt nu een naar verwachting hoge boete ook nog eens bij. Achter de schermen zou Sven Mislintat ondertussen dreigen met het ontslag van Steijn, terwijl de Duitser zelf eveneens moet oppassen voor een vertrek. Ondertussen zat Louis van Gaal zondagmiddag op het ereterras, wat sterk doet denken aan het jaar 2010 toen Frank de Boer samen met Johan Cruijff in eenzelfde shot te zien was.

Destijds was het de opmaat naar het ontslag van Martin Jol en de komst van De Boer als hoofdtrainer. Ditmaal kan het opnieuw een wisseling van de wacht betekenen. Kiest Ajax ervoor om Mislintat op non-actief te zetten en Van Gaal als crisismanager aan te stellen? De zeer ervaren oefenmeester kan in Amsterdam op een brede steun rekenen en is in staat om de club vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Op lange termijn kan het Ajax nieuwe successen opleveren, maar dit seizoen hebben de supporters daar niets aan. Deze selectie moet nu al grondig verbouwd worden, en pas volgend jaar zomer is het tijd om het grote werk te verrichten.

Kan Steijn bij Ajax nog aanblijven?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
856+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie