KNVB en Ajax: Alsjeblieft F-Side, anders nog iets?

Foto: KNVB en Ajax: Alsjeblieft F-Side, anders nog iets?

De KNVB heeft zichzelf volstrekt belachelijk gemaakt door De Klassieker alsnog te laten uitspelen. Zonder ook maar enige gevolgen voor de daders van het staken en de verantwoordelijke club Ajax wordt er woensdagmiddag in een lege Johan Cruijff ArenA gebald om niets. In alle chaos wordt niet alleen Feyenoord, maar ook FC Volendam de dupe. De KNVB danst samen met Ajax naar de pijpen van de F-Side. “Jullie saboteren De Klassieker? Prima, hier jullie krijgen je zin. Anders nog iets?”

Opinie: KNVB en Ajax straffen verantwoordelijke supporters niet en werken sabotage in de hand

Want wat is er nu eigenlijk gebeurd? Feyenoord was op weg naar een historische recordzege in de Johan Cruijff ArenA toen een georganiseerde groep supporters besloot om een einde aan De Klassieker te maken. Alles was vooraf al bedacht. “Shit, we zijn wel heel erg uit vorm en bakken er niets van op het moment. Feyenoord scoort erop los en dus kunnen we wel eens heel erg af gaan. Kom we bedenken een plan”, zullen de vele supporters (want het was niet een klein groepje) gedacht hebben. Alles was perfect gecoördineerd en uit WhatsApp-gesprekken blijkt ook hoe het tijdens de wedstrijd is gegaan. “We gaan de wedstrijd staken, dit wordt niet meer uitgespeeld.”

Het frappante is dat de supporters met het snode plannetje eerst nog wel even de boel aanzagen. Het verstopte vuurwerk lag klaar, het grote spandoek was gereed en ook de reservekleding was naar binnengesmokkeld. Alles om de wedstrijd te staken en er mee weg te komen dus. Maar Ajax speelde best aardig, totdat Feyenoord toe sloeg. Binnen het half uur stond het 3-0 (Oké de 3-0 viel in de 37e minuut, maar ja tussendoor was de wedstrijd al soort van gestaakt door een plastic bierbekertje op het veld).

Vuurwerksupporters kunnen het niet meer aan zien

Ajax was onmachtig om een vuist te maken en in de tegenstoot bleef Feyenoord levensgevaarlijk. De vuurwerksupporters zagen het ook en besloten hun actie door te voeren. Vlak voor rust gingen de teams voor het eerst de kleedkamer in. Nadat Feyenoord nog even gevaarlijk werd in blessuretijd van de eerste helft, leek de rust wedergekeerd. Toen binnen tien minuten van de tweede helft duidelijk was dat Feyenoord weleens flink zou kunnen uithalen was de sabotage een feit. Grote vuurwerkfakkels vlogen het veld op en iedereen wist: over en uit.

Het was goed om te zien dat het overgrote deel van het Ajax-publiek de grote groep verpesters boos uitfloot. De enige logische oplossing op dat moment (voetbaltechnisch gezien) was om de wedstrijd diezelfde dag nog uit te spelen zonder publiek. De gemeente Amsterdam ging daar niet in mee, begrijpelijkerwijs, want de ME had al hun handen vol om te voorkomen dat boze Ajax-hooligans de hoofdingang binnendrongen.

Vuurwerk op het veld, de spelers weten genoeg en druipen af.

Minst slechte optie lag voor de hand: reglementaire overwinning Feyenoord

En ja, toen begon het lange wachten op de KNVB. De bond die toch al niet schittert in doortastendheid en het nemen van (goede) snelle beslissingen. Iedereen sprak schande van De Klassieker en de meest voor de hand liggende optie zou zijn om gewoon de wedstrijd de wedstrijd te laten en de tussenstand de eindstand te maken. Zo straf je de saboterende supporters nog een beetje en heb je ook het minste competitievervalsing. Feyenoord was daar ook voor en wilde in ieder geval alles doen om te voorkomen dat de wedstrijd pas ergens in november gespeeld zou worden (aangezien de voetbalkalender al propvol zit). Ajax ging eerst door het stof met excuses hier en daar en riep daarna doodleuk dat ze de wedstrijd toch wel graag op 1 november uitgespeeld wilde hebben.

De KNVB koos niet voor het afstraffen van de sabotage en benadeelde ook Ajax niet. De Nederlandse voetbalbond besloot om woensdag 14.00 uur het restant uit te spelen. Feyenoord boos, FC Volendam boos (want zij zouden eigenlijk tegen het aangeslagen Ajax gaan spelen), maar ook Ajax boos? De Amsterdamse club durfde zelfs te dreigen met juridische stappen. Een historische nederlaag in de Johan Cruijff ArenA was afgewend, de saboterende F-Side kreeg zijn zin, maar het was niet genoeg voor die oh zo grote club in Amsterdam.

Zint de tussenstand je niet? Gooi wat vuurwerk op het veld

Uiteindelijk is iedereen gekalmeerd, maar blijft het feit dat er niemand is gestraft. Het schept ook nog eens een precedent, dat al in de Keuken Kampioen Divisie van kracht is. Daar werd Willem II – NAC gestaakt dankzij saboterende fans. Supporters weten nu ook: zint de tussenstand je niet? Gooi wat vuurwerk op het veld en later krijgt je cluppie een betere kans om nog wat van de wedstrijd te maken. Wanneer wordt de boel eens echt goed hard aangepakt? Wedstrijden zonder publiek, punten in de mindering van de club, er zijn zoveel mogelijkheden die je als KNVB kan doen. De bond besluit echter te schipperen en op z’n Nederlands voor de gulden middenweg te kiezen. Straf niet één partij, maar alle partijen een beetje (en betrek er nog een partij bij die er niets mee te maken heeft).

En de F-Side? Die zullen gniffelen en spreken van een meer dan geslaagde actie. Want staak de wedstrijd en een dag later heb je je zin. De gehate directeur is weg en de rivaal is sportief benadeeld. Dit smaakt naar meer, zo zullen de vuurwerksupporters van Ajax denken. Want er moeten nog wat figuren weg uit Amsterdam en een slechte wedstrijd de komende tijd zit er nog wel in. Voor herhaling vatbaar, dankjewel KNVB en Ajax.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Het KNVB-besluit om De Klassieker uit te spelen zonder de verantwoordelijke supporters te bestraffen is belachelijk

  • Eens
  • Oneens
2092+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
21+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
37+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
132+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
4+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
159+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
76+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
85+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
258+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie