Van Gaal verdient méér steun bij aanstelling Beuker

Foto: Van Gaal verdient méér steun bij aanstelling Beuker

Louis van Gaal is achter de schermen druk bezig om de Ajax-puzzel voor de komende jaren te leggen. De oefenmeester wil verrassend genoeg Marijn Beuker naar voren schuiven om een technische rol in het bestuur te vervullen. De eerste kritieken over Beuker klonken al in de media, maar die meningen zijn vooralsnog op weinig gebaseerd.

Opinie: Beuker nieuwe technische man bij Ajax

De dalende lijn bij Ajax is eigenlijk al jarenlang ingezet. Waar de Amsterdammers onder leiding van Erik ten Hag in het seizoen 2018-2019 een topperiode beleefde door de halve finale van de Champions League te bereiken, loopt de situatie binnen de club alweer een aantal seizoenen achteruit. Vooral de doorstroming van de jeugdopleiding was al een langere periode verwaarloosbaar. Eerder kreeg Ajax het nog voor elkaar om talenten als Donny van de Beek en Frenkie de Jong klaar te stomen voor het eerste team, terwijl het de laatste jaren er meestal voor koos om spelers van buitenaf te halen. Ajax had simpelweg voldoende geld.

Dat de jeugdteams van Ajax intussen amper meer knappe resultaten behalen, is dan ook niet van de laatste jaren. De Amsterdammers hebben zichzelf simpelweg verloren met het doel om de Europese top te blijven aanvallen en is daarbij de jeugdopleiding tijdelijk vergeten. Wil de club de komende jaren weer nieuwe, grote successen boeken, dan is het dan ook belangrijk dat Ajax erin slaagt om zich te richten op waarmee het decennialang al het verschil maakt: talentenontwikkeling. En als er een geschikte man is om deze rol voor een langere periode op De Toekomst op zich te nemen, dan is het Beuker wel.

Jarenlang kreeg hij het voor elkaar om de jeugd van AZ naar grote hoogten te brengen en hield hij zich ook op andere vlakken bezig met de professionalisering van de vereniging. Het legde de Alkmaarders geen windeieren, want inmiddels heeft de club een ijzersterke basis waarbij het telkens in staat blijkt te zijn om in de zomer haar topspelers te verkopen en het basisteam vervolgens aan te vullen met de eigen spelers. Scouting speelt daarbij eveneens een cruciale rol. Het is precies de formule waar Ajax de komende jaren weer heen wil gaan. Het zal echter dan wel de strijd moeten aangaan met AZ, dat met haar jeugdcomplex dichtbij Amsterdam zit.

De voorbije twee jaar werkte Beuker niet in Nederland, maar stond hij onder contract bij Queen’s Park FC. Het is een relatief onbekende club, maar wel eentje met een groot verleden. Het bewijst dat Beuker, die eveneens naar grote clubs kon, een ware voetballiefhebber is en zijn loopbaan met kleine stapjes opbouwt. Queen’s Park FC staat momenteel op de zevende plaats in de competitie en speelt op het tweede niveau in Schotland. Promotie naar het hoogste niveau zal hij naar verwachting niet meemaken, want Van Gaal heeft een beroep op hem gedaan. En tegen zijn grote voorbeeld zal hij niet snel ‘nee’ zeggen, zo is de verwachting.

Steun voor Van Gaal zou terecht zijn

Hoewel Beuker nog nooit in de échte top heeft gewerkt, is het flauw om te zeggen dat hij ongeschikt zou zijn voor Ajax. Het klopt dat hij een grote Van Gaal-fan is, medewerkers hem vaak een tikkie arrogant vinden en overtuigd is van zijn eigen gelijk, maar dat is geen reden om hem niet aan te nemen. Wim Jonk en Dennis Bergkamp stonden ruim tien jaar geleden ook blindelings achter Johan Cruijff en dat was toen ook geen probleem. Juist binnen Ajax is het momenteel belangrijk om één lijn te volgen, om onduidelijkheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle mensen binnen de club dezelfde koers gaan varen.

Het hoort bij Ajax dat verschillende oud-Ajacieden kritisch zullen zijn op de situatie. Tegelijkertijd moeten ze dan zelf ook maar hun handen uit de mouwen steken, als ze het oneens zijn met Van Gaal. Samen met Michael van Praag weet hij exact waar hij de club heen wil brengen en dat is momenteel een verademing voor een club die op de zestiende positie van de Eredivisie staat. Er moeten nu spijkers met koppen geslagen worden om een langdurige dip in de clubgeschiedenis te voorkomen. Als Beuker volgens Van Gaal daarin een belangrijke rol kan vervullen, dan moeten de mensen rondom de club maar achter de voormalig oefenmeester gaan staan. Als één Ajax.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Beuker bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
252+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
42+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
51+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
188+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
11+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
193+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
95+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
41+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
96+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
87+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
276+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
202+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
123+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
114+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
320+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
370+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
60+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
154+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
81+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
66+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie