KNVB laat eigen leden in de steek

Foto: KNVB laat eigen leden in de steek

Hoeveel leden heeft de KNVB met een (al dan niet licht) gekleurde huid? Hoeveel lesbische en homoseksuele leden? Hoeveel transgenderleden of andere leden die zich gesteund voelden door eerdere acties opgepakt door de voetbalbond? Al deze leden laat de KNVB nu in de steek door te stoppen met de OneLove-aanvoerdersband. Zonder motivatie kappen ze ermee, ze wilden gewoon af zijn van het ‘gedoe’. Nou KNVB-leden (waaronder veel profvoetballers), lekker dan.

Opinie: KNVB faalt met stoppen OneLove-band

Ruim vier jaar geleden stapte Ahmad Mendes Moreira in tranen van het veld af, nadat hij in Den Bosch door zogeheten supporters van de plaatselijke FC als minderwaardige werd behandeld. Apengeluiden, racistische scheldpartijen waarbij die ene vervelende ziekte werd gecombineerd met woorden als neger, zwarte, roetmop en katoenplukker. Een andere ‘fan’ vond het nodig om een Hitlergroet te doen. Iedereen sprak er als vanzelfsprekend schande van en de KNVB kreeg andermaal te zien dat er actie moest worden ondernomen. En zo gebeurde. De al bekende en door iedere aanvoerder af en toe gedragen regenboogband van de John Blankenstein Foundation werd gebruikt om er een nóg inclusiever band van te maken: de OneLove-band. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk droeg hem, maar ook Michael de Leeuw van destijds FC Emmen. Het Nederlands elftal greep daarnaast elke gelegenheid aan om het racismeprobleem duidelijk te maken. Iedereen heeft nog steeds het beeld van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong op het netvlies staan. De Oranje-spelers maakten na een doelpunt met hun armen duidelijk dat huidskleur geen verschil zou moeten maken.

Van Dijk neemt alvast een voorschot op transfer naar de woestijn

Hoe anders ziet de wereld er anno oktober 2023 uit. Diezelfde Wijnaldum is vertrokken naar Saudi-Arabië, waar ze het met de mensenrechten al helemaal niet zo nauw nemen. Ondertussen is het racismeprobleem nog volop aanwezig in de Nederlandse voetbalstadions. Denk maar aan alle schandalige uitlatingen die Brian Brobbey over zich heen krijgt. De problemen lijken erger dan ooit, maar het geld lonkt uit het Midden-Oosten en opeens is alles anders. Geld heeft meer waarde blijkbaar dan het racismeprobleem aanpakken. Van Dijk neemt alvast een voorschot op een transfer naar de woestijn door de OneLove-band om te wisselen voor het nietszeggende respect-bandje. En de KNVB? Die greep zich de slecht onderbouwde kritiek van aanvoerders Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi zo aan, dat ze maar hebben besloten om te stoppen met de OneLove-band. Die jongens zijn inmiddels geen aanvoerder meer. Hoogstwaarschijnlijk hadden alle aanvoerders van nu de OneLove-band zonder problemen gedragen, want ook zij zien wel in wat de waarde is van het aanvoerderschap. “Als ik de OneLove-band weiger, zegt dat ook dat ik bijvoorbeeld mijn teamgenoten met een gekleurde huid en van een andere (seksuele) geaardheid niet accepteer.”

De OneLove-band heeft bij Oranje (en Frankrijk) al plaatsgemaakt voor de nietszeggende respect-band.

Geen enkele reden om niet door te gaan met OneLove-band

Want ja, met deze actie van de KNVB, of ja eigenlijk het stoppen van de actie, laat de Nederlandse voetbalbond ook alle LHBTI-leden in de steek. Ik weet bijvoorbeeld dat er veel homoseksuele voetballers in het Nederlandse betaalde voetbal actief zijn. Van FC Den Bosch tot Ajax, ook in het mannenvoetbal zijn mensen die op hetzelfde geslacht vallen. Zoals ook in het vrouwenvoetbal. Daar hebben ze alleen wat minder moeite met uit de kast komen. Hoe zal dat nou komen?

Zo zijn er veel meer redenen te bedenken om wel door te gaan met de OneLove-band en is er eigenlijk geen enkele reden om te stoppen met de speciale aanvoerdersband. Eén keer in de zoveel tijd wordt die band dan om de bovenarm gedragen om uit te stralen dat we allemaal hetzelfde zijn. Welke huidskleur of geaardheid dan ook. Meestal slechts één of twee keer per jaar. Dus van een ‘regenboog-propaganda’, zoals al snel door tegenstanders van de daken wordt geschreeuwd, kan geen sprake zijn. Sterker nog: de KNVB gebruikte dus ooit de regenboogband om er een OneLove-band van te maken. Een band voor iedereen. Alleen nog steeds heeft niet iedereen dat door.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

De KNVB hoeft niets te doen tegen racisme en discriminatie in de voetbalwereld

  • Eens
  • Oneens
216+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie