Hattrickhero Stengs schiet degelijk Oranje naar zege

Foto: Hattrickhero Stengs schiet degelijk Oranje naar zege

Zonder al te veel problemen heeft het Nederlands elftal de EK-kwalificatiereeks dinsdagavond afgesloten met een ruime zege op klein duimpje Gibraltar. In het Portugese Faro, onder toeziend ook van de aldaar woonachtige Louis van Gaal, ontpopte Calvin Stengs zich tot de grootste blikvanger met een hattrick: 0-6.

Flink gewijzigd Oranje freewheelend naar zege

Bondscoach Ronald Koeman koos in Faro, Portugal, voor zes andere namen ten opzichte van de basiself die tegen Ierland begonnen. Zo kregen Daley Blind, Denzel Dumfries (licht geblesseerd), Jerdy Schouten Tijjani Reijnders, Cody Gakpo en Xavi Simons rust. Zij werden vervangen door respectievelijk Jordan Teze, Joey Veerman, Teun Koopmeiners, Mats Wieffer, Donyell Malen en Calvin Stengs. Derhalve schakelde Koeman van zijn 5-3-2 formatie naar het ‘oude vertrouwde’ 4-3-3.

Eerste interlandgoals Feyenoord-duo

Zoals verwacht had Nederland vanaf minuut één de touwtjes stevig in handen. Met name via Veerman en de rechterflank (Teze, Stengs) was de ploeg erg dreigend. Na nog geen tien minuten spelen werd de score geopend: Veerman leek de bal in eerste instantie te verliezen, maar zette gelijk vol druk op de bal, veroverde ‘m ook en bediende Stengs op zijn wenken. De linkspoot hoefde alleen nog van dichtbij binnen te schuiven en scoorde daarmee zijn eerste namens de nationale ploeg.

De tweede grote kans van de wedstrijd was voor Wieffer, maar de Feyenoorder kopte van een meter voor het doel voorlangs naast. Twee minuten later kopte hij alsnog raak: uit een afgemeten hoekschop van Veerman verdubbelde hij volledig vrijstaand de marge. Laatstgenoemde verdubbelde bovendien zijn aantal assists. De laatste treffer van de eerste helft kwam van Koopmeiners, die een strakke lage voorzet van Quilindschy Hartman van dichtbij binnenliep. Minismetje op de verder vrij degelijke eerste 45 minuten was een gele kaart voor Teze, die hij – wel erg makkelijk – kreeg na een schouderduw.

Stengs hattrickhero

In de theepauze voerde Koeman gelijk drie wissels door: Van Dijk, Veerman en Weghorst werden afgelost door Reijnders, Jorrel Hato en Thijs Dallinga. Voor die laatste twee betekende dat hun debuut in Oranje. Het was echter Stengs die aan het kanon bleef staan in Portugal: in minuut vijftig was hij goed voor de 0-4 en twaalf minuten later produceerde Stengs ook de 0-5. Uit een scherpe steekpass van Teze completeerde hij zijn hattrick. Het slotakkoord kwam van invaller Cody Gakpo, die een voorzet – nét niet aangeraakt door het hoofd van Dallinga – prompt binnen zag vallen bij de tweede paal. Gibraltar zal stiekem wel kunnen leven met 0-6, na de 14-0 afslachting in Frankrijk afgelopen midweek.

Scoreverloop: 0-1 (10′) Calvin Stengs, 0-2 (23′) Mats Wieffer, 0-3 (38′) Teun Koopmeiners, 0-4 (50′) Calvin Stengs, 0-5 (62′) Calvin Stengs, 0-6 (81′) Cody Gakpo.

Wat voor cijfer geef jij Oranje op rapport voor deze wedstrijd?

  • 8 of hoger
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4 of lager
53+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:24
0+
‘Mbappé en Bellingham krijgen Ronaldo-behandeling’
17:05
1+
Voorbeschouwing Manchester City – Arsenal: Guardiola versus Arteta
17:00
4+
ZAND in ogen PSV, Feyenoord LOS ZAND | Twee Viertje met Aad #92
16:19
27+
‘Koeman haat hem echt’
15:51
109+
Memphis Depay krijgt mokerslag
15:49
19+
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – PSV: koploper moet wonden likken
15:13
75+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
83+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
41+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
35+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
59+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
62+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
32+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
130+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
13:42
92+
Driessen velt zijn oordeel na CL-blamage: “De ontmaskering van PSV en Feyenoord”
13:22
0+
Koeman maakt voorselectie voor Nations League-duels bekend
13:09
33+
Nieuwe klus voor Van Bommel? “Ik zie wel wat in hem”
12:58
91+
Slot kijkt uit naar Feyenoord-rëunie: “Alleen maar mooie herinneringen”
12:58
3+
Voorbeschouwing Juventus – Napoli en Internazionale – AC Milan: Gevecht om koppositie in de Serie A
12:33
83+
Marktwaarde-crash bij Feyenoord? “Begint hoofdpijndossier te worden”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie