Van der Vaart kritisch op doelpuntenmaker: ‘Hij leed te vaak balverlies’

Calvin Stengs speelde dinsdagavond een goede eerste helft in het EK-kwalificatieduel met Gibraltar. De Feyenoorder maakte zijn eerste in het shirt van Oranje. Ondanks het doelpunt, in Rafaël van der Vaart kritisch op de vleugelaanvaller.

‘Hij maakt een goede goal, maar we mogen veel kritischer zijn’

Stellig looft Van der Vaart de spelers die kar trekken in de rust van Gibraltar – Nederland. “De Feyenoorders maken het verschil”, vindt de ras-Ajacied. Calvin Stengs en Mats Wieffer scoorden voor rust, terwijl Quillindschy Hartman de assist op de 0-3 van Teun Koopmeiners gaf. “Stengs maakt de goal en ik heb hem hoog zitten, maar hij was daarna wel heel slordig”, zegt de analist kritisch.

“Als je echt wil doorgroeien als topspeler, wat ik in hem zie, dan moet dit een goede aanname zijn”, zegt Van der Vaart bij het bekijken van wat beelden uit de eerste helft. “Ook na zijn goal was hij soms ongelukkig. Hij maakt een goede goal, maar we mogen veel kritischer zijn. Hij leed te vaak balverlies.” In de tweede helft maakte Stengs zijn tweede en derde doelpunt van de avond.

Sterk middenveld

Pierre van Hooijdonk is erg te spreken over het middenveld van Oranje. “Koeman zei vooraf dat hij de middenvelder vaak rond de zestien wilde hebben en dat doen ze allebei goed”, zegt de oud-Feyenoorder over Koopmeiners en Wieffer. ” Ze zijn degene met de meeste kansen. Bij iedere aanval staan ze waar ze volgens Koeman moeten staan. Oranje doet wat het moet doen. Alleen over de uitvoering valt altijd te discussiëren.” Kijkers van het Oranjeduel noemde een andere middenvelder als uitblinker.