Clarence Seedorf

Clarence Seedorf is een voormalig profvoetballer uit Nederland. De 87-voudig international van het Nederlands elftal speelde voor clubs als Ajax, Real Madrid, Internazionale en AC Milan. Na zijn actieve carrière ging hij aan de slag als voetbaltrainer.

  • Seedorf won de Champions League viermaal als speler
  • De middenvelder won deze bokaal met Ajax, Real Madrid en AC Milan
  • Hij werd kampioen in Nederland, Spanje en Italië
  • Seedorf speelde 87 interlands voor het Nederlands elftal
  • In 2023 werd hij aangesteld als commissaris van de KNVB
  • Na zijn carrière werkte hij als trainer in het buitenland

Voetbalcarrière Clarence Seedorf

Clarence Clyde Seedorf werd op 1 april 1976 geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij is een zoon van Johan en Dulce Seedorf. Op driejarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland, waar het gezin uitbreiding kreeg met broers Jürgen (1980) en Chedric (1982). Seedorf zette zijn eerste stappen als voetballer bij amateurclub AS ’80 uit Almere. Al na één seizoen maakte de middenvelder de overstap naar Real Almere om daar in 1987 te worden weggeplukt door Ajax.

Doorbraak bij Ajax

Seedorf maakte op 22 oktober 1992 als zestienjarige zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen VVV-Venlo (3-7 overwinning) gunde trainer Louis van Gaal hem een invalbeurt in de 58ste minuut. De middenvelder, die de plaats van Frank de Boer mocht innemen, won dat seizoen zijn eerste hoofdprijs als voetballer: de KNVB Beker. In de finale rekenden de Amsterdammers relatief eenvoudig af met toenmalig eerstedivisionist sc Heerenveen (6-2).

Op 28 maart 1993 maakte Seedorf, in die tijd de jongste Eredivisie-debutant aller tijden, zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen Vitesse (2-2) zorgde de Ajax-middenvelder voor de aansluitingstreffer, waar Stefan Pettersson vlak voor tijd een punt uit het vuur sleepte. In zijn debuutseizoen als prof kwam hij in totaliteit tot achttien officiële wedstrijden. Ajax eindigde in 1993 als vierde in de Eredivisie en werd in de kwartfinale van de UEFA Cup uitgeschakeld door AJ Auxerre.

Clarence Seedorf (Ajax)
Seedorf met de Champions League-bokaal van 1995 (Pro Shots)

Champions League-winst met Ajax

Seedorf won in het seizoen 1993-1994 zijn tweede en derde prijs: de Nederlandse Supercup en de landstitel. In de Europacup II bleek de kwartfinale het eindstation door toedoen van Parma, maar desondanks lag er een stevig fundament in Amsterdam. Dat kwam vooral tot uiting in de Champions League-campagne van het seizoen 1994-1995. Met spelers als Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank en Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Jari Litmanen, Marc Overmars en Patrick Kluivert won Ajax de cup met de grote oren.

Seedorf stond in de Champions League-finale tegen AC Milan (1-0 zege) in de basis. Na 54 minuten werd de middenvelder afgelost door Nwanko Kanu. Vier dagen later speelde hij de volle negentig minuten in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Twente (3-1 zege). Het betrof de negentigste en laatste wedstrijd van Seedorf in Ajax-tenue (elf doelpunten).

Kort verblijf bij Sampdoria

Ajax won in 1995 ook de Europese Supercup en de wereldbeker. Dit succes ging echter voorbij aan Seedorf, die in de zomer van dat jaar was ingegaan op een aanbieding van Sampdoria. De middenvelder had al eerder aanbiedingen ontvangen uit het buitenland. Op zijn veertiende trok de Spaanse grootmacht Real Madrid al aan de bel, maar zijn ouders weigerden destijds medewerking te verlenen aan een transfer. Volgens zijn vader en moeder moest Seedorf eerst zijn school afmaken.

Na de Champions League-triomf kreeg Seedorf alsnog zijn transfer naar het buitenland. Hij debuteerde op 27 augustus 1995 in de Serie A-wedstrijd tegen AS Roma (1-1) voor Sampdoria. De Nederlander speelde in het seizoen 1995-1996 in totaal 34 wedstrijden in Italiaanse dienst, waarin hij viermaal met succes de trekker overhaalde. Met Sampdoria slaagde Seedorf er niet in om een Europees ticket af te dwingen. Een telefoontje van Real Madrid-coach Fabio Capello bleek vervolgens voldoende om een overstap naar Spanje in te luiden.

Wereldkampioen met Real Madrid

Seedorf debuteerde op 8 september 1996 in het shirt van Real Madrid, dat een 3-0 overwinning behaalde op Hércules Alicante. Op 22 september maakte de nieuwkomer zijn eerste treffer in de Spaanse dienst en dat bezorgde hem meteen de status van matchwinner (1-0 tegen Rayo Vallecano). De Koninklijke speelde in het seizoen 1996-1997 geen Europese wedstrijden, waardoor het team zich na de bekeruitschakeling tegen FC Barcelona volledig kon concentreren op de titelstrijd. Seedorf werd in 1997 meteen landskampioen met Real Madrid.

Real Madrid zakte in het seizoen 1997-1998 af naar de vierde plaats van de Primera División. Het seizoen ging desondanks als geslaagd de boeken in. De Madrileense formatie kroonde zich tot Champions League-winnaar door in de finale af te rekenen met Juventus (1-0). Ook de Supercopa de España van 1997 werd aan de prijzenkast toegevoegd. In Barcelona verloor Real weliswaar met 2-1 van de aartsrivaal, maar mede dankzij een doelpunt van Seedorf werd de schade in de returnwedstrijd weggepoetst: 4-1.

In 1998 werd Real Madrid door Chelsea verrast in de strijd om de Europese Supercup. De Spaanse topclub had vervolgens meer succes in de strijd om de wereldbeker: Vasco da Gama werd met 2-1 opzij gezet. Het bleek de laatste hoofdprijs voor Seedorf in Madrileense dienst. Na drieënhalf jaar, 159 wedstrijden en twintig doelpunten hapte de middenvelder in januari 2000 op een aanbieding van Internazionale.

Edgar Davids en Clarence Seedorf
In duel met Juventus-middenvelder Edgar Davids (Pro Shots)

Droomdebuut bij Inter

Op 6 januari 2000 was Seedorf voor het eerst te bewonderen in het wedstrijdshirt van Internazionale. In de thuiswedstrijd tegen Perugia (5-0 zege) noteerde de middenvelder binnen 45 minuten een doelpunt en een assist. De Milanese formatie profiteerde in het seizoen 1999-2000 dankbaar van de aanwezigheid van de oud-Ajacied, die vaker beslissend was met een doelpunt of een assist. Een prijs leverde dat niet op. Inter, de nummer vier van de Serie A, verloor de Coppa Italia-finale over twee wedstrijden van SS Lazio.

In de seizoenen 2000-2001 en 2001-2002 won Seedorf evenmin een prijs met Internazionale. In 2002 bereikte zijn team weliswaar de halve finale van de UEFA Cup, maar uitgerekend Ajax’ aartsrivaal Feyenoord bleek over twee wedstrijden te sterk (0-1 thuis, 2-2 uit). Seedorf speelde tot de zomer van 2002 in totaal 93 officiële wedstrijden namens I Nerazzurri (veertien doelpunten).

Ook CL-winnaar met AC Milan

AC Milan en Internazionale kwamen in de zomer van 2002 tot een opmerkelijk akkoord: een spelersruil. Francesco Coco en Seedorf wisselden ondanks de grote rivaliteit van werkgever. De deal werd aanvankelijk nog even opgehouden door de persoonlijke voorwaarden van de Nederlander, maar op 10 juni werden de handtekeningen dan toch gezet. Seedorf maakte op 14 augustus zijn officiële debuut in de met 1-0 gewonnen voorronde Champions League-wedstrijd tegen Slovan Liberec.

Juventus kroonde zich ondanks de spelersruil tot kampioen van 2003, maar in de finale van de Champions League werd De Oude Dame verslagen door AC Milan (na strafschoppen). In de halve finale had de Milanese formatie al afgerekend met aartsrivaal Internazionale. Seedorf, die in zijn eerste seizoen namens Milan ook de Coppa Italia veroverde, werd de eerste speler ter wereld die de Champions League met drie verschillende clubs won.

Seedorf in actie tegen Inter
Met AC Milan in actie tegen zijn oude club Inter (Pro Shots)

Meer succes met Milan

In 2005 en 2007 stond AC Milan opnieuw in de finale van de Champions League. Liverpool was in beide jaren de tegenstander. De Italiaanse formatie werd in 2005 na strafschoppen verslagen door de Premier League-club, na in de reguliere speeltijd een 3-0 voorsprong uit handen te hebben gegeven. In 2007 wist AC Milan de voorsprong op Liverpool wel over de streep te trekken: 2-1. Voor Seedorf betrof het zijn vierde Champions League-bokaal en werd daarmee Nederlands recordhouder.

AC Milan won in 2003 en 2007 ook de Europese Supercup, waar in dat laatste jaar ook de wereldbeker een Milanese prooi werd. Met Seedorf in de gelederen wonnen de Rossoneri eveneens de Serie A (2004 en 2011), Coppa Italia (2003) en Supercoppa Italiana (2004 en 2011). Tot zijn vertrek in de zomer van 2012 liep de teller van de Nederlandse middenvelder op tot 432 wedstrijden en 62 doelpunten.

Afsluiten in Brazilië

Seedorf vertrok na tien seizoenen bij AC Milan. De inmiddels 36-jarige middenvelder besloot zijn voetbalcarrière met twee jaar te verlengen door over te stappen naar Botafogo. Er lagen meer aanbiedingen op tafel, maar vanwege zijn Braziliaanse echtgenote besloot Seedorf zijn jawoord te geven aan de club uit Rio de Janeiro. In december 2013 sloot hij zijn voetbalcarrière af in Zuid-Amerika.

PeriodeClub
1992-1995Ajax
1995-1996Sampdoria
1996-2000Real Madrid
2000-2002Internazionale
2002-2012AC Milan
2012-2014Botafogo

Interlandcarrière Clarence Seedorf

Seedorf debuteerde op 14 december 1994 in het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat kreeg het gelijk aan zijn zijde tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd met Luxemburg (5-0 zege), want de Ajax-middenvelder maakte meteen zijn eerste interlandtreffer. Scoren deed hij eveneens in de kwalificatiewedstrijden tegen Malta (thuis en uit) en Noorwegen (thuis). Nederland eindigde als tweede achter Tsjechië, maar bereikte het EK van 1996 alsnog door de play-offwedstrijd tegen Ierland met 2-0 te winnen.

Met vier punten worstelde Nederland zich door de groepsfase van het EK heen. In de kwartfinale werden de oranjehemden uitgeschakeld door Frankrijk. Seedorf werd dé schlemiel door als enige Nederlander te falen in de strafschoppenserie. In 1997 liet hij opnieuw een strafschop onbenut als Oranje-international, waardoor de ontmoeting met Turkije met 0-1 verloren ging. Freek de Jonge gebruikte dit als inspiratiebron voor het lied Leven na de dood (‘Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot?’).

Seedorf kwam sowieso niet lekker uit het EK van 1996. Samen met Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert en Michael Reiziger werd de middenvelder gerekend tot De Kabel. De donkere internationals van het Nederlands elftal zouden voor een tweedeling zorgen in de selectie van Advocaat. Advocaat stuurde Davids zelfs voortijdig naar huis. Pas na het EK keerde de vrede terug binnen de Oranje-selectie.

Clarence Seedorf (Oranje)
In het tenue van Oranje (Pro Shots)

Halve finale als hoogst haalbare

Seedorf was eveneens actief op het WK van 1998, het EK van 2000 en het EK van 2004. Op deze toernooien bleek de halve finale telkens het eindstation. Nederland kwalificeerde zich niet voor het wereldkampioenschap van 2002, maar was vier jaar later wel actief in Duitsland. Seedorf behoorde in 2006 echter niet tot de selectie van toenmalig bondscoach Marco van Basten. Diens opvolger Bert van Marwijk besloot de sterkhouder van AC Milan eveneens links te laten liggen.

“Zonder vooroordelen aan mijn adres was ik recordhouder van het Nederlands elftal geweest”, zo verklaarde Seedorf na zijn voetbalcarrière. “Ik ben op basis van vooroordelen door twee bondscoaches structureel niet geselecteerd voor Oranje.” De middenvelder bleef steken op 87 interlands (elf doelpunten).


Trainerscarrière Clarence Seedorf

Seedorf zwaaide in 2013 af als een van de meest succesvolle voetballers aller tijden. De middenvelder werd niet alleen geroemd vanwege zijn defensieve en aanvallende kwaliteiten, maar ook vanwege zijn leiderschap. Op 16 januari 2014 durfde AC Milan-president Silvio Berlusconi het wel aan om de Nederlander naar voren te schuiven als nieuwe hoofdtrainer. Seedorf leidde de kwakkelende ploeg in zijn eerste Serie A-wedstrijd meteen naar een 1-0 overwinning op Hellas Verona.

Onder Seedorf maakte AC Milan een voorzichtige ontwikkeling door. Mede dankzij een 1-0 overwinning op Internazionale kreeg hij een deel van de supporters achter zich, maar de achtste plaats bleek niet voldoende voor Europese kwalificatie. In juni 2014 werd Seedorf ontslagen. Op dat moment stond de teller op 22 officiële wedstrijden, waarvan er elf in winst werden omgezet.

Seedorf als trainer van AC Milan
Gebarend als trainer van AC Milan (Pro Shots)

Trainer in China en Spanje

Na het ontslag bij AC Milan stonden de clubs niet in de rij voor Seedorf. Pas in de zomer van 2016 keerde de Nederlander terug als hoofdtrainer. Hij werd aangesteld als eindverantwoordelijke van het Chinese Shenzhen Xiangxue, waar hij in december van datzelfde jaar alweer werd ontslagen. Van de dertien officiële wedstrijden onder zijn leiding won men er maar drie.

Seedorf kreeg in februari 2018 de mogelijkheid om Deportivo La Coruña te coachen. Op dat moment stond de Spaanse club al achttiende in de Primera División, ondanks een eerdere verliespartij. De opdracht bleek gedoemd om te mislukken. In de 35ste speelronde degradeerde Deportivo door een 4-2 nederlaag tegen FC Barcelona uit de hoogste divisie van Spanje. Ditmaal bleef de teller steken op zestien wedstrijden en twee schamele overwinningen.

Bondscoach van Kameroen

Na zijn derde trainersklus hoefde Seedorf niet lang te wachten op een volgend avontuur. Nog datzelfde jaar werd hij aangesteld als bondscoach van Kameroen, dat Patrick Kluivert benoemde als zijn rechterhand. Het Nederlandse duo leidde de nationale ploeg naar de Afrika Cup-editie van 2019. Met De Ontembare Leeuwen overleefde Seedorf de groepsfase van de Afrikaanse eindronde, maar in de achtste finale bleek Nigeria (2-3) te sterk.

Seedorf en Kluivert werden in de zomer van 2019 ontslagen. Kameroen stond op dat moment twaalf wedstrijden onder zijn leiding. Het betekende het vierde ontslag voor trainer Seedorf, die sindsdien niet meer terugkeerde in deze hoedanigheid. Hij was nadien onder meer actief als NRC-columnist (vanaf 2021) en commissaris van de KNVB (vanaf 2023).

PeriodeTeamFunctie
2014AC MilanHoofdtrainer
2016Shenzhen XiangxueHoofdtrainer
2018Deportivo La CoruñaHoofdtrainer
2018-2019KameroenBondscoach
2023-hedenKNVBCommissaris

Laatste update: 28 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie