Ajax-onderzoek: Mislintat deed niets verkeerd

Foto: Ajax-onderzoek: Mislintat deed niets verkeerd

Sven Mislintat heeft zich bij Ajax niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Amsterdamse club naar de weggestuurde directeur voetbalzaken. De Duitser werd beschuldigd van belangenverstrengeling bij de transfer van Borna Sosa.

Weggestuurde directeur Sven Mislintat maakte zich niet schuldig aan belangenverstrengeling bij Ajax

Ajax bracht maandagmiddag de conclusies naar buiten van het rapport over Mislintat. De Duitser kwam na de zomerse transferperiode in opspraak. Sosa werd gekocht via het zaakwaarnemersbureau AKA Global, dat aandelen bezit in Mislintats bedrijf Matchmetrics GmbH. Ajax was hier niet van op de hoogte en besloot september 2023 een onderzoek te starten.

“Er is geen formele situatie van belangenverstrengeling geconstateerd inzake de transfer van Sosa. Evenmin is bij de andere inkomende transfers belangenverstrengeling vastgesteld”, concludeert de raad van commissarissen van Ajax op basis van het rapport. Deze conclusies zijn voor het publiek te lezen op de clubwebsite.

“De werkwijze van Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling’, wordt benadrukt. ‘Inmiddels is een protocol belangenverstrengeling opgesteld, waarin handvatten zijn opgenomen voor de beoordeling van mogelijke belangenverstrengeling bij de leden van de directie en de rvc”, vervolgde Ajax. “Ook is binnen de rvc een Integriteitscommissie ingesteld. Van de mogelijkheid om boetes te vorderen wegens mogelijke schending van de arbeidsovereenkomst is na ampele overweging besloten af te zien.”

“Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de handelwijze van Mislintat in de transferzomer van 2023”, benadrukt Ajax. “Onder meer het feit dat hij in enkele gevallen de door een tussenpersoon voorgestelde vraagprijs voor een transfer accepteerde zonder daarover rechtstreeks namens Ajax in onderhandeling te treden met de betreffende club.”

Na afronding van het onderzoek van KPMG heeft advocatenkantoor NautaDutilh begin maart een juridische analyse op het rapport gemaakt en advies aan de rvc uitgebracht. “Maar volgens NautaDutilh bevat het onderzoeksrapport geen concrete aanwijzingen dan wel bewijs voor malversaties. De wijze waarop Mislintat tijdens de transferperiode namens Ajax heeft onderhandeld, levert geen grond op voor aansprakelijkheid van Mislintat. Wel bevat het onderzoeksrapport volgens NautaDutilh aanwijzingen dat Mislintat tijdens de transferperiode in strijd met zijn arbeidsovereenkomst met Ajax heeft gehandeld door: onvoldoende zorg te dragen voor gedegen vastlegging van overleggen met spelers, agenten en clubs inzake contractuele aangelegenheden; en de daarin opgenomen geheimhoudingsverplichting te schenden.”

Verrassend?

  • Vind ik wel
  • Nee hoor
602+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie