Balende Van Praag: “Situatie met Kroes is vreselijk, hij is een hele goeie kerel”

Foto: Balende Van Praag: “Situatie met Kroes is vreselijk, hij is een hele goeie kerel”

Michael van Praag zegt te balen van de hele situatie rondom Alex Kroes. Voor zowel Kroes, zichzelf, de Ajax en de supporters. Toch kon hij niet anders, geeft de rvc-voorzitter aan. 

Rvc-voorzitter van Ajax Michael van Praag zegt te balen van situatie geschorste Alex Kroes

Kroes werd anderhalve week geleden geschorst vanwege handelen met voorkennis. Van Praag noemde het handelen van de nieuwe algemeen directeur onder meer ‘oliedom’. “Wat je moet weten en wat misschien niet overal even duidelijk is overgekomen: ik vind de situatie met Kroes echt vreselijk”, vertelde Van Praag in gesprek met Ajax Life. “Verschrikkelijk voor Alex zelf, verschrikkelijk voor de club en dus zeker voor supporters. Dit overkomt ons. Dit hadden we totaal niet verwacht.”

“We hebben serieus moeite gedaan om hem binnen te halen, want hij was een uitstekende kandidaat voor de functie”, aldus de 76-jarige bestuurder. “De dag dat hij begon, hebben we gebak gehaald. Ik heb Alex met een speech warm welkom geheten, met verschillende medewerkers erbij. Geloof me: we waren echt heel blij met de komst van Alex. Voor ons is zijn gedwongen schorsing een grote klap.”

Strijd tussen Van Praag en Kroes?

Menigeen stelt dat Kroes in zijn eerste weken al de nodige rvc-leden in het harnas joeg. Die verhalen herkent Van Praag totaal niet. “Ik heb maar een paar weken met hem kunnen samenwerken. Dat was een fijne tijd. Hij is een hele goeie kerel. Alex is enorm actief aan de slag gegaan. Dat dit gebeurt, vinden we ontzettend naar.” De beslissing om de voormalig AZ-directeur te schorsen werd zeker niet overhaast gemaakt. “We hebben Alex niet meteen geschorst. We hebben acht dagen intensief overleg gehad met experts en juristen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Alex heeft kunnen uitleggen hoe hij het ziet, maar de conclusie bleef – hoe pijnlijk ook – hetzelfde: je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit in zijn bagage met zich meedraagt.”

Andere sancties werden door de Ajax-leiding ook onderzocht. “Moeten we hem een geldboete geven? Een andere functie? Om met dat laatste te beginnen: het zou heel fijn zijn voor de club als hij bijvoorbeeld een technische functie kan invullen. Daar wonnen we advies voor in. In het kort was het advies: doe dat niet. Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven.”

Geloof je dit van Van Praag?

  • Jawel hoor, goed gesproken
  • Echt totaal niet
421+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie