Voorbeschouwing Schotland – Zwitserland: weet Schotland rug te rechten na eerdere nederlaag?

Foto: Voorbeschouwing Schotland – Zwitserland: weet Schotland rug te rechten na eerdere nederlaag?

De eerste kaarten zijn geschud en de EK-deelnemers weten waar ze na één wedstrijd staan. Zo ook in Groep A, waar Schotland moet herstellen van een flinke nederlaag en Zwitserland juist nageniet van een mooie overwinning. In deze tweede groepswedstrijd kan het lot van beide teams al meer bezegeld worden. Een tweede verliespartij of tweede zege kan beslissend zijn. Lees hier onze voorbeschouwing op dit duel.

Stand in de groep

Door de eerdere resultaten is de stand in Groep A een duidelijke. Duitsland en Zwitserland boekten mooie overwinningen en staan nu los. Als ze allebei ook hun tweede duel winnend weten af te sluiten, dan zijn ze zeker van een plekje in de achtste finales. Voor Hongarije en Schotland geldt dat ze dan nog aanspraak kunnen maken op een ticket als een van de beste nummers drie, maar eigenlijk moet er nu al gepresteerd worden.

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland: teaminfo en vorm

De Schotten hadden niet slechter aan dit toernooi kunnen beginnen. Ze leken vol passie aan de wedstrijd tegen gastland Duitsland te starten, maar na twintig minuten stonden ze al 2-0 achter na goals van Florian Wirtz en Jamal Musiala. Tot overmaat van ramp kreeg verdediger Ryan Porteous ook nog eens een rode kaart. Tegen tien man scoorden Kai Havertz, Niclas Füllkrug en Emre Can nog namens Duitsland en Schotland kon alleen iets terugdoen door een eigen goal van Antonio Rüdiger.

Door de fanatieke supporters, die in grote getalen waren afgereisd naar München, oogstte Schotland veel lof maar complimenten over het spel waren er niet veel. Sterker nog: het lukte niet eens een keer op doel te schieten. De kopbal van Scott McKenna, die door Rüdiger van richting werd veranderd, ging ook niet richting het doel. Bondscoach Steve Clarke gaf na de wedstrijd aan dat zijn team teleurgesteld is en dat de spelers erop gebrand zijn om te laten zien dat ze beter zijn dan in deze eerste wedstrijd leek.

Volgens Clarke is het doel om in de resterende twee wedstrijden nog minimaal vier punten te pakken. Met de wedstrijd tegen Hongarije in het verschiet zou een punt tegen de Zwitsers voldoende moeten kunnen zijn. Winnen is trouwens historisch gezien lastig voor de Schotten, want dit lukte pas twee keer in de voorgaande tien EK-wedstrijden. En de recente vorm geeft ook weinig vertrouwen. Sinds 12 september werden tien interlands afgewerkt en in die reeks werd alleen het kleine Gibraltar verslagen: 2-0. Verder werd zes keer verloren en drie keer gelijkgespeeld.

Blessures en schorsingen

Clarke moet sowieso één wijziging aan zijn opstelling maken, want Porteous zit na zijn rode kaart een schorsing uit. Grant Hanley viel in na de rode kaart en de kans is groot dat hij nu vanaf het eerste fluitsignaal mag meedoen. Verder klopt Lawrence Shankland op de deur; de aanvaller kan wel eens in plaats van Ché Adams in de punt van de aanval gaan starten. Anthony Ralston staat op scherp.

🇨🇭 Zwitserland: teaminfo en vorm

De sfeer in het Zwitserse kamp is in volledig contrast met die bij Schotland. Want de 1-3-zege op Hongarije betekent een heerlijke uitgangspositie richting het bereiken van de knock-outfase. Door doelpunten van Kwadwo Duah en Michel Aebischer stond de ploeg van bondscoach Murat Yakin al comfortabel voor. Barnabás Varga deed nog wat terug namens de Hongaren, maar het slotakkoord was in de absolute slotfase voor Breel Embolo; de invaller zorgde voor de absolute beslissing in de blessuretijd.

Dat was voor Embolo een droomterugkeer in de nationale ploeg van Zwitserland. Door blessureleed deed de aanvaller lang niet mee. Zijn laatste interland voor dit EK was namelijk in de achtste finales van het WK, begin december 2022. Het is duidelijk waar nog verbetering te halen is. In een wedstrijd waarin je drie doelpunten maakt, hoop je toch geen tegengoal te hoeven slikken. Dit zal nog reden voor Yakin zijn om nog aan de slag te gaan met zijn ploeg richting de komende wedstrijden.

Naast Embolo kunnen meerdere spelers met veel tevredenheid terugkijken op de overwinning op Hongarije. Zo lukte het Duah om in zijn tweede optreden in de nationale ploeg al na dertien minuten tot een doelpunt te komen. En net zo blij zal ook Aebischer zijn. Hij beleefde een topseizoen met Bologna en was nu goed voor een goal en een assist. Zwitserland ligt met de eerdere overwinning op koers om voor het zesde eindtoernooi op rij de knock-outfase te halen.

Blessures en schorsingen

Achter de namen van Denis Zakaria en Steven Zuber staan nog vraagtekens, terwijl ook de tegen Hongarije gewisselde Dan Ndoye mogelijk onzeker is. Als hij niet speelt, zou Vincent Sierro in de ploeg kunnen komen. Voor Remo Freuler en Silvan Widmer geldt dat ze op hun tellen moeten passen na een gele kaart in de openingswedstrijd, net als bondscoach Yakin overigens.

Onderlinge ontmoetingen

De nationale teams van Schotland en Zwitserland stonden zestien keer tegenover elkaar, wat zeven Schotse en vijf Zwitserse zeges opleverde. De laatste wedstrijden zijn wel lang geleden. Op het EK 1996 was Schotland met 1-0 te sterk, waarna Zwitserland tien jaar later in een oefenwedstrijd in Glasgow met 1-3 wist te winnen.

Conclusie

Een overwinning van Zwitserland zou al na twee wedstrijden een ticket voor de volgende ronde betekenen. Het is helemaal niet zo gek om te verwachten dat dit ook echt gaat gebeuren. De Zwitsers zijn in goede vorm en hebben sowieso een hoop kwaliteiten in de ploeg. Schotland komt van heel ver en zal beter voor de dag willen komen, maar het is de vraag of dat genoeg is voor een positief resultaat.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Schotland – Zwitserland.

Weet Schotland een beter resultaat te boeken?

  • Ja, hier wordt minimaal een punt gepakt.
  • Nee, ook dit duel wordt verloren.
8+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:36
65+
‘Vandaag Inside-gast nooit meer uitnodigen’
23:19
167+
‘Rigoureuze Van Persie-maatregel bij Heerenveen’
22:59
0+
Tahith Chong blijft bewusteloos op veld liggen na zware klap
22:38
152+
Driessen hekelt Ajax-speler: ‘Hij is verschrikkelijk’
21:53
40+
Blunderende Van der Hart bezorgt Van Persie horrormoment
21:25
58+
‘Priske hakt knoop door over vervanger Giménez’
21:10
83+
‘Bizarre nazi-sanctie voor Barcelona’
20:42
164+
‘Droomtransfer Feyenoord afgeketst’
20:11
76+
Dirk Kuijt-ramp in België: ‘Maakt me doodziek’
19:36
144+
Pijnlijke Feyenoord-transfer: ‘Was zó belangrijk’
19:08
128+
‘Manchester City in vieze papieren’
18:48
85+
Van Hanegem kritisch op Feyenoorder: ‘Veel geld voor hem betaald, maar..’
18:35
64+
Sjoerd Mossou looft Feyenoord-speler met ‘de X-factor’
18:21
212+
‘Je ziet dat Ajax nu voor het eerst in drie jaar een trainer heeft’
18:03
169+
Bosz keek verbaasd naar PSV-training: ‘Dat is niet normaal’
17:48
105+
Priske velt zijn oordeel over Feyenoord-start Lotomba
17:35
446+
Opgroeien met Johan Cruijff als vader: “Eén ding verbaasde mij altijd”
17:33
296+
Maurice Steijn doet bizarre onthulling over Ajax-tijd
17:17
91+
Dubbele dreun voor in vorm verkerend AZ
17:00
386+
Feyenoord-stunt met vervanger ‘onmisbare’ Giménez?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie