Het masker-EK, malle Memphis en Richard Advocaat

Foto: Het masker-EK, malle Memphis en Richard Advocaat

Prachtig, die Oranje-marsen tijdens het EK. Om te zien welteverstaan, net zoals sommige wedstrijden. Ik doel natuurlijk niet op die drama-pot van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk. Alle randverschijnselen vind ik erg leuk. Zoals dat gedoe over maskers, rondom Kylian Mbappé en Ruud Gullit. En vergeet Richard Advocaat trouwens niet. Die zal zich ook gruwelijk gestoord hebben aan een hautain Oranje.

Opinie: de gekte steekt weer de kop op, maar Oranje dacht door hype te kunnen winnen

Ik had het idee dat ik naar de optocht van het zomercarnaval in Rio de Janeiro zat te kijken toen ik monsieur Mbappé voor het eerst met zijn bontgekleurde masker voor zijn gebroken neus op het trainingsveld zag verschijnen. Mag niet! klonk er al vrij snel vanuit de regelmakers van het internationale voetbal. Moet zwart zijn dat ding.

Oei. Ben ik nu te grensoverschrijdend bezig? Onzin natuurlijk, de keuze voor de kleur zwart qua transparantie was niet van mij en heeft niks met racisme te maken. Ik zag ook wat fans op de tribune die zich uitgedost hadden als Ruud Gullit. Een soort van masker op hadden gedaan, compleet met schmink, snorretje en rastapruik. Leuk die 1988-nostalgie, vond ook de speler zelf gelukkig. Die aangaf zich vereerd te voelen.

Bondscoach Big Ron

Deed Ruudje goed, meteen de angel uit die achterlijke discussie halen. Het lachje van zijn voormalig teamgenoot Ronald Koeman zei me trouwens ook genoeg toen hem naar dit onderwerp gevraagd werd. Even liet de bondscoach op dat moment zijn masker vallen, liet hij zien dat hij helemaal niet zo nurks en ingetogen is als hij meestal in zijn functie – wat ik overigens goed begrijp – doet voorkomen.

Ik wilde het eigenlijk niet over onze mister haarband hebben, maar Memphis Depay vraagt er simpelweg zelf om. Door als een krant te voetballen. Zeker tegen grootmacht Frankrijk grossierde hij als aanvallend aanspeelpunt in fouten. Zijn vrije trappen, in vroegere tijden een specialiteit van hem, waren ook niet om aan te zien.

Het Depay-vertrouwen

Zelf vond Depay na afloop dat het wel meeviel met zijn vertoonde spel. Tegen Oostenrijk was het zeker ook allemaal niet best, ondanks één doelpuntje. Zet dat masker af Memphis. Hou op met die malle toneelspelletjes en erken gewoon als je slecht gespeeld hebt. Want dát deed Oranje bijkans de hele wedstrijd tegen de hardwerkende bergbeklimmers van Ralf Rangnick.

Rondom de start van de Fussballmeisterschaft kwam trouwens ook nog Ali B voorbij met zijn proces. Zijn masker is sowieso af gevallen, maar voor de rest laat ik in deze zaak het eindoordeel keurig aan de rechter over. Terwijl ik me voorbereidde op de vele buitenspelvallen en corners bij onze oosterburen viel me overigens ene Natacha Harlequin op.

De media-schande naast Oranje

Als media-advocaat van Ali. Wat dat ook moge betekenen. Deze toga is haar gezicht sowieso al verloren na haar tenenkrommende optreden met ‘ben ik zelf goed genoeg in beeld?’. Vind je het erg als ik even niet weet of ik daarover moet huilen of lachen? Of huilen ván het lachen? Ik hou het op een combinatie van alle twee.

Bij sommige mensen helpt wel of geen masker niet meer, die verknallen het voor zichzelf al door té graag in de belangstelling te willen staan. Ook op het huidige EK. Voetballers kunnen dan nog hun voeten laten spreken om gek gedrag goed te maken, maar dát wil ik Harlequin niet aandoen.

Richard Advocaat

Over gekke uitspraken gesproken: ik hoorde Dick Advocaat op tv vertellen dat hij tijdens zijn buitenlandse avonturen als trainer Richard genoemd werd. Met een stalen gezicht. Snap je het nog? Past wel een beetje bij dit EK allemaal. Het is nu zaak dat Oranje héél snel dat masker van het-komt-vanzelf-wel-goed afgooit, welk land ook de tegenstander mag gaan zijn.

Anders zijn we veel sneller thuis dan ooit gedacht. En is dat meer dan terecht.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected].

Geniet jij ook zo van randzaken bij het EK?

  • Ja
  • Nee..
37+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie