Engeland ontsnapt opnieuw: winst na penalty’s

Engeland heeft de halve finale van het Europees kampioenschap in Duitsland bereikt. Het won zaterdagavond na penalty’s van Zwitserland, waardoor het de tegenstander van Oranje is als dat later op de avond wint van Turkije.

Saaie wedstrijd tussen Engeland en Zwitserland

Voorafgaand aan het duel was Engeland de favoriet om de halve finale te bereiken. In de eerste helft was daar echter weinig van te merken. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate speelde moeizaam en slaagde er nauwelijks in om topspits Harry Kane te bereiken. Sterker nog: de aanvaller had voor rust slechts acht balcontacten.

Het resulteerde in een saaie 45 minuten, waarin beide ploegen nauwelijks in de buurt kwamen van het vijandelijke doel. Na de theepauze was het Breel Embolo die een grote kans kreeg. De bal kwam echter in de handen van Jordan Pickford terecht, waardoor Engeland de 0-0 stand op het scorebord hield.

Twee doelpunten in vijf minuten

Een kwartier voor tijd was het plotseling raak voor Zwitserland. Het werd aan de rechterkant gevaarlijk via Dan Ndoye, die de bal laag voor het doel slingerde. De bal werd aangeraakt en kwam uiteindelijk terecht bij Embolo, die uitsluitend zijn voet hier tegenaan hoefde te zetten.

Het was een grote schok voor Engeland, wetende dat het na 75 minuten nog altijd geen enkel schot op doel op haar nam had gezet. Engeland moest dan ook aan de bak en kwam opvallend genoeg razendsnel op gelijke hoogte te staan. Vijf minuten na de openingstreffer maakte Bukayo Saka alweer gelijk.

Overwinning voor Engeland

Het lukte beide ploegen vervolgens niet meer om in de normale speeltijd te scoren, waardoor ze de verlenging ingingen. Zowel Engeland als Zwitserland had opnieuw moeite om tot kansen te komen, waardoor er wederom een schaakspel op het middenveld ontstond zonder grote kansen.

In de tweede helft van de verlenging was vooral Zwitserland nog dichtbij de zege, maar dat lukte niet. Daardoor moesten strafschoppen het verschil maken. Engeland kwam daar als sterkste uit de strijd, waardoor het opnieuw ontsnapte en de mogelijke tegenstander van Nederland is.

Scoreverloop: 0-1 (75′) Breel Embolo, 1-1 (80′) Bukayo Saka

Tegen wie speelt Engeland in de halve finale?