Nederland met hangen en wurgen langs Turkije

Het Nederlands elftal staat in de halve finale van het Europees kampioenschap. Zaterdagavond behaalde het een moeizame overwinning op Turkije: 2-1. Woensdagavond om 21:00 uur wacht het duel met Engeland.

Pijnlijke achterstand Nederland tegen Turkije

Nederland begon hoopgevend aan de wedstrijd. De eerste grote kans was namelijk voor Memphis Depay. De aanvaller creëerde zijn eigen kans en kreeg plotseling de mogelijkheid om vrij op doel te schoten, maar leunde met zijn lichaam te ver achterover. Daardoor ging de bal over.

Ook de pogingen van Cody Gakpo en Denzel Dumfries resulteerden niet in een doelpunt, waardoor Turkije in leven bleef. De tegenstander maakte het veld zeer groot en zorgde ervoor dat Oranje moeilijk aan het voetballen kwam. Ondertussen hoopte het op een kans om op voorsprong te komen.

Die kreeg Turkije tien minuten voor rust. De bal kwam bij een gevaarlijke voorzet terecht bij Samet Akaydin. Hij kopte knap raak, waardoor Nederland op een achterstand kwam te staan. Na de treffer kreeg de ploeg van Koeman het nóg lastiger, omdat Turkije zich verder ingroef. Daardoor moest Oranje genoegen nemen met een 0-1 ruststand.

Weghorst zorgt voor dreiging bij Oranje

Koeman besloot in de theepauze in te grijpen door Steven Bergwijn naar de kant te halen en Wout Weghorst in de ploeg te zetten. Binnen tien minuten kreeg Oranje twee grote kansen. Zo bereikte een voorzet van Nathan Aké Weghorst, die de bal doorkopte en Memphis in stelling bracht. Hij kwam echter net niet bij de bal.

Kort daarna kon Weghorst de bal inkoppen, maar deze ging naast het doel. Hoewel Nederland geen doelpunt maakte, zorgde het wel voor problemen in de Turkse defensie. Turkije bleef ondertussen gevaarlijk via Arda Güler. Hij ging achter de bal staan bij een vrije trap en mikte tegen de paal aan.

Nederland draait het duel om

Naarmate de tweede helft vorderde, ging Nederland steeds nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Die vond het twintig minuten voor tijd. Memphis zette een uitstekende voorzet op zijn naam en Stefan de Vrij kreeg het overtuigend voor elkaar om de 1-1 binnen te koppen.

Oranje bleef na de treffer doordrukken en slaagde er ook in om op voorsprong te komen. Denzel Dumfries gaf een kwartier voor tijd een lage voorzet op Gakpo. De vleugelaanvaller wist de bal niet aan te raken, maar Mert Müldür deed dat wel en werkte deze in eigen doel. Daardoor kwam Nederland op 2-1 te staan.

In de slotfase wisselde Turkije nog aanvallend, om te proberen om opnieuw op gelijke hoogte te brengen. Het zorgde in de slotfase voor enkele grote kansen, waarbij Bart Verbruggen meermaals in actie moest komen. Oranje hield echter stand en verzekerde zich van een plek bij de laatste vier landen.

Scoreverloop: 0-1 (35′) Samet Akaydin, 1-1 (70′) Stefan de Vrij, 2-1 (75′) Mert Müldür (e.d.)