Voorbeschouwing Uruguay – Colombia: wie bereikt de finale van de Copa América?

Foto: Voorbeschouwing Uruguay – Colombia: wie bereikt de finale van de Copa América?

In de halve finale van de Copa América zien we twee landen tegenover elkaar die we kennen als goede voetballanden, maar die allebei al geruime tijd geen finale meer hebben gehaald. Nu gaat het in elk geval één van de twee lukken: Uruguay of Colombia gaat de eindstrijd van deze Copa América bereiken. Wie pakt dit ticket? Lees in deze voorbeschouwing alles over deze halve finale.

🇺🇾 Uruguay: teaminfo en vorm

Vijftien eindzeges, daarmee mag Uruguay zich samen met Argentinië het beste land ooit op de Copa América noemen. En dan heeft de eerste WK-winnaar ooit ook nog eens de meeste deelnames op haar naam staan. Uruguay is een hele grote naam in het Zuid-Amerikaanse voetbal. Voor het laatste succes moeten we terug naar 2011. In dat jaar werd de finale verrassend gespeeld tegen Paraguay en met 3-0 gewonnen. De vier edities erna leverden geen finaleplaats op. Sterker nog: de halve finales werden niet meer bereikt.

Tot nu. De ploeg van bondscoach Marcelo Bielsa begon al met een uitstekende groepsfase. Panama (3-1), Bolivia (5-0) en de Verenigde Staten (0-1) werden met relatief gemak verslagen. Over die laatste wedstrijd was nog wel wat te doen, zeker door het optreden van de Peruviaanse scheidsrechter Kevin Ortega. Maar ook zonder die drie punten was Uruguay nog groepswinnaar geworden, mede door een heel goed doelsaldo.

Vorige week moesten de Uruguayanen een stuk dieper gaan voor een overwinning. Brazilië was de tegenstander in de kwartfinale. De reguliere speeltijd leverde geen doelpunten op, dus strafschoppen moesten de beslissing brengen. Deze werden met 4-2 gewonnen nadat Manuel Ugarte de winnende binnenschoot. Daardoor mag Uruguay blijven hopen om met een zestiende eindzege Argentinië achter zich te laten en het meest succesvolle Copa América-land ooit te zijn.

Blessures en schorsingen

De overwinning op Brazilië was er een die natuurlijk zorgde voor een hoop euforie, maar er zijn ook minpunten. Ronald Araújo viel uit met een blessure, terwijl Nahitan Nández een rode kaart kreeg en nu een schorsing uitzit. José María Giménez zal waarschijnlijk terugkeren in de defensie, terwijl op het middenveld een plekje voor Guillermo Varela kan worden ingeruimd.

🇨🇴 Colombia: teaminfo en vorm

Voor Colombia is het nog een stuk langer geleden dat de eindstrijd gehaald wordt. Dat was namelijk in 2001, toen de Copa ook in eigen land georganiseerd werd. Door Mexico met 1-0 te verslaan mochten de Colombianen zich de beste van het continent noemen. In zowel 2004, 2016 als 2021 was het land nog onderdeel van de laatste vier, maar in al die gevallen eindigde het toernooi daar ook. Tijd dus om weer een keer een finale te halen.

Om deze ronde te halen, moest natuurlijk wel eerst de groepsfase overleefd worden. In een poule met Brazilië is dat niet een eenvoudig gegeven. Maar na overwinningen op de andere twee poulegenoten (2-1 tegen Paraguay en 3-0 tegen Costa Rica) was het al duidelijk dat Colombia zich mocht gaan melden in de knock-outfase. In de laatste wedstrijd was een gelijkspel zelfs voldoende voor groepswinst. Tegen Brazilië werd het 1-1, waardoor Colombia als nummer één van deze poule doorging.

Daardoor ging de ploeg op voor een kwartfinale tegen Panama. De andere drie kwarfinales ontaardden allemaal in een strafschoppenserie, maar dat was voor Colombia wel anders. Jhon Córdoba en James Rodríguez zorgden al voor een comfortabele voorsprong bij rust. In de tweede helft werd het alleen maar mooier. Luis Díaz, Richard Ríos en Miguel Borja voegden nog doelpunten toe aan de collectie en de teller stopte op 5-0. Veel overtuigender kun je een halve finale niet bereiken.

Blessures en schorsingen

En waar Uruguay spelers verloor na de kwartfinale, krijgt Colombia er juist eentje bij. Jefferson Lerma zat na twee gele kaarten een schorsing uit, maar mag zich nu weer opmaken voor een plekje in de basis. Dit kan ten koste gaan van Mateus Uribe. Verder zal er weinig veranderd worden aan de opstelling.

Onderlinge ontmoetingen

Liefst 46 keer eerder stonden de nationale teams van Uruguay en Colombia tegenover elkaar. Van deze wedstrijden wonnen de Uruguayanen er eenentwintig, Colombia was twaalf keer de sterkste en het werd dertienmaal gelijk. De laatste wedstrijd was afgelopen oktober, in het kader van de kwalificatie voor het WK 2026. Tijdens deze wedstrijd kwam Colombia tweemaal op voorsprong (door James Rodríguez en Mateus Uribe), maar Uruguay kwam net zo vaak weer terug (door Mathías Oliveira en Darwin Núñez): 2-2.

Conclusie

Voor beide landen is dit een schitterende gelegenheid om weer eens de finale van de Copa América te halen. Aan motivatie en emotie zal het niet ontbreken, waardoor dit wel eens een hele attractieve wedstrijd kan worden. Uruguay mist twee sleutelspelers en moet proberen om te gaan met het gemis. De Colombianen zijn op schot en kunnen wel eens hun voordeel doen met de afwezige Uruguayanen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Uruguay – Colombia.

Wie haalt de finale van de Copa América?

  • Uruguay
  • Colombia
50+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:42
39+
‘Ontslag voor tenenkrommende ESPN-man’
19:05
214+
Weghorst heeft keiharde mededeling voor Ajax-fans
18:49
40+
Hwang na heldenrol: “Dat is het verschil”
18:37
64+
Uitgerekend Weghorst bezorgt Ajax in blessuretijd de zege
18:18
64+
Unnerstall diep door het stof na blunder in De Kuip
18:01
41+
Timber looft ploeggenoot: “Hij is van Champions League-niveau”
17:52
106+
Priske niet tevreden met Ueda: “Dat moet beter”
17:31
183+
Vernietigend oordeel over gefrustreerde Brobbey
17:22
49+
Ten Hag weet voor vijfde wedstrijd op rij niet te winnen
17:17
71+
Farioli spreekt zijn wens uit: “Crazy”
17:00
474+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
16:44
84+
Opnieuw flinke teleurstelling voor Robin van Persie
16:26
47+
Aziatische dubbelslag helpt Feyenoord langs Twente
16:26
179+
Ueda toont twee gezichten bij Feyenoord
16:16
241+
‘Real Madrid wil Ajacied wegens zware blessure Alaba’
16:00
117+
Makkelie reageert op tirade Bosz: ‘PSV moet hem aanspreken’
15:40
65+
Opstellingen Ajax en Groningen: Farioli puzzelt weer
15:32
171+
‘Ontslag bij ESPN na Feyenoord – FC Twente’
15:17
122+
Slechtste Feyenoorder ‘wint nog geen duel van een cornervlag’
15:01
189+
‘Twee potentiële bananenschillen PSV in titelrace’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie