Youri Baas kan doorgroeien tot Ajax-revelatie

Foto: Youri Baas kan doorgroeien tot Ajax-revelatie

Ajax kwam donderdagavond moeizaam langs Vojvodina. De tegenstander in de tweede voorronde van de Europa League werd met 1-0 verslagen, waardoor de ploeg van Francesco Farioli een goede uitgangspositie heeft voor de return. Hoewel na het duel een hoop kritiek klonk over het spel, was er ook één groot lichtpunt te ontdekken: Youri Baas.

Opinie: Youri Baas klaar voor stap naar Ajax 1

Voor het eerst in zijn jonge voetballoopbaan stond Baas als centrale verdediger opgesteld, maar Baas volbracht zijn taken alsof hij er al jarenlang stond. Aan de bal oogde hij zeer ontspannen en slaagde hij er veelal in om de vrije man tussen de linies te vinden, waardoor Ajax tegen de Serviërs meer en meer aan het voetballen kwam en kansen creëerde. Baas liet onder meer zien te beschikken over een uitstekende inspeelpass. Ook verdedigend kon Baas zeer tevreden zijn: ondanks zijn geringe snelheid stond hij telkens op de juiste plek.

Het was dan ook niet voor niets dat Ronald de Boer hem bij Ziggo Sport vergeleek met zijn broer Frank de Boer en Daley Blind. Ook zij werden niet direct vertrouwd toen hun trainers ervoor kozen om hen centraal in de verdediging te poseren. Ze waren te langzaam voor het Europese topvoetbal en zouden door hun tegenstander zomaar voorbij worden gelopen. De praktijk wees veelal uit dat het bij het missen van snelheid niet direct over is met de kansen op een dergelijke positie, maar dat met de juiste compensatie de oplossing al snel gevonden is.

Datzelfde geldt voor Baas. Het Amsterdamse talent kreeg vorig seizoen niet de kans van Maurice Steijn en besloot daarom om op huurbasis naar NEC Nijmegen te gaan. Hoewel er mogelijkheden lagen om daar te blijven, besloot Baas vol voor zijn kansen bij Ajax te gaan. Het blijkt de juiste keuze te zijn, want Farioli is gecharmeerd van zijn kwaliteiten. De keuze om hem tegen Vojvodina in het basisteam te zetten, een cruciale wedstrijd aan het begin van het seizoen, toont aan dat de Italiaanse oefenmeester hem achterin meer dan vertrouwt, ook al is hij niet de snelste.

Youri Baas speelde vorig seizoen voor NEC Nijmegen.

Keuze in het centrum aanwezig

Het is niet direct gezegd dat Baas ook de komende maanden in het basisteam staat. Farioli beschikt met onder meer met Ahmetcan Kaplan, Jorrel Hato en Dies Janse over voldoende mogelijkheden op die positie. Bovendien zou Ajax achter de schermen nog op zoek zijn naar een leidinggevend figuur voor het centrum, wat de speelkansen voor Baas kleiner zouden maken. Alles is er daarbij op gericht om de sturing vanuit de achterhoede groter te maken, zodat de rest van het team een sterker fundament heeft om van daaruit te voetballen.

Als Ajax haar talenten echter eerlijke kansen wil geven, dan verdient Baas het om zich ook aan het begin van de competitie in het centrum te bewijzen. Baas beschikt namelijk over veel kwaliteiten die nodig zijn om op die plek te slagen. Daarnaast heeft Farioli met Baas een Ajax-verdediger in huis die van jongs af aan heeft aangeleerd gekregen hoe er moet worden opgebouwd. De hoofdtrainer hoeft hem op dat gebied daarom weinig tot niets meer bij te leren. Dat hij ook positioneel al aardig door heeft hoe hij zich moest bewegen, betekent dat hij een goede basis heeft om verder te gaan.

De kansen voor Baas hebben natuurlijk allemaal met de loop van het seizoen te maken. Wanneer Ajax in Europa wordt uitgeschakeld én de eerste twee competitieduels verliest, dan grijpen uiteindelijk de meeste trainers terug op ervaring. Als er na donderdagavond echter één speler het verdient om het ongelijk van de critici te bewijzen, dan is het Baas wel. De verdediger heeft de afgelopen jaren zowel bij Jong Ajax als NEC gevochten voor de kans die hij uiteindelijk wilde krijgen in de hoofdmacht, en die lijkt nu voor het oprapen te liggen.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Verdient Baas een basisplaats?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
352+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:18
11+
Kraaij gefileerd na Feyenoord-uitspraak: ‘Onbegrijpelijk, weerzinwekkend’
12:03
6+
Kevin Strootman stopt per direct met voetballen
11:45
61+
‘Grof ‘KNVB-corruptieschandaal”
11:30
18+
‘Opvallende overstap’ voor Feyenoord-huurling: “Heb ik nodig”
11:15
48+
‘Groot Feyenoord-dilemma aanstaande’
11:10
73+
Bosz hoort straf na Makkelie-ophef
10:58
12+
‘Memphis-situatie in Brazilië 180 graden gedraaid’
10:40
11+
Enorme domper voor Ten Hag en United
10:26
239+
‘Astronomisch transferaanbod voor Lamine Yamal’
10:20
0+
“Vorig jaar met PSV gesproken, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan”
10:12
82+
Ten Cate looft ‘verbazende’ en ‘onmisbare’ Ajacied
09:56
25+
Van Marwijk ziet Eredivisie-smaakmaker: “Jongen met een verleden, maar…”
09:33
52+
‘Zirkzee-nachtmerrie dreigt uit te komen bij United’
09:28
79+
‘Ajax-tegenvaller’ op de wip: “Er komt een moment…”
09:13
409+
Ten Cate voorspelt eindklassering Ajax
08:55
92+
Kraaij stelt AZ-voorwaarde voor succes tegen PSV
08:40
537+
‘PSV-bom op barsten’
08:25
25+
Depay helpt Corinthians op schitterende wijze aan belangrijke zege
08:10
402+
Totale vernedering voor ‘camerageile’ Johan Derksen
07:50
281+
‘Noa Lang-ontploffing dreigt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie