Historie spreekt Ajax tegen Panathinaikos in het voordeel

Foto: Historie spreekt Ajax tegen Panathinaikos in het voordeel

Ajax ontmoet in de derde voorronde van de Europa League Panathinaikos FC. Beide ploegen hebben een rijk verleden met elkaar, wat het tweeluik bijzonder maakt. Donderdagavond spelen de Amsterdammers allereerst een uitwedstrijd in Griekenland. Wat zijn de kansen voor de ploeg van hoofdtrainer Francesco Farioli?

Voorbeschouwing: Panathinaikos met vertrouwen in Europa League tegen Ajax

Panathinaikos kwam afgelopen voetbaljaar niet verder dan een vierde eindpositie in de Griekse competitie. De concurrent PAOK Saloniki was met een voorsprong van 8 punten sterker, terwijl ook AEK Athene en Olympiakos meer punten behaalden. Het betekende dat de Grieken evenals Ajax in de tweede voorronde van de Europa League instroomden, waarin het tegenover Botev Plovdiv kwam te staan. Voor Panathinaikos bleek de tegenstander geen probleem te zijn. Na een 2-1 thuisoverwinning behaalde het in het uitduel een 0-4 zege.

Bij de Griekse vereniging stonden in het verleden verschillende Nederlanders onder contract. Henk ten Cate is de enige hoofdtrainer die ooit aan het roer stond, namelijk in 2008 en 2009, vlak na zijn hoofdtrainerschap bij Ajax. Dit seizoen heeft Panathinaikos met Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena twee Nederlandse spelers in de selectie zitten. Schenkeveld is sinds een jaar zelfs aanvoerder van het team, waarmee hij een van de sleutelfiguren is. Beide spelers kampen momenteel wel met een blessure, waardoor deelname tegen Ajax onzeker is.

Rijke historie tussen Panathinaikos en Ajax

Zo’n 53 jaar geleden kruisten beide ploegen voor het eerst de degens. Het was direct in een topduel: de finale van de Europa Cup I. In het seizoen 1970-1971 beschikte Ajax over een topselectie met onder meer Johan Cruijff, Johan Neeskens en Piet Keizer. De Amsterdammers waren op Wembley dan ook de favoriet voor de overwinning en de ploeg van Rinus Michels slaagde erin om aan de verwachtingen te voldoen. Waar Dick van Dijk verantwoordelijk was voor het openingsdoelpunt, zorgde Arie Haan voor de beslissing in de wedstrijd.

In acht ontmoetingen zou Ajax zesmaal met een overwinning ervandoor gaan en twee keer tegen een nederlaag aanlopen. De eerste verliespartij was in 1996, toen het team van Louis van Gaal als regerend bekerwinnaar tegenover Panathinaikos kwam te staan. In het thuisduel liep het daarbij tegen een 0-1 nederlaag aan. De andere was in 2019, toen beide teams tegen elkaar oefenden: Panathinaikos was met 1-2 te sterk. In alle andere gevallen waren het in het verleden de Amsterdammers die met een overwinning in de zak de kleedkamer opzochten.

De laatste officiële wedstrijden tussen Panathinaikos en Ajax waren in de poulefase van de Europa League in het najaar van 2016. Met Peter Bosz aan het roer wist de Nederlandse topclub overtuigend door de groep heen te komen. Ook Panathinaikos moest tweemaal genoegen nemen met een nederlaag. Waar het in Griekenland 1-2 werd, won Ajax in de Johan Cruijff ArenA met 2-0. Ajax zou in dat seizoen uiteindelijk tot de finale van het Europese toernooi komen, waarin het verloor van Manchester United. In de Nederlandse competitie eindigde het als tweede achter Feyenoord.

Branco van den Boomen was in de thuiswedstrijd tegen FK Vojvodina de matchwinner.

Farioli brengt energie in Amsterdam

Wanneer we naar de selectie van Ajax kijken, dan is er vergeleken met afgelopen seizoen weinig veranderd. Het is technisch directeur Alex Kroes nog amper gelukt om spelers te lozen en dat betekent dat er ook nog geen geld is om aankopen te doen. Tegen FK Vojvodina moest Farioli het dan ook doen met de spelers die hij tot zijn beschikking had. De duels met de Serviërs waren allesbehalve hoogstaand, maar de Italiaanse oefenmeester slaagde er wel in om bij zijn ploeg enige vorm van passie en strijd te brengen, waardoor Ajax de zege over de streep trok.

In de Johan Cruijff ArenA creëerde de thuisploeg veel kansen, maar duurde het pas tot het einde van de wedstrijd tot het de winnende treffer maakte. Branco van den Boomen was cruciaal met een kopdoelpunt. Een week later versloeg Ajax de opponent opnieuw, al duurde het wederom tot de slotfase. Josip Sutalo wist zowel een doelpunt als eigen doelpunt te maken, waarna Jorrel Hato en Bertrand Traoré in de laatste tien minuten alsnog voor een 1-3 eindstand zorgde. Ajax kon daardoor de voorronden vervolgen tegen Panathinaikos.

Vermoedelijke opstelling een vraagteken

Farioli laat voorlopig nog nauwelijks in zijn kaarten kijken. Het is voor Panathinaikos dan ook lastig om zich voor te bereiden op de thuiswedstrijd tegen Ajax. Zo zijn Brian Brobbey en Steven Bergwijn alweer een tijdje in training en zullen zij starten wanneer ze fit genoeg zijn, maar weet alleen de technische en medische staf of ze al zover zijn. Hetzelfde geldt voor Traoré. Als invaller maakte de enige versterking van deze zomer een goede indruk met een doelpunt en enkele mooie acties. Vanaf het begin starten vraagt echter iets anders van de aanvaller.

Remko Pasveer zal in ieder geval onder de lat verschijnen. In de verdediging lijkt het erop dat Devyne Rensch, Josip Sutalo, Ahmetcan Kaplan en Jorrel Hato de voorkeur krijgen. Jordan Henderson begint als aanvoerder wederom op het middenveld, met voor zich Kenneth Taylor en Steven Berghuis. Chuba Akpom (spits) en Carlos Forbs (linksbuiten) hebben goede papieren voor de voorste linie. Indien Traoré fit is, dan zal hij aan de rechterkant van de aanval starten. Zo niet, dan lijkt Christian Rasmussen opnieuw de uitgelezen kandidaat om zijn plek op te vullen.

Vermoedelijke opstelling: Pasveer; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Henderson, Taylor, Berghuis; Rasmussen, Akpom, Forbs

Schakelt Ajax Panathinaikos uit?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik denk het niet
102+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:46
20+
Van de Ven is ‘op de brommer’: “Dat is een natuurtalent”
23:25
15+
Zo werd Frenkie de Jong overtuigd om toch voor Barça te kiezen
23:05
17+
Multifunctionele Oranje-klant duidelijk over positie: “Het liefst speel ik daar”
22:41
285+
‘PSV neemt duidelijk standpunt in bij eventuele schorsing Bosz’
22:21
72+
Complimenten voor Farioli: “Team gesmeed met heel bereidwillige spelers”
21:58
27+
Zeer verrassende Barça-move: “Ik had je uitgelachen”
21:34
89+
“Fans in Tsjechië vonden Priske ook niet leuk”
21:10
42+
Tadic zocht contact met Twente-speler: “Waardeer ik enorm”
20:46
139+
Oranje-international kreeg dringend advies: ‘Geen Barcelona!’
20:22
67+
Fans United gaan los over Ten Hag-beslissing: “Leave our club”
20:18
22+
Voorbeschouwing Hongarije – Nederland: blijft Oranje op koers in Nations League?
19:58
18+
Eindelijk goed nieuws voor gehavend Real Madrid richting Clásico
19:35
0+
KNVB bezorgt zieke Pierre Vermeulen bijzondere dag in Zeist
19:33
25+
Ohio bezorgt doelpunten met een lach bij Jong Oranje | SN Mixed Zone
19:12
43+
Bizarre statistieken duiden overvolle internationale speelkalender
18:54
36+
Legendarisch: het Del Piero-gen wordt voortgezet bij Juventus na jeugdcontract voor kind
18:38
74+
Erling Haaland gooit olie op Arsenal-vuur: ‘Sowieso weinig spijt’
18:05
87+
Urenlange discussie Manchester United-bestuur eindigt met Ten Hag onveranderd aan het roer
17:45
64+
Sergio Agüero sleept oude club FC Barcelona voor de rechter: ‘Claim is drie miljoen euro’
17:20
268+
Feyenoord kroont zichzelf kampioen in plaats van PSV volgens jaarverslag: ‘Opmerkelijk’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie