Varkenoord-verrassingen: neefje Dirk Kuijt oplossing voor Priske?

Foto: Varkenoord-verrassingen: neefje Dirk Kuijt oplossing voor Priske?

Feyenoord probeert niet alleen topspelers naar Rotterdam te halen, de club leidt ze ook op. De laatste jaren schopte menig zelfopgeleide Feyenoorder het tot international. Op Varkenoord vindt de magic plaats. Daar werken de spelers van de Feyenoord Academy zich uit de naad om hopelijk ooit onder die gigantische koplampen te debuteren. Welke Varkenoord-verrassingen kunnen we komend seizoen verwachten?

Varkenoord-verrassingen: Jan Plug (verdediger)

In Varkenoord-verrassingen kijkt SoccerNews.nl naar het opleidingscomplex van Feyenoord en welke (Rotterdamse) talenten een spurt maken richting De Kuip. Wie zijn de nieuwste Feyenoord-talenten en wat kunnen we komend seizoen van hen verwachten? In eerdere afleveringen een jaar gelden hadden we het al onder meer over buitenspeler Leo Sauer, en de middenvelders Antoni Milambo, en Gjivai Zechiël. Inmiddels heeft ook een verdediger de overstap gemaakt van Varkenoord naar 1908: Jan Plug.

Hij viel bij het grote publiek opeens op in de zomerse voorbereiding op het seizoen dat met het winnen van de Johan Cruijff Schaal van start is gegaan. Die olijke blonde jongen die er ook echt uitziet als een jonge blonde jongen, maar dan inmiddels met het lichaam van een fysiek sterke voetballer. Hij komt zo uit een willekeurige voetbalstrip gewandeld en heeft potentie om aan te kunnen sluiten bij de groep van sterke Nederlandse verdedigers die ons lang de laatste jaren heeft voortgebracht.

Katwijker Jan Plug is neefje van Dirk Kuijt

Plug is ruim 19 jaar geleden geboren in voetbaldorp Katwijk. Op 2 april 2005 om precies te zijn. Hij is het neefje van Dirk Kuijt en net als zijn grote neef begon hij te ballen bij Quick Boys. Bij de roemruchte Zuid-Hollandse amateurclub werd hij in 2016 opgepikt door Feyenoord. Op Varkenoord groeide Plug uit tot een stabiele speler waar je op kan vertrouwen. Wat opvalt is zijn veelzijdigheid, want op het jeugdcomplex speelde hij zowel op veel posities op het middenveld als achterin. Hij is ook een linkspoot en in de voetbalwereld geeft je dat al snel iets extra’s.

Jan Plug als speler van Feyenoord Onder 17 tegen Ajax.

Plug verdeelt wedstrijden over drie posities

Trainers kunnen op Plug rekenen als de ideale (twaalfde) man en op die voet doorliep hij de academy van Feyenoord. Hij sprong van elftal naar elftal, waarbij hij steeds wat verder ging positioneren richting een verdediger. Als centrale (controlerende) middenvelder kwam hij nog het vaakst in actie. Maar ook als centrale verdediger en linksback speelde hij vele wedstrijden. In de laatste paar jaren kwam hij tot ongeveer 100 wedstrijden waarin hij 8 keer scoorde en 2 assists leverde. Hij speelde al wedstrijden in de Youth League (7) en maakt het laatste jaar grote stappen.

Vorig jaar van jeugdspeler van de maand tot eerste profcontract

Zo werd hij in februari 2023 verkozen tot jeugdspeler van de maand en een paar maanden later beloonde Feyenoord Plug met zijn eerste profcontract. Als net 18-jarige speler, door Feyenoord inmiddels omschreven als verdediger, tekende hij een driejarig contract. Die verbintenis loopt nog steeds en eindigt in de zomer van 2026.

Varkenoord-verrassingen: ‘nieuwe Frenkie de Jong’ kijkt elke vrijdag naar spelerslijst Slot
Varkenoord-verrassingen: doorbraak van nieuwe parel uit Rotterdam-Zuid
Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

‘Echte geen woorden, maar daden-voetballer’

Plug is niet de gepolijste voetballer waar alle scouts op azen, maar juist de harde werker die het daarom ook door de toenmalige hoofd jeugdopleidingen Rini Coolen werd omschreven als de echte “geen woorden, maar daden-voetballer”. Kuijts neefje viel, behalve zijn familieband, namelijk niet als eerste op bij een bezoek aan Varkenoord. Mede daardoor kwam hij tot nog toe ook niet uit voor vertegenwoordigende elftallen van Nederland.

De verdediger/middenvelder speelde zijn wedstrijdjes en groeide langzaam uit tot een sterke speler. Zijn roem snelde hem niet vooruit en Plug moest dan ook geduld hebben tot zijn eerste profcontract. “Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om uiteindelijk deze prachtige beloning te krijgen”, zei Plug bij het tekenmoment van zijn contract ruim een jaar geleden. “Ik hoop in het nieuwe seizoen in de Youth League minuten te kunnen maken en met Onder 18 mee te spelen voor de prijzen.”

Plug maakt grote stappen in seizoen 2023-2024

Met die minuten in de Youth League kwam het helemaal goed. Plug werkte zich razendsnel in de basis en haalde liefst 417 minuten in die Champions League voor de jeugd. Ook mocht hij al vast verder kijken en kwam hij tot 11 wedstrijden (1 doelpunt) bij het Onder 21-elftal van Feyenoord.

Het ging dusdanig snel dat er ruimte kwam in de voorbereiding op het nieuwe seizoen om wat jeugdspelers te testen. De nieuwe coach Brian Priske kon door omstandigheden (blessures, vakanties) wel een multifunctionele verdediger gebruiken. Plug werd daarom erbij gehaald. In de omschakeling van 1-4-3-3 naar 1-3-4-3 kwamen er nog meer mogelijkheden voor de Katwijker.

Jan Plug in actie in het oefenduel met AS Monaco.

Plug maakt héél veel minuten in voorbereiding grote Feyenoord

Niet zo gek dus dat Plug, met rugnummer 42, bij de eerste oefenwedstrijd van het seizoen (4-0 winst bij FC Dordrecht) in de basis stond. Ook tegen KRC Genk (3-1 zege) bleef Plug erbij en speelde hij een helft. Tegen Cercle Brugge maakte hij zelfs 63 minuten. Bij de terugkeer van Dávid Hancko, verdween de blonde Nederlander als vanzelfsprekend even naar de achtergrond. Die andere linksbenige verdediger is dé sterspeler van Feyenoord en dus kwam Plug ‘slechts’ als invaller (15 minuten) in het veld tegen SL Benfica (5-0 verlies). In de traditionele openingswedstrijd van het seizoen in De Kuip was Plug gewoon weer basisspeler en tikte hij zelfs de 79 minuten aan. AS Monaco won weliswaar met 3-1, maar Plug genoot en is klaar voor het nieuwe seizoen.

De vraag is alleen waar hij gaat aansluiten. Maakt hij de stap naar de A-selectie of moet hij genoegen nemen met een plek bij het Onder 21-elftal. Plug heeft in ieder geval op het grote Feyenoord-publiek indruk gemaakt met zijn onverzettelijkheid, positionering en keurige tackles. Dat smaakt naar meer, maar voorlopig heeft Priske nog geen officieel rugnummer van de A-selectie aan hem gegeven. Plug moet dus geduld hebben, want zeker achterin gaat bij Feyenoord nog veel gebeuren. Haalt Feyenoord nog een paar vervangers voor de mogelijke vertrekkers Hancko en Lutsharel Geertruida? Hoe zit het met de blessures van Gijs Smal, Quilindschy Hartman en Gernot Trauner? Plug wacht geduldig af, hij heeft zich net als zijn grote neef wel vaker moeten bewijzen en lijkt zeker in de voetsporen te kunnen gaan treden van Kuijt. Wie weet is hij de inmiddels niet zo heel onverwachte oplossing van een mogelijk toekomstig verdedigingsprobleem.

Moet Jan Plug bij de A-selectie van Feyenoord komen?

  • Ja, groot talent
  • Nee, komt nog te vroeg
749+ Votes

Varkenoord-verrassingen: ‘nieuwe Frenkie de Jong’ kijkt elke vrijdag naar spelerslijst Slot

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:22
17+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
5+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
27+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
16+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
12+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
20+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
54+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
7+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
40+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
23+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
96+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
49+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
310+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
136+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
30+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
143+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
47+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
52+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
91+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
348+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie