Waarom samenwerking Bergwijn en Ajax nooit succesvol was

Foto: Waarom samenwerking Bergwijn en Ajax nooit succesvol was

Ajax verwacht dat Steven Bergwijn voor het einde van de transferperiode een nieuwe club heeft gevonden, stellen verschillende media. Zowel de aanvaller als de Nederlandse recordkampioen staat daar al maanden voor open. Waar het ooit een perfect huwelijk leek te worden, zorgde de komst van Bergwijn al snel voor een deceptie.

Inside: Bergwijn beleeft moeilijke tijd bij Ajax

Dat Bergwijn in de zomer van 2022 in Amsterdam neerstreek, kwam niet als een verrassing. Marc Overmars was in de twaalf maanden daarvoor al bezig geweest om hem weg te halen van Tottenham Hotspur. De Londenaren hadden echter een torenhoog bedrag voor hem neergelegd en wilden een groot gedeelte van het geld dat het aan PSV had overgemaakt, terugverdienen. Voor Overmars was het een brug te ver, ondanks het feit dat de Amsterdammers zoveel geld op de bankrekening hadden staan, dat ze Bergwijn makkelijk konden halen.

Overmars ging echter weg en Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra kwamen op zijn plek te zitten. Het nieuwe duo besloot wél om ver te gaan: Ajax legde uiteindelijk meer dan 30 miljoen euro neer om de Oranje-international naar Amsterdam te halen. Het begin van Bergwijn was uitstekend te noemen. De vleugelaanvaller scoorde direct in de Johan Cruijff Schaal tegen zijn oude club PSV. Ook in de competitie begon hij florissant. In eigen huis tegen FC Groningen maakte Bergwijn een hattrick en in het duel daarna, op bezoek bij Sparta Rotterdam, scoorde hij de enige en winnende treffer.

Bergwijn leek aan alle verwachtingen te voldoen, maar de prestaties gingen al snel achteruit. Alfred Schreuder, die Erik ten Hag had opgevolgd, kreeg te maken met een zinkend schip dat niet meer te redden was. Ondertussen kon Bergwijn amper het verschil maken. Zijn doelpunten en assists bleven veelal uit en Ajax eindigde derde. Een jaar later mocht hij als aanvoerder aantreden en werden de resultaten nog minder, met een vijfde eindplek tot gevolg. Hoe kan het zijn dat een speler met de kwaliteiten van Bergwijn het in de Johan Cruijff ArenA niet redt?

Transfer in verkeerde periode

Het meest simpele argument is dat Bergwijn in de verkeerde periode bij Ajax terechtkwam. In 2022 was het Ten Hag-tijdperk net geweest en de oefenmeester had het in zijn laatste seizoen ook al lastig. De goede spelers vertrokken en wat overbleef waren steeds meer jongens die niet het niveau hadden wat er verwacht werd. Aangezien Bergwijn op de linksbuitenpositie staat, en daardoor zeer afhankelijk is van de aanvoer vanuit de verdediging en het middenveld, is het voor hem veelal lastig om in wedstrijden het verschil te kunnen maken.

Bovendien is het systeem van Ajax moeilijk voor hem om in te spelen. Bergwijn is een speler die het moet hebben van zijn snelheid en tegenstanders graven zich normaliter in zodra de Amsterdammers in balbezit zijn. Het zorgt ervoor dat Bergwijn nauwelijks een moment heeft om op snelheid langs zijn tegenstander te komen, tenzij zijn medespelers hem op tijd aanspelen zodat hij ruimte voor zich heeft. De communicatie liet de voorbije twee seizoenen te wensen over, waardoor Bergwijn nooit een reeks wedstrijden speelde waarin hij het voor elkaar kreeg om vertrouwen te tanken.

Steven Bergwijn speelde deze zomer op het EK in Duitsland.

Het is echter te eenvoudig om de schuld alleen maar naar buiten te richten. Voor een speler die in het Nederlands elftal heeft gespeeld, had Bergwijn in staat moeten zijn om Ajax op sleeptouw te nemen en het goede voorbeeld te geven. Afgelopen seizoen was hij niet alleen slordig in balbezit, maar miste hij eveneens een aantal kansen die een Bergwijn die in vorm is altijd had binnengeschoten. De pijlsnelle aanvaller is dan ook niet in staat gebleken om met de hoge druk om te gaan die bij Ajax voelbaar was en is nooit helemaal zichzelf geweest.

Ook de aanvoerdersband heeft Bergwijn niet goed gedaan. Maurice Steijn dacht hem een jaar geleden te helpen door hem na het vertrek van Dusan Tadic een hogere status te geven, maar dit heeft hem allerminst geholpen. In plaats daarvan kwam er zoveel aandacht op hem gericht te staan, dat hij alleen maar verkrampter op het veld verscheen. Het is dan ook niet voor niets dat Francesco Farioli voorlopig lijkt te kiezen voor Jordan Henderson als captain. De Brit is het niet alleen gewend, maar voelt zich ook comfortabel bij het zijn van een leider.

Vertrek door de voordeur

Het heeft er allemaal voor gezorgd dat Bergwijn in twee seizoenen tijd teleurstellende statistieken neerzette. Waar hij in zijn eerste seizoen tot 32 competitiewedstrijden kwam, waarin hij 12 doelpunten en 5 assists op zijn naam zette, speelde hij afgelopen voetbaljaar 24 competitieduels en was hij goed voor 12 doelpunten en 4 assists. Het zijn cijfers die goed genoeg zijn voor een subtopper, maar bij Ajax simpelweg beter moeten. Het lijkt er niet op dat Bergwijn in Amsterdam nog de kans krijgt om zich dit voetballer te revancheren, want een vertrek hangt naar verluidt in de lucht.

Met een transfer van Bergwijn krijgt Ajax een flinke transfersom én schept het een hoop ruimte in de salarishuishouding, zodat er nieuwe spelers gehaald kunnen worden. En als de club ergens aan toe is, dan zijn het wel versterkingen die het niveau van het team verder omhoog brengen. Hoewel Bergwijn nooit heeft weten te overtuigen, verdient hij zonder twijfel een vertrek door de voordeur. Hij kwam namelijk binnen in de moeilijke periode van de club en durfde de verantwoordelijkheid te pakken, ook al paste deze hem niet. Tijd voor een nieuw hoofdstuk, voor beide partijen.

Haalt Bergwijn alles uit zijn loopbaan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
412+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:49
56+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
68+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
22+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
239+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
288+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
34+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
114+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
55+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
31+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
42+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
76+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
19+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
47+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
37+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
109+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
67+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
318+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
141+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
41+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
173+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie