Waarom Rugani dé zomeraanwinst van Ajax is

Foto: Waarom Rugani dé zomeraanwinst van Ajax is

Daniele Rugani komt dit voetbaljaar op huurbasis uit voor Ajax. Het is niet voor het eerst dat de Italiaanse verdediger een uitleenperiode aangaat. Naar verwachting zal Rugani daarom weinig tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur. Wie haalt Ajax in huis? En wat moet hij in Amsterdam brengen?

Inside: Rugani grote aanwinst van Ajax

Alex Kroes haalt met Rugani pas zijn tweede zomeraanwinst naar de Johan Cruijff ArenA. Waar eerder Bertrand Traoré terugkeerde, is de defensieve kracht de absolute aanwinst. De huurtransfer komt bepaald niet uit de lucht vallen, want al de gehele zomer gaat het over zijn komst. Lang moest Kroes echter wachten. Het had alles te maken met de uitgaande transfers. Ajax hoopte snel een aantal overbodige spelers van de hand te doen, maar niets was minder waar. Pas deze maand is het de technisch directeur gelukt om dit voor elkaar te krijgen.

Jakov Medic is namelijk verhuurd aan VfL Bochum, dat een optie tot koop heeft afgedwongen. Het was voor Rugani het startsein om op het vliegtuig naar Amsterdam te stappen en de deal rond te maken. Achter de schermen had Ajax al een tijdlang een akkoord bereikt met zowel Juventus als Rugani. Hoewel de Italiaanse grootmacht aanstuurde op een verkoop, was het voor de Nederlandse recordkampioen onmogelijk om een bedrag op tafel te leggen. Om Rugani tóch aan spelen te laten toekomen, vond Juventus het niet erg om hem tijdelijk te laten gaan.

Turbulente loopbaan bij Juventus

Rugani staat al twaalf seizoenen steevast onder contract in Turijn, maar had nooit langdurig een basisplaats. Als kind doorliep hij de jeugdopleiding van Empoli, om vervolgens in 2012 de overstap te maken naar Juventus. Zijn oude club hield 50 procent van de transferrechten en haalde hem in 2013 terug, toen het in de Serie B actief was. Met Rugani in de gelederen veroverde Empoli promotie naar het hoogste niveau. Het seizoen erop stond hij opnieuw bij Empoli onder contract en liet hij zijn meerwaarde zien: hij miste in de Serie A geen minuut in de hoofdmacht.

Het was voor Juventus voldoende om hem in 2015 definitief vast te leggen. Het betaalde daarvoor een paar miljoen euro. Rugani kwam terecht in een gouden tijd, waarin Juventus de kampioenschappen aaneenreeg. Het resulteerde in vijfmaal het Italiaanse landskampioenschap, driemaal de Coppa Italia en tweemaal de Supercoppa. Hoewel Rugani amper aan spelen toekwam en voornamelijk op de reservebank plaatsnam, was Juventus zeer tevreden met de energie die hij tijdens trainingen in de groep bracht. Ondertussen zette Rugani veel prijzen op zijn naam.

In 2020 vond hij het beter om meer speelminuten op te doen. Hij vertrok voor het eerst naar het buitenland. Stade Rennes had namelijk interesse en haalde hem een jaarlang op huurbasis. Het was voor Rugani echter een rampperiode. In een half jaar tijd kwam hij slechts tweemaal in actie en verder moest hij het doen met een reserverol. Juventus besloot hem daarom alweer na een half jaar terug te nemen, om vervolgens een huurdeal te sluiten met Cagliari. Die samenwerking resulteerde in de competitie tot twaalf basisplaatsen en twee invalbeurten.

Daniele Rugani speelde vrijwel zijn gehele carrière voor Juventus.

In de voorbije drie seizoenen behoorde hij tot de selectie van Juventus. De Italianen lieten hem bij tijd en wijle spelen, maar verder dan twintig duels per seizoen kwam Rugani nooit. Na alle jaren kan de centrale verdediger, die zevenmaal uitkwam voor het nationale team van Italië, niets anders concluderen dan dat hij bij Juventus nooit écht is doorgebroken. Dat de clubleiding hem al die jaren een contract aanbood, zegt echter iets over zijn kwaliteiten. De specifieke aspecten van zijn speelstijl maken namelijk dat hij een grote aanvulling is op vrijwel elke selectie.

Interessante kwaliteiten voor Ajax

Al zijn gehele loopbaan laat Rugani zien een moderne verdediger te zijn die voetballend sterk is. Waar hij de fysieke kracht heeft om kopduels aan te gaan en tegenstanders een schouderduw te geven, zet hij liever een stap achteruit om het overzicht te behouden. Rugani heeft namelijk een fijn gevoel voor positionering en weet daarom vaak eerder dan de opponent waar de bal gaat vallen. Het maakt het voor aanvallers doorgaans lastig om tegenover hem te staan en hem te bespelen. Die kwaliteiten zal hij bij Ajax zonder twijfel nodig hebben.

Ook aan de bal liet hij alle jaren bij Juventus zien een hoog niveau te hebben. Niet alleen heeft hij in balbezit overzicht om een linie over te slaan en zijn medespelers op de juiste wijze in te spelen, ook is hij mentaal kalm. Daardoor is Rugani als geen ander in staat om zijn medespelers te coachen. Het is daarom niet voor niets dat Francesco Farioli zo overtuigend richting Kroes is geweest dat hij de Zuid-Europeaan zo snel mogelijk binnen wil hebben. Volgens de oefenmeester is Rugani dit voetbaljaar namelijk cruciaal om een hoog niveau te bereiken.

Het is de bedoeling dat Rugani naast Sutalo komt te staan en de leider van het centrum wordt, met Devyne Rensch (rechts) en Jorrel Hato (links) aan de zijkanten. Het moge duidelijk zijn dat Rugani gezien de speelminuten die hij de voorbije jaren opdeed, geen zekerheid is. Blessures liggen op de loer. Daarnaast is het de vraag of Rugani het gehele seizoen een hoog niveau kan aantikken. Ajax gaat er echter vanuit dat hij met zijn dertigjarige leeftijd, spelinzicht en het lagere niveau van de Eredivisie alles in huis heeft om in Amsterdam te slagen.

Gaat Rugani bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
772+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
13+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
6+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
71+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
31+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
302+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
125+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
14+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
103+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
37+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
83+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
228+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
82+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
142+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie