Ajax heeft tegen Jagiellonia Bialystok wind mee

Foto: Ajax heeft tegen Jagiellonia Bialystok wind mee

Ajax maakt donderdagavond een grote kans dat het zich plaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. De Amsterdammers deden een week geleden namelijk uitstekende zaken in Polen door met 4-1 te winnen. Volgens hoofdtrainer Francesco Farioli is het echter zeker nog niet afgelopen.

Voorbeschouwing: Ajax in Europa League tegen Jagiellonia Bialystok

Eenvoudig leek het vorige week tegen Jagiellonia Bialystok niet te worden. Hoewel Ajax de favoriet was, slaagden de Polen erin om afgelopen seizoen het kampioenschap te pakken. De ploeg van Farioli kreeg in Polen direct een harde tik te verwerken, toen de thuisploeg in de eerste minuten al de openingstreffer maakte. Remko Pasveer keerde de bal in eerste instantie nog, maar vervolgens was het Adrián Diéguez die het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. Het resulteerde in tien minuten waarin Jagiellonia Bialystok de bovenliggende partij was.

Een korte tijd later was het Ajax dat orde op zaken stelde. Een schitterende steekpass van Steven Berghuis bereikte Chuba Akpom die in het vijandelijke strafschopgebied geen moment twijfelde en snoeihard raakschoot: 1-1. Ajax kwam vervolgens nog voor rust op een voorsprong te staan. Mika Godts stond bij de tweede paal en kopte de bal binnen. De Belg kreeg verder de nodige kritiek vanwege het vele balverlies en het missen van kansen. Na de theepauze zorgden twee doelpunten van Akpom ervoor dat Ajax een ruime overwinning boekte.

De score had echter een stuk hoger kunnen uitpakken. Zo kreeg Godts in het laatste kwartier de ideale mogelijkheid om de score te vergroten. Ajax kreeg namelijk een strafschop en de buitenspeler ging achter de bal staan, maar miste zijn kans. Niet alleen Godts was iets te verwijten, ook Carlos Forbs schatte niet alle kansen op waarde in. Daardoor mocht Jagiellonia Bialystok opgelucht ademhalen en hield het hoop voor een week later, wanneer de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA op het programma staat. Met een verschil van drie doelpunten is er nog iets mogelijk.

Farioli leek dat na afloop eveneens te beseffen. Op de persconferentie liet hij aan de aanwezige media weten dat hij er nog niet gerust op is dat Ajax de hoofdfase van de Europa League bereikt. “We hadden alle controle. Het leek op de wedstrijd in Breda, maar vandaag waren we concreter. We hebben er vier gemaakt, maar hadden er meer kunnen maken. Dat is jammer want we hadden het kunnen beslissen. Natuurlijk, drie goals is een goed uitgangspunt, maar zij hebben volgende week niets te verliezen en ze zullen alles geven. Daar moeten we klaar voor zijn”, aldus de Italiaanse trainer.

Ajax won vorige week met 4-1 van Jagiellonia Bialystok.

Vertrouwen bij Jagiellonia Bialystok laag

Jagiellonia Bialystok hield dan wel perspectief, maar dat is op weinig gebaseerd. Tegen Ajax kreeg het team van Adrian Siemieniec het in het eerste kwartier voor elkaar om de tegenstander vast te zetten. Nadat Farioli vervolgens enkele tactische omzettingen had gedaan, hadden de Polen geen enkel antwoord op het spel van Ajax. De Amsterdammers combineerden eenvoudig tussen de linies en hoefden zich nauwelijks zorgen te maken over de tegenaanval. In Nederland moet Jagiellonia Bialystok daarom een stuk beter voor de dag komen.

Bovendien loopt het in de competitie niet. GKS Katowice was dit weekend met 3-1 te sterk, waardoor het pijnlijk puntverlies leed. Het is een groot contrast met Ajax, dat van de KNVB juist vrijaf kreeg om zich optimaal voor te bereiden op het duel van donderdagavond. Farioli gaf zijn ploeg een aantal dagen vrij, zodat zijn spelers met de nodige frisheid in hun hoofd klaar zijn om tegen Jagiellonia Bialystok een hoog niveau aan te tikken. Wetende dat Ajax een flink voordeel heeft, is het gevoel bij de Nederlandse recordkampioen uitstekend te noemen.

Vastigheid onder Farioli

Met de ruime overwinning in het achterhoofd kiest Farioli normaliter voor wisselingen in het basisteam, om spelers rust te gunnen. Het lijkt er niet op dat het hetzelfde tegen Jagiellonia Bialystok gaat doen. Tegen Panathinaikos maakte de oefenmeester namelijk al mee dat er verrassende dingen kunnen gebeuren als je niet met je sterkste spelers start. Het is dan ook te verwachten dat Ajax met de beste opstelling zal aantreden. Het betekent dat Remko Pasveer onder de lat verschijnt en dat hij Devyne Rensch, Josip Sutalo, Youri Baas en Jorrel Hato voor zich heeft staan.

Jordan Henderson, Kenneth Taylor en Steven Berghuis zullen opnieuw op het middenveld beginnen, terwijl Carlos Forbs, Chuba Akpom en Mika Godts in de voorste linie starten. Met onder meer Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Bertrand Traoré en Daniele Rugani achter de hand, heeft Farioli vervolgens voldoende manieren om zijn stempel op het duel te drukken. Wanneer Ajax Jagiellonia Bialystok uitschakelt, dan staat het in het hoofdtoernooi van de Europa League. Het krijgt dan acht tegenstanders tegenover zich, waarbij het vier thuis- en uitduels speelt.

Vermoedelijke opstelling: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Taylor, Berghuis; Forbs, Akpom, Godts

Gaat Ajax door?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
719+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:47
1+
Openhartige Morata spreekt over depressie: “Beste om Spanje te verlaten”
19:30
8+
Dumfries meldt Inter-nieuwtje bij persconferentie Oranje
19:10
11+
“United-directie zou gearresteerd moeten worden”
18:49
22+
Hongaren op hun hoede voor Oranje: “Ze staan hoger dan Duitsland”
18:30
69+
‘Oud-Feyenoorder zorgt voor ruzie Mislintat bij Dortmund’
18:10
83+
‘Bliksemvertrek van AZ’er naar Europese grootmacht’
17:50
6+
Mazraoui weken uitgeschakeld, geen grote zorgen bij United
17:31
231+
‘Dít bedrag wil Ajax ontvangen voor populaire Hato’
17:12
9+
Juventus mysterieus over blessure Koopmeiners
17:00
61+
Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?
16:47
40+
Bukayo Saka looft Oranje-speler: “Een topspeler”
16:34
324+
‘Dreun voor Thomas Beelen bij Feyenoord’
16:21
105+
PSV-aankoop: “Helaas gaat het qua speelminuten nu wat moeizaam”
16:05
79+
“Ik wilde eigenlijk niet weg bij Feyenoord”
15:52
270+
‘Verrassende spits in Oranje-basis deze interlandperiode’
15:39
220+
Moet kwakkelend Ajax op zoek naar een sjeik?
15:23
595+
‘Schandalige beslissing Priske bij Feyenoord’
15:06
211+
Opmerkelijk: ‘Kijkcijfermagneet’ al 38 dagen niet meer aan tafel bij VI
14:51
59+
Milambo schenkt klare wijn over ‘transfer’
14:36
1075+
Verbazing over gigantische salarissen Eredivisie-scheidsrechters
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie