Joey Jacobs is een Nederlandse centrale verdediger. In januari 2022 maakte hij de overstap van AZ naar Almere City FC.

• Jacobs is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière Joey Jacobs

Jacobs werd op 10 april 2000 geboren in Purmerend. Hij is de broer van Jamie Jacobs, die het eveneens tot profvoetballer schopte. In zijn geboorteplaats voetbalde de rechtspoot voor FC Purmerend, waarna hij in 2011 overstapte naar de jeugdopleiding van AZ. Bij de Alkmaarse club doorliep hij het volledige jeugdtraject.

Debuut voor Jong AZ

Op 17 november 2018 maakte Jacobs namens Jong AZ zijn debuut als profvoetballer. In de uitwedstrijd tegen Jong PSV (3-1 nederlaag) mocht de verdediger na 58 minuten invallen voor Joerie Church. Ook zijn broer kwam in deze wedstrijd in actie, maar hij werd al in de rust vervangen door trainer Michel Vonk. Vanaf november 2019 wist hij zich op te werpen tot een vaste selectiespeler.

Jacobs speelde in het seizoen 2018-2019 twee wedstrijden voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Dat aantal liep in de volgende seizoenen op met respectievelijk vijftien en 31 wedstrijden. Tijdens de eerste helft van het seizoen 2021-2022 mocht hij nog eens zeventien keer opdraven op het één na hoogste niveau van Nederland. Dat bleek echter niet voldoende om de stap naar de A-selectie te maken.

Promotie met Almere City

Op 11 januari 2022 maakte Jacobs een eerste transfer. Hij verliet zijn stekkie bij AZ om zijn geluk te beproeven bij Almere City FC, dat hem een contract voor tweeënhalf jaar plus optiejaar liet tekenen. De verdediger maakte drie dagen later zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (0-4 nederlaag). In zijn eerste halfjaar speelde hij alle zeventien competitiewedstrijden van begin tot eind.

Jacobs was in het seizoen 2022-2023 niet langer onomstreden bij Almere City FC. Op 28 oktober 2022 maakte hij weliswaar zijn eerste doelpunt als profvoetballer tegen Heracles Almelo (3-2 zege), maar met 22 gespeelde wedstrijden viel zijn aandeel tegen. In de play-offs om promotie/degradatie mocht de rechtspoot in vier van de zes wedstrijden in actie komen. Voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveerde het team naar de Eredivisie.

Joey Jacobs en Sven Mijnans
Namens Almere City FC in duel met AZ’er Sven Mijnans (Pro Shots)

Eredivisie-debuut

Op 19 augustus 2023 maakte Jacobs zijn Eredivisie-debuut met Almere City FC, dat een 2-1 nederlaag incasseerde bij Fortuna Sittard. Op 2 september maakte de verdediger zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (1-2 nederlaag). Ondanks de moeizame competitiestart wisten de manschappen van trainer Alex Pastoor zich door te ontwikkelen met lijfsbehoud als beloning. Jacobs knokte zich vast in het elftal door dertig wedstrijden in actie te komen (twee doelpunten).

Interlandcarrière Joey Jacobs

Jacobs is een voormalig jeugdinternational van Nederland. Tussen februari 2015 en november 2017 speelde hij wedstrijden voor de Onder-16 tot en met de Onder-18.

Laatste update: 27 augustus 2024