Thomas Didillon-Hödl

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Thomas Didillon-Hödl

Thomas Didillon-Hödl is een Franse doelman. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van Cercle Brugge naar Willem II.

  • Didillon-Hödl speelt momenteel voor Willem II
  • De doelman kwam eerder uit voor FC Metz, RFC Seraing, Anderlecht, KRC Genk, Cercle Brugge en AS Monaco
  • Hij promoveerde met FC Metz naar de Ligue 1
  • Didillon-Hödl is een voormalig Frans jeugdinternational

Clubcarrière Thomas Didillon-Hödl

Didillon-Hödl werd op 28 november 1995 op de wereldgezet in het Franse Seclin. Zijn moeder Marie-José Removille zetelde in het bestuur van amateurclub ASM Metz, waar de linkspoot zijn eerste voetbalkunsten vertoonde. Broer Romain voetbalde hier ook, maar verliet de positie onder de lat om zijn geluk te beproeven als veldspeler. Zelf gaf hij in de Onder-13 daarentegen de voorkeur om structureel te keepen.

Trainer Denis Stremler verklaarde aan Sport/Voetbalmagazine: “Bij de jongste jeugdploegen was er een rotatiesysteem, iedereen moest om beurten het doel verdedigen. Het is pas vanaf de O-11 dat we met een specifieke keeperstrainer werken. Daarom is Thomas zo goed aan de bal.” In zijn beginstadium haf Didillon-Hödl regelmatig moeite met de keeperstrainingen, maar langzaamaan ontwikkelde hij zich. FC Metz raakte onder de indruk en besloot hem in 2008 aan de jeugdopleiding toe te voegen.

Debuut als prof

Op 16 mei 2014 maakte Didillon-Hödl zijn debuut in het profvoetbal. Met FC Metz noteerde de doelman meteen een clean sheet in de uitwedstrijd tegen Stade Lavallois (0-0). Zijn team was op dat moment reeds verzekerd van de Ligue 2-titel, waardoor hij zich voor het eerst mocht meten op profniveau. In het seizoen 2014-2015 besloot de Franse club om hem onder te brengen bij zusterclub RFC Seraing.

Didillon-Hödl debuteerde op 2 augustus 2014 op Belgische bodem. In de uitwedstrijd tegen Royal Antwerp FC moest de doelman voor het eerst een treffer incasseren op profniveau (1-1). De Fransman mocht in het seizoen 2014-2015 in totaal 31 van de 34 competitiewedstrijden onder de lat plaatsnemen bij RFC Seraing. In die wedstrijden wist hij tienmaal de nul te houden.

Doorbraak in Metz

Gedurende zijn verblijf in België was FC Metz afgedaald naar de Ligue 2. De technische staf besloot de getalenteerde Didillon-Hödl naar voren te schuiven als nieuwe nummer één. Door een handblessure moest hij een deel van de wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, maar alsnog mocht hij 28 keer opdraven. Als nummer drie van de ranglijst wist men een rentree in de Ligue 1 af te dwingen.

Ondanks de promotie wist Didillon-Hödl de concurrentiestrijd naar zich toe te trekken. Pas na een 5-1 nederlaag bij FC Lorient maakte de technische staf andere keuzes, waardoor de laatste vier competitieduels aan zijn neus voorbij gingen. FC Metz wist zich ditmaal wel te handhaven in de Ligue 1. In het seizoen 2017-2018 lukte dat niet nogmaals, maar met tien officiële optredens had de keeper een gering aandeel in dat feit.

Geslachtofferd bij Anderlecht

Didillon-Hödl maakte in de zomer van 2018 de overstap van FC Metz naar Anderlecht. De Belgische topclub betaalde zo’n twee miljoen euro voor de doelman, die zijn debuut maakte in een met 1-4 gewonnen uitwedstrijd tegen KV Kortrijk. Gedurende het seizoen 2018-2019 mocht hij dertig reguliere competitiewedstrijden, tien play-offwedstrijden en vijf Europa League-wedstrijden onder de lat plaatsnemen bij Paars-Wit.

Aanvankelijk werd Didillon-Hödl genoemd als lichtpuntje. In de play-offs maakte hij echter een aantal fouten, waardoor er voor het eerst kritiek ontstond. De scepsis groeide in de voorbereiding van het seizoen 2019-2020 door een aantal fouten in de opbouwfase. Trainer Vincent Kompany liet hem de eerste competitiewedstrijd nog keepen, maar koos nadien voor Hendrik Van Crombrugge. De Fransman spendeerde de volgende maanden op de bank of tribune.

Via Genk naar Brugge

In januari 2020 koos Didillon-Hödl voor een huurtransfer naar KRC Genk. Op 1 februari maakte de sluitpost zijn debuut in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi. In de volgende vijf wedstrijden stond hij opnieuw op doel, maar het restant van het seizoen ging door de coronapandemie in rook op. Zijn werkgever besloot in de zomer geen gebruik te maken van de optie tot koop.

Didillon-Hödl keerde medio 2020 terug naar Anderlecht, maar vertrok in augustus van dat jaar permanent naar Cercle Brugge. Op de zestiende van die maand debuteerde de doelman met een 2-1 zege op Royal Antwerp FC. De Fransman groeide uit tot een vaste waarde door dertig wedstrijden af te werken in de Jupiler Pro League. Een deel van die wedstrijden mocht hij zelfs afwerken als aanvoerder.

Frustrerende periode

In het seizoen 2021-2022 mocht Didillon-Hödl in totaal 29 keer keepen voor Cercle Brugge. Tijdens de zomer van 2022 verraste de clubleiding hem volkomen middels een verhuurperiode aan AS Monaco. Aan Voetbal International verklaarde hij later: “Serieus? Nog steeds weet ik niet wat daar de gedachte achter was, maar het voelde heel slecht. Ik werd in een hoek gedreven. Dat seizoen probeerde ik hard te werken, mezelf te verbeteren, maar aan het einde was ik fysiek en mentaal gesloopt. Uiteindelijk speelde ik één bekerwedstrijd… Dat was alles.”

Aan het einde van het seizoen 2022-2023 weigerde Didillon-Hödl een week door te trainen met AS Monaco vanwege familiebezoek. Hij keerde nadien terug bij Cercle Brugge, maar werd daar uit de A-selectie gezet. Een oplossing op de transfermarkt bleef vervolgens uit door de financiële voorwaarden van diens club. De Fransman vertrok daardoor in de zomer van 2024 transfervrij na een seizoen in de anonimiteit.

Thomas Didillon-Hödl (Willem II)
Met Willem II in actie tegen Feyenoord (Pro Shots)

Transfervrij naar Willem II

Didillon-Hödl ondertekende in juni 2024 een tweejarig contract bij Willem II. Op 10 augustus van dat jaar maakte de keeper zijn debuut met een fraai 1-1 gelijkspel bij Feyenoord.


Interlandcarrière Thomas Didillon-Hödl

Didillon-Hödl is een voormalig jeugdinternational van Frankrijk. Tussen november 2012 en maart 2016 keepte de doelman zijn wedstrijden voor de Onder-18 en de Onder-21.

Laatste update: 28 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie