Jamiro Monteiro

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Jamiro Monteiro

Jamiro Monteiro is een Kaapverdische middenvelder van Nederlandse komaf. In de zomer van 2024 maakte hij de transfervrije overstap van Gaziantep FK naar PEC Zwolle.

  • Monteiro speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De middenvelder kwam in Nederland eerder uit voor SC Cambuur en Heracles Almelo
  • Hij voetbalde daarnaast in Frankrijk, de Verenigde Staten en Turkije
  • Monteiro debuteerde in 2016 als international van Kaapverdië

Clubcarrière Jamiro Monteiro

Jamiro Gregory Monteiro Alvarenga zag op 23 november 1993 het levenslicht in Rotterdam. De rechtsbenige middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van amateurclub Spartaan ’20, waar hij vanuit de jeugdopleiding doorstroomde naar de A-selectie. Via het zondagteam van de amateurs van Excelsior en het beloftenteam van FC Dordrecht verdiende hij een transfer naar Duitsland.

Monteiro koos in 2013 voor een avontuur bij Hansa Rostock. De Duitse club liet hem meetrainen, maar spelen deed louter voor satellietclub FC Anker Wismar in de Oberliga NOFV-Nord. In de zomer van 2014 raakte de middenvelder clubloos. Pas een jaar later wist hij eindelijk weer onderdak te vinden dankzij eredivisionist SC Cambuur. In Leeuwarden begon hij in de Jong-selectie, maar al snel wist Monteiro de stap naar de hoofdmacht te maken.

Doorbraak bij Cambuur

Op 19 september 2015 maakte Monteiro zijn Eredivisie-debuut in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen FC Twente. Als controleur op het middenveld groeide de Rotterdammer uit tot een vaste waarde. Op 20 december van datzelfde jaar pikte hij zelfs een doelpunt en een assist mee in de uitwedstrijd tegen Excelsior (1-4 zege). Later dat seizoen scoorde hij eveneens tegen Willem II (1-1), maar die resultaten bleken niet voldoende om het verblijf in de hoogste divisie te continueren. Na drie jaar degradeerde Cambuur.

In het seizoen 2016-2017 bleef Monteiro van grote waarde voor SC Cambuur. Niet alleen noteerde de middenvelder met 43 gespeelde wedstrijden, zes doelpunten en vier assists mooie statistieken, maar hij werd bovendien verkozen tot beste speler van de derde periode in de Jupiler League. Door toedoen van MVV Maastricht (play-offs) bleef promotie uit, maar Cambuur haalde wel knap de halve finale van de KNVB Beker. Pas na strafschoppen ging men door de knieën tegen AZ.

Eén seizoen in Almelo

Monteiro verruilde SC Cambuur in de zomer van 2017 voor Heracles Almelo. De rechtspoot debuteerde op 12 augustus van dat jaar met een fraaie 2-1 overwinning op Ajax, mede dankzij een assist van diens voet. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 16 september 2017 in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-1 nederlaag). Gaandeweg het seizoen liep zijn teller op naar 37 officiële wedstrijden, vijf doelpunten en een drietal assists.

Wisselend succes met Metz

Het avontuur in Almelo bleef beperkt tot één seizoen. In de zomer van 2018 koos Monteiro voor een transfer naar FC Metz, dat net was gedegradeerd naar de Ligue 2. Die zomer debuteerde hij als invaller met een 5-1 overwinning op US Orléans op het tweede niveau van Frankrijk. Een week later stond de middenvelder voor het eerst in de basis tegen Clermont Foot (2-3 zege), maar nadien nam zijn perspectief zienderogen af. Monteiro speelde uiteindelijk maar zeven officiële wedstrijden voor de club, waarvan slechts drie in competitieverband.

MLS-jaren

FC Metz verhuurde Monteiro in maart 2019 aan Philadelphia Union. Op de 31ste van die maand debuteerde de middenvelder met een 0-2 overwinning op FC Cincinnati in de Major League Soccer (MLS). Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 20 april van dat jaar in de thuiswedstrijd tegen Montreal Impact (3-0 zege). Met 29 gespeelde wedstrijden, vier doelpunten en acht assists groeide de huurling uit tot een waardevolle kracht. Voor zo’n 1,8 miljoen euro werd hij vervolgens permanent ingelijfd.

In de MLS-seizoenen 2020 en 2021 speelde Monteiro respectievelijk 26 en 34 wedstrijden voor Philadelphia Union. Beide seizoenen produceerde de middenvelder vier doelpunten en nog een lading assists. Hij mocht op 5 december 2021 zelfs de aanvoerdersband dragen in de halve finale van de MLS Play-offs. Een 1-2 thuisnederlaag tegen New York City FC ontnam diens club de kans om de Amerikaanse titel te grijpen. Monteiro verhuisde in februari 2022 naar competitiegenoot San Jose Earthquakes.

Op 27 februari 2022 debuteerde Monteiro met een 1-3 overwinning op New York Red Bulls voor San Jose Eartquakes. Bijna drie maanden later, op 15 mei, maakte hij tegen Vancouver Whitecaps FC (3-3) zijn eerste doelpunt voor diens nieuwe broodheer. De middenvelder speelde in twee seizoenen 64 officiële wedstrijden voor de MLS-formatie, waar hij vijf doelpunten en negen assists liet aantekenen. Aansprekende resultaten leverden deze periode echter niet op.

Kort verblijf in Turkije

Monteiro liep eind 2023 uit zijn contract in de Verenigde Staten. Hij besloot terug te keren naar Turkije, waar de geboren Rotterdammer neerstreek bij het Turkse Gaziantep FK. Voor de Süper Lig-formatie debuteerde de middenvelder op 11 februari 2024 met een 1-3 uitoverwinning op Istanbulspor. Tijdens zijn halfjaar hier (dertien officiële wedstrijden) maakte hij één doelpunt, thuis tegen Fatih Karagümrük (3-1 zege). Monteiro liep in de zomer van 2024 uit zijn contract.

Transfervrij naar PEC Zwolle

Op 30 augustus 2024 kondigde PEC Zwolle de terugkeer van Monteiro in Nederland aan. Bij De Blauwvingers ondertekende de rechtspoot een contract voor twee seizoenen met een optiejaar.


Interlandcarrière Jamiro Monteiro

Monteiro debuteerde op 29 maart 2016 als international van Kaapverdië, dat in de Afrika Cup-kwalificatie een 2-0 nederlaag incasseerde tegen Marokko. Zijn eerste doelpunt voor de nationale team maakte de middenvelder op 7 oktober 2021 in de uitwedstrijd tegen Liberia (1-2 zege). Zowel in 2022 als 2024 mocht de geboren Nederlander deelnemen aan de Afrika Cup. Zijn team sneuvelde respectievelijk in de achtste- en kwartfinale.

Jamiro Monteiro (Kaapverdië)
Als international van Kaapverdië (Pro Shots)

Laatste update: 30 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie